You are here:

ALMERE neemt grondlegger Blue Economy in de arm

Als initiatiefnemer van vele duurzame projecten in het buitenland zal grondlegger van de Blue Economy, Gunter Pauli, nu ook Nederland onder handen nemen. Midden juli 2017 treedt Gunter Pauli in gesprek met de gemeente Almere om de mogelijkheden tot verbetering van de stad te bekijken op het gebied van water, voeding, gezondheid en huisvesting. Steden in Spanje, Frankrijk en Italië gingen ons land al voorwaarbij op basis van logica natuurlijke ecosystemen zijn ingezet voor nieuwe innovaties 

 

Logica en natuurlijke bronnen 

Samen met de wethouder en de bevolking van Almere identificeert Gunter Pauli de mogelijkheden tot verbetering van de stad en zet deze om in concrete ideeën. Om tot mogelijkheden te komen moet de dialoog worden gevoerd. Vervolgens zal een team van wetenschappers onder leiding van Gunter Pauli de ideeën testen, met als doel het opzetten van concrete initiatieven. Naast het houden een dialoog is de werkwijze van Gunter Pauli gebaseerd op logisch nadenken en op het gebruik maken van wat de regionale natuur ons te bieden heeft. Een voorbeeld van zo’n initiatief, waarbij deze twee pijlers naar voren komen, is het redesignen van plastic naar een materiaal dat 100 procent door zout afbreekbaar is. Er zijn veel projecten gestart om plastic uit de zee te verwijderen. Tevergeefs, de plastic soep in de zee kan voorkomen worden door de substantie van plastic te veranderen. ‘Door onze denkwijze aan te passen, logisch na te denken en gebruik te maken van kennis over de natuur en lokale grondstoffen, zijn de mogelijkheden tot het verbeteren van de wereld eindeloos,’ aldus Gunter Pauli 

 

De toekomst 

Als drijfveer benoemt hij de negatieve berichtgeving van de afgelopen jaren: ‘We moeten niet alleen kijken naar wat slecht gaat, maar een nieuwe realiteit creëren. Dat is onze verantwoordelijkheid’. De huidige businessmodellen zijn gericht op het behalen van meer winst en het verhogen van de productie, waardoor problemen blijven ontstaan. Door onze denkwijze te veranderen, zijn de oplossingen vaak simpel. Hierbij is een grote rol weggelegd voor kinderen, zij zijn de toekomstOm deze reden zet Gunter Pauli zijn gedachtegoed om in fabels: beelden waarbij de wetenschap en duurzaamheid bij kinderen inzichtelijk worden gemaakt. Volgens hem is de maatschappij voor het eerst beland in een situatie waarbij verwacht wordt dat onze kinderen het slechter zullen hebben dan wij. Zijn droom is dat kinderen het in de toekomst het veel beter gaan doen dan wij nu. Een stap in de richting van de nieuwe realiteit wordt gemaakt met een gesprek in Almere.  

 

Big Improvement Day 

Het idee om met Almere in gesprek te gaan, is twee jaar geleden ontstaan tijdens de Big Improvement Day 2015. Op dit evenement waarbij overheden en het bedrijfsleven samenkomen, wordt gekeken naar wat er goed gaat in Nederland en krijgen innoverende ideeën podium. Het doel van deze dag is om daadwerkelijk verbetering te bewerkstelligen, een overtuiging die nauw aansluit bij de werkwijze van Gunter Pauli. Deze dag omschrijft hij dan ook als ‘Een dag voor mensen die opzoek zijn naar iets nieuws, naar inspiratie en dit vervolgens om te zetten in actie. Dat hebben we nodig.’ 

 

Gunter Pauli 

Gunter Pauli is de grondlegger van de Blue Economy. Met meer dan vijftien boeken op zijn naam en initiatiefnemer van vele duurzame projecten gaat hij te werk als katalysator: iemand die mensen kracht geeft om actie te ondernemen. Zijn ondernemerschap omvat zowel het bedrijfsleven als cultuur, wetenschap, politiek en het milieuwaarbij wordt toegewerkt naar een duurzame toekomst met zowel maatschappelijke als economische meerwaarde.  

 

 

 

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.