BID-Magazine

ALMERE neemt grondlegger Blue Economy in de arm

Als initiatiefnemer van vele duurzame projecten in het buitenland zal grondlegger van de Blue Economy, Gunter Pauli, nu ook Nederland onder handen nemen. Midden juli 2017 treedt Gunter Pauli in gesprek met de gemeente Almere om de mogelijkheden tot verbetering van de stad te bekijken op het gebied van water, voeding, gezondheid en huisvesting. Steden in Spanje, Frankrijk en Italië gingen ons land al voorwaarbij op basis van logica natuurlijke ecosystemen zijn ingezet voor nieuwe innovaties 

 

Logica en natuurlijke bronnen 

Samen met de wethouder en de bevolking van Almere identificeert Gunter Pauli de mogelijkheden tot verbetering van de stad en zet deze om in concrete ideeën. Om tot mogelijkheden te komen moet de dialoog worden gevoerd. Vervolgens zal een team van wetenschappers onder leiding van Gunter Pauli de ideeën testen, met als doel het opzetten van concrete initiatieven. Naast het houden een dialoog is de werkwijze van Gunter Pauli gebaseerd op logisch nadenken en op het gebruik maken van wat de regionale natuur ons te bieden heeft. Een voorbeeld van zo’n initiatief, waarbij deze twee pijlers naar voren komen, is het redesignen van plastic naar een materiaal dat 100 procent door zout afbreekbaar is. Er zijn veel projecten gestart om plastic uit de zee te verwijderen. Tevergeefs, de plastic soep in de zee kan voorkomen worden door de substantie van plastic te veranderen. ‘Door onze denkwijze aan te passen, logisch na te denken en gebruik te maken van kennis over de natuur en lokale grondstoffen, zijn de mogelijkheden tot het verbeteren van de wereld eindeloos,’ aldus Gunter Pauli 

 

De toekomst 

Als drijfveer benoemt hij de negatieve berichtgeving van de afgelopen jaren: ‘We moeten niet alleen kijken naar wat slecht gaat, maar een nieuwe realiteit creëren. Dat is onze verantwoordelijkheid’. De huidige businessmodellen zijn gericht op het behalen van meer winst en het verhogen van de productie, waardoor problemen blijven ontstaan. Door onze denkwijze te veranderen, zijn de oplossingen vaak simpel. Hierbij is een grote rol weggelegd voor kinderen, zij zijn de toekomstOm deze reden zet Gunter Pauli zijn gedachtegoed om in fabels: beelden waarbij de wetenschap en duurzaamheid bij kinderen inzichtelijk worden gemaakt. Volgens hem is de maatschappij voor het eerst beland in een situatie waarbij verwacht wordt dat onze kinderen het slechter zullen hebben dan wij. Zijn droom is dat kinderen het in de toekomst het veel beter gaan doen dan wij nu. Een stap in de richting van de nieuwe realiteit wordt gemaakt met een gesprek in Almere.  

 

Big Improvement Day 

Het idee om met Almere in gesprek te gaan, is twee jaar geleden ontstaan tijdens de Big Improvement Day 2015. Op dit evenement waarbij overheden en het bedrijfsleven samenkomen, wordt gekeken naar wat er goed gaat in Nederland en krijgen innoverende ideeën podium. Het doel van deze dag is om daadwerkelijk verbetering te bewerkstelligen, een overtuiging die nauw aansluit bij de werkwijze van Gunter Pauli. Deze dag omschrijft hij dan ook als ‘Een dag voor mensen die opzoek zijn naar iets nieuws, naar inspiratie en dit vervolgens om te zetten in actie. Dat hebben we nodig.’ 

 

Gunter Pauli 

Gunter Pauli is de grondlegger van de Blue Economy. Met meer dan vijftien boeken op zijn naam en initiatiefnemer van vele duurzame projecten gaat hij te werk als katalysator: iemand die mensen kracht geeft om actie te ondernemen. Zijn ondernemerschap omvat zowel het bedrijfsleven als cultuur, wetenschap, politiek en het milieuwaarbij wordt toegewerkt naar een duurzame toekomst met zowel maatschappelijke als economische meerwaarde.  

 

 

 

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.