BID-Magazine

Persoonlijke groei – 10 tips

Jezelf ontwikkelen naar de persoon die je wilt zijn, hoe doe je dat? Hierbij enkele tips om je op weg te helpen.

#1. Hoe cliché ook: persoonlijke groei begint altijd met zelfkennis. Als je niet weet waar je je nu bevindt en waar je heen wilt groeien in het leven, kun je niet groeien. Begin met het maken van een lijst van je karaktereigenschappen, de goede, maar ook je valkuilen. Er zijn verschillende online persoonlijkheidstesten die je hierbij richting kunnen geven en vaak komen deze verdomd dichtbij de waarheid.

#2. Breid deze lijst uit met je competenties, kwaliteiten en ontwikkelpunten. Dit geeft je inzicht in alle mogelijkheden voor de toekomst.

#3. Vraag aan personen die dichtbij je staan wat volgens hen jouw sterktes en verbeterpunten zijn. Deze personen hebben hier vaak goed zicht op en kunnen je lijstje compleet maken. Voorgaande stappen resulteren in een A4tje over jezelf. Dit is je startpunt.

#4. Stel doelen op met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling. Een tip hierbij is om te kijken naar personen die jij bewondert, of dit nou op persoonlijk of zakelijk gebied is. Waar zou je jezelf graag over vijf jaar zien? Hoe ziet je leven er dan uit?

#5. Zet de doelen uit tip vier om in concrete acties. Bekijk wat er in je leven moet veranderen om je doel te bereiken en welke stappen je hiervoor moet nemen. Houd je hoofddoel zichtbaar voor jezelf om elke dag een stukje dichterbij te komen.

#6. Betrek je omgeving. Op de momenten waarop jij dit nodig hebt, kunnen zij de nodige stimulans bieden om je gemotiveerd te houden. Rome wasn’t built in a day, heb geduld.

#7. Ontdek alle mogelijkheden. Leg contact met mensen met wie je dit normaal niet zou doen, doe nieuwe ervaringen op. Op deze manier verruim je je denkbeelden.

#8. Pak je rust. Naar je goals racen met 100 km/u is vaak geen goed idee. Maak overwogen keuzes, dit zijn vaak de juiste. Spoelt je hoofd over? Maak een wandeling, lees een boek, volg een yoga-les. 

#9. Doe het voor jezelf. Alhoewel je omgeving in meerdere van bovenstaande tips is genoemd, doe het voor jezelf. Jij leeft naar je eigen doelen toe. Zijn zij het eens met jouw keuzes? Mooi meegenomen. Is dit niet het geval? Jammer dan.

#10. Heb plezier. Een plan maken voor de toekomst en proberen deze doelen te halen is belangrijk, maar vergeet ook niet om plezier te hebben in het nu!

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.