You are here:

Persoonlijke groei – 10 tips

Jezelf ontwikkelen naar de persoon die je wilt zijn, hoe doe je dat? Hierbij enkele tips om je op weg te helpen.

#1. Hoe cliché ook: persoonlijke groei begint altijd met zelfkennis. Als je niet weet waar je je nu bevindt en waar je heen wilt groeien in het leven, kun je niet groeien. Begin met het maken van een lijst van je karaktereigenschappen, de goede, maar ook je valkuilen. Er zijn verschillende online persoonlijkheidstesten die je hierbij richting kunnen geven en vaak komen deze verdomd dichtbij de waarheid.

#2. Breid deze lijst uit met je competenties, kwaliteiten en ontwikkelpunten. Dit geeft je inzicht in alle mogelijkheden voor de toekomst.

#3. Vraag aan personen die dichtbij je staan wat volgens hen jouw sterktes en verbeterpunten zijn. Deze personen hebben hier vaak goed zicht op en kunnen je lijstje compleet maken. Voorgaande stappen resulteren in een A4tje over jezelf. Dit is je startpunt.

#4. Stel doelen op met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling. Een tip hierbij is om te kijken naar personen die jij bewondert, of dit nou op persoonlijk of zakelijk gebied is. Waar zou je jezelf graag over vijf jaar zien? Hoe ziet je leven er dan uit?

#5. Zet de doelen uit tip vier om in concrete acties. Bekijk wat er in je leven moet veranderen om je doel te bereiken en welke stappen je hiervoor moet nemen. Houd je hoofddoel zichtbaar voor jezelf om elke dag een stukje dichterbij te komen.

#6. Betrek je omgeving. Op de momenten waarop jij dit nodig hebt, kunnen zij de nodige stimulans bieden om je gemotiveerd te houden. Rome wasn’t built in a day, heb geduld.

#7. Ontdek alle mogelijkheden. Leg contact met mensen met wie je dit normaal niet zou doen, doe nieuwe ervaringen op. Op deze manier verruim je je denkbeelden.

#8. Pak je rust. Naar je goals racen met 100 km/u is vaak geen goed idee. Maak overwogen keuzes, dit zijn vaak de juiste. Spoelt je hoofd over? Maak een wandeling, lees een boek, volg een yoga-les. 

#9. Doe het voor jezelf. Alhoewel je omgeving in meerdere van bovenstaande tips is genoemd, doe het voor jezelf. Jij leeft naar je eigen doelen toe. Zijn zij het eens met jouw keuzes? Mooi meegenomen. Is dit niet het geval? Jammer dan.

#10. Heb plezier. Een plan maken voor de toekomst en proberen deze doelen te halen is belangrijk, maar vergeet ook niet om plezier te hebben in het nu!