You are here:

Even kennismaken: Laurens Hoekstra – voor future-proof bedrijven en een future-proof Nederland

Na een bedrijfskundige en logistieke opleiding te hebben afgerond en 15 jaar te hebben gewerkt in de logistieke sector is Laurens Hoekstra terecht gekomen in de marketingcommunicatie bij het bedrijf NykampNyboer. Zijn bedrijfskundige en logistieke kennis kwam goed van pas bij het organiseren en implementeren van merken. Na drie jaar heeft Hoekstra met twee partners het bedrijf overgenomen en richtte hij de internationale tak VIM Group op. Beide bedrijven maken organisaties future-proof. Met de Big Improvement Day doet hij voor Nederland hetzelfde.

Laurens Hoekstra als ondernemer

Ondernemen zit in Hoekstra en hij probeert zichzelf dan ook continue te verrijken. Toen de mogelijkheid tot overname van NykampNyboer zich voordeed, was dit dan ook meer een logisch gevolg dan een schok. Als ondernemer zag hij ontzettend veel potentie in de organisatie. Ook op internationaal vlak, waaruit VIM Group later resulteerde. Deze potentie ziet hij ook in zijn klanten en de merken buiten het portfolio. Door zijn diensten aan te bieden creëert hij (financiële) waarde voor merken, mensen en het vakgebied. Het verbeteren en daardoor groei realiseren bij klanten ziet hij in combinatie met het delen van kennis als drijfveren achter het ondernemerschap.

Daarnaast is het internationaal opereren voor Hoekstra een drijfveer. ‘Als niche-speler moeten wij onszelf constant profileren, een latente behoefte naar bovenhalen én laten zien dat we vernieuwend zijn. Dit is een fantastische ontdekkingsreis.’ aldus Laurens Hoekstra. Afgelopen maand heeft hij zijn kennis over het vak gedeeld door zijn boek, met mede-auteur Marc Cloosterman te lanceren ‘Future-proof your brand’. Een gids voor het combineren van marketingcommunicatie met logistiek.

Future-proof Nederland

Hoekstra helpt niet alleen organisaties en merken zichzelf klaar te stomen voor de toekomst. Hij draagt ook zijn steentje bij aan het verbeteren van Nederland. Sinds 2011 is hij betrokken bij de Big Improvement Day en is hij lid van de Advisory Board. De Big Improvement Day ziet hij als zeer waardevol voor de toekomst van Nederland. Speciaal aan deze dag vindt hij het bij elkaar komen van partijen die elkaar normaal niet zouden treffen – jong, oud, groot, klein, bedrijfsleven en overheden.

Mensen gaan met elkaar in gesprek, het netwerk wordt verbreed en connecties worden gemaakt. ‘Het mooie aan BID is dat het gesprek ook daadwerkelijk wordt omgezet in actie en er nieuwe initiatieven tot stand komen. Initiatief betekent innovatie’, geeft hij aan. Door samen te werken creëren we een ecosysteem waarmee we verder komen.

Een belangrijke improvement om Nederland future-proof te maken is, volgens Hoekstra, identiteit. ‘Wij zijn een zeer innovatief land en spelen internationaal een belangrijke rol, dit moeten we zo houden’. Nederland moet middels innovatie nieuwe iconen creëren zoals de Ubers van deze wereld. Nederland moet een innovator blijven. Voor Nederland als dienstverlenend land ziet Hoekstra belangrijke aandachtspunten. De robotisering in het bedrijfsleven én de overnames van Nederlandse bedrijven door buitenlandse aandeelhouders. Innovatie zit in onze Nederlandse identiteit, maar moet wel worden beschermd.

Wat ik uit de BID wil halen is inspiratie. Ik wil geïnspireerd raken door andere mensen dan van wie je dat gewend bent, buiten je ‘vaste connecties en omgeving’ kijken. BID staat voor mij voor een inspirerend netwerk, innovatie en vooral co-creatie. Laten we samen Nederland future-proof maken.