You are here:

Innovatie – 10 tips

Innovatie is belangrijk voor het voortbestaan van elk bedrijf. Maar net zoals bij veel facetten in het ondernemerschap is het makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe pak je dit nou goed aan en blijft jouw bedrijf in de toekomst meespelen tussen alle innovatieve start-ups? Hieronder tien tips voor een goed innovatieklimaat.

 

#1 Denk niet aan nieuw, maar aan vernieuwen

Innovatie is niet altijd het bedenken van een nieuw product of concept, maar kan beter gezien worden als het vernieuwen van iets wat al bestaat. Je zult zien dat nieuwe ideeën op deze manier veel makkelijker tot stand komen.

 

#2 Stap uit je comfort zone, maar beperk jezelf tegelijkertijd

Innovatie staat gelijk aan creativiteit. Creativiteit ontstaat door dingen anders te doen dan je gewend bent, maar om doelgericht te werk te gaan is het belangrijk dat er wel beperkingen worden opgelegd. Te veel ruimte kan namelijk belemmerend werken. Zorg daarom voor kaders, mensen worden daar nieuwsgierig van en zijn vaak creatiever.

 

#3 Zorg voor een sterke leiding

Het innovatieproces moet in goede banen geleid worden, dus is het belangrijk je te richten op het aantrekken en/of vormen van sterke leiders. Deze leiders houden iedereen betrokken en up-to-date.  

 

#4 Maak gebruik van sociale innovatie, geef medewerkers de ruimte

Medewerkers zijn vaak een belangrijke bron van nieuwe ideeën. Wanneer zij de tijd en ruimte krijgen om deze ideeën te ontwikkelen kunnen hele mooie dingen ontstaan. Wist je al dat door de ideeën van medewerkers uit te voeren, bijvoorbeeld Gmail en Google News tot stand zijn gekomen? Betrek je medewerkers in je innovatieproces, dit kan bijvoorbeeld door middel van brainstormsessies of een ideeën box.

 

#5 Nieuw personeel

Naast nieuwe ideeën van je eigen medewerkers, kan nieuw personeel ook bijdragen aan het innovatieproces. Nieuw personeel heeft vaak kennis van andere en/of nieuwe(re) technologieën en trends en kunnen je huidige team goed aanvullen.

 

#6 Kies voor een ander perspectief

Ondernemers zitten vaak erg dicht op hun eigen bedrijf. Het kan helpen om de zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. Kijk eens door de ogen van de consument of vraag het. Misschien voor de hand liggend, maar het wordt vaak vergeten in de drukte van het ondernemen. Uiteindelijk innoveer je niet voor jezelf, maar innoveer je om relevant te blijven voor je klanten. 

 

#7 Doe het samen

Ga eens op zoek naar andere bedrijven, partijen of personen met wie je ideeën zou kunnen uitwisselen. Juist door in gesprek te gaan met iemand met wie je dit normaal niet doet, kunnen nieuwe ideeën en toepassingen ontstaan.

 

#8 Blijf op de hoogte van de concurrentie

Het liefst loop je natuurlijk voor op je concurrenten. Het op de hoogte blijven van wat deze groep doet, is cruciaal om je marktaandeel te behouden of te vergroten. Maar bekijk je concurrent niet alleen negatief, maar gebruik het als inspiratie. De concurrentie, ontwikkelingen en trends in jouw vakgebied houden jou en je business scherp.

 

#9 Mislukken mag

Niet ieder idee hoeft een succes te zijn. Juist door de nieuwe vormen van werken zoals Agile en Trial and Error kunnen ideeën snel weer gecanceld worden. Bekijk fouten niet vanuit een negatief daglicht, fouten zijn vaak de beste leermeesters. Leer van je fouten en werk vanuit een betere positie en met nieuwe kennis door aan jouw idee. Hou de mindset positief en open.

 

#10 Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

De laatste tijd schieten innovaties als paddenstoelen uit de grond. Blijf als ondernemer on top of your game en probeer je product of dienst te verbeteren om zo relevant te blijven voor je consument, nu en in de toekomst. Een goede ondernemer stopt nooit met innoveren. 

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.