You are here:

Time Management – 10 Tips

Ondervind jij ook last van een stijgende werkdruk? En lijkt het soms alsof er te weinig uren in een dag zitten? Dan is het misschien tijd om slimmer te werken! Met behulp van de volgende 10 tips over Time Management zorg jij ervoor dat je het meeste uit je dag haalt.

 

#1 Slaap

Morgen een deadline en nog niet klaar? Vaak kiezen we ervoor om dan door te werken tot de late uurtjes. Dit is echter geen goed idee om de productiviteit te verhogen. Om optimaal te kunnen functioneren, zowel geestelijk als lichamelijk, heeft een mens gemiddeld 7-8 uur slaap nodig. Een fris mens doet meer in minder tijd!

 

#2 Plan de dag

Maak steeds aan het begin van de dag een to-do list. Op deze manier krijg je een goed overzicht van de taken die nog moeten gebeuren en wat er die dag allemaal van je verwacht wordt. Dit creëert overzichtelijkheid en rust en voorkomt stress.

 

#3 Ken je prioriteiten

Deze tip ligt in het verlengde van tip #2: Identificeer iedere dag 2 á 3 taken die belangrijk zijn en prioriteit hebben. Probeer de taak waar je het meest tegenop ziet als eerst te doen. Het afronden van deze taak geeft je het gevoel een prestatie te hebben geleverd en zal je de rest van de dag motiveren!

 

#4 Routine

Hoeveel energie ben je nu werkelijk kwijt aan het poetsen van je tanden ieder dag? Het uitvoeren van een routine kost weinig energie en tijd. Routine kan je ook creëren in je werkdag, zodat jij je aandacht kunt geven aan de belangrijke taken.

 

#5 Deel grote klussen op

Probeer grote taken op te delen in kleine deeltaken. Op deze manier verlaag je de drempel om iedere (deel)taak te volbrengen en blijf je gemotiveerd.

 

#6 Activiteitenlogboek

Als je het gevoel hebt dat je dag voorbij is voor je het weet, kun je proberen een logboek van je activiteiten te creëren. Door het bijhouden van de tijd die je spendeert aan je dagelijkse activiteiten, identificeer je de taken die je veel tijd kosten en kun je je gedrag hierop afstemmen. Hierdoor zal je veel efficiënter en effectiever te werk gaan.

 

#7 Delegeer taken

Herken je je erin dat 20% van je tijd 80% van je resultaten oplevert? Niet iedereen heeft deze luxe maar probeer werkzaamheden te delegeren of uit te besteden. Zo besteedt je jouw tijd aan de zaken die voor jou het meeste resultaat opleveren.

 

#8 Nee

Blijf jij ook steeds meer activiteiten toevoegen aan je to-do lijst of vragen collega’s veel van je? Weet dat jij de controle hebt over jouw tijd en bewaak je persoonlijke grenzen. Nee zeggen mag!

 

#9 Breaks

Het nemen van een break zorgt ervoor dat je geest fris blijft. Hierdoor zorg je ervoor dat je een betere focus hebt wanneer je aan een nieuwe taak begint en dat zal stress doen verminderen en je productiviteit verhogen.

 

#10 E-mails

Het beantwoorden van e-mails neemt vaak een groot deel van de dag in beslag. Laat je mailbox gesloten, behalve op een paar momenten per dag die je van tevoren hebt bepaald. Zo kun je doorwerken aan je projecten zonder dat je gestoord wordt door binnenkomende e-mails. Door afleiding uit te bannen en je volledige aandacht te richten op de taak waar je mee bezig bent, presteer je beter.