BID-Magazine

Rijks ICT Gilde legt link tussen Overheid en Digitale Samenleving

Onze samenleving digitaliseert in hoog tempo en in alle geledingen. Om deze ‘digitale samenleving’ vanuit de overheid zo goed mogelijk te kunnen bedienen, is de behoefte aan gekwalificeerde ICT’ers groot bij het Rijk. Om de digitale deskundigheid binnen de overheid te verhogen en hiervoor gekwalificeerde kandidaten aan te trekken, hebben Hans Schutte (directeur-generaal DUO) en Mo Jaber (Directeur Rijks ICT Gilde) het Rijks ICT Gilde opgezet. “Voor alle uitvoerende organisaties binnen het Rijk is het van groot belang om goede ICT’ers in dienst te hebben om de slag naar de digitale samenleving te kunnen maken en ons klaar te maken voor de toekomst”, aldus Schutte.
 
Waar de focus van bestuurders voorheen gericht was op met name economische, juridische, politieke en bestuurskundige kwesties, is er met de de digitalisering een nieuw agendapunt bijgekomen. Eén die steeds overheersender en belangrijker wordt. Met behulp van het Rijks ICT Gilde willen Jaber en Schutte talentvolle  ICT’ers aantrekken voor het Rijk, om zo de brug te slaan tussen de overheid en de digitale samenleving. “Nu het economisch goed gaat, gaat de strijd nu over de mensen. Aan ons de taak om de mooie dingen die wij kunnen bieden te laten zien aan de mensen die we nodig hebben”, vervolgt Schutte.
 
Ontwikkeling en innovatie
Om het Rijk verder te ontwikkelen als aantrekkelijkewerkgever creëert het Rijks ICT Gilde communities rondom nieuwe technologieën. Verder zet het Gilde zich in om de loopbaanpaden tussen het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven beter op elkaar af te stemmen en investeert het minimaal €8000 per werknemer per jaar in de ontwikkeling van het overheidspersoneel om hen zo breed mogelijk in te kunnen zetten. “We maken van het Rijk een plek waar iedereen wil werken, waar veel energie in ontwikkeling wordt gestopt en we actief bezig zijn met kennisdeling, innovatie en gave projecten”, zegt Jaber.
 
De focus op ontwikkeling en de banden die aangehaald worden met het onderwijs en het bedrijfsleven moet bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het Rijk als werkgever.
“Uit ervaring heb ik geleerd dat mensen die zich ontwikkeld hebben, vervolgens ambassadeur worden van je organisatie,” stelt Jaber. Daarnaast zorgt de investering in de samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven ervoor dat de opgedane kennis niet wegvloeit. Jaber: “De gunstige arbeidsvoorwaarden die gelden binnen het Rijks ICT Gilde, zorgen ervoor dat mensen die in andere fasen van hun leven terechtkomen, door bijvoorbeeld het krijgen van kinderen, gemakkelijk de stap van het drukke bedrijfsleven naar het Rijk kunnen maken “.
 
Eigenaarschap en flexibiliteit de sleutel
Bovengenoemde maatregelen moeten de basis leggen voor het toekomstige succes van het Rijks ICT Gilde. Deze methode leidt volgens Jaber tot het creëren van een gevoel van eigenaarschap. Zo worden nieuwe collega’s binnen het Gilde samen met de opdrachtgever geselecteerd en worden ze uitgedaagd om zelf met nieuwe kennis en ontwikkelingen te komen. “Een pool op afstand werkt niet meer. Daarom moet je het gevoel hebben dat je eigenaar bent van het systeem”, aldus Schutte.
 
Een andere succesfactor van het Rijks ICT Gilde als gevolg van deze maatregelen is volgens Jaber de mogelijkheid om snel te kunnen opschalen. Dit is mogelijk door de veelzijdige ontwikkeling van haar werknemers en doordat men relatief klein begonnen is. Op deze manier is men in staat flexibel in te spelen op de veranderende omgeving. “Het omgaan met de omgeving vraagt dat je een agile organisatie neerzet waarin je kijkt naar de groei van de organisatie en hoe je die gaat managen”, stelt Jaber.
 
Big Improvement Day
Op 16 januari tijdens de Big Improvement Day, het jaarlijkse netwerkevenement waar de top van de overheid en het bedrijfsleven samenkomen om alle positieve ontwikkelingen in Nederland te benadrukken, zal Schutte een toelichting geven over de missie van het Rijks ICT-Gilde  “De Big Improvement Day staat voor een positief geluid als het gaat om het verbinden van onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Aan ons de mogelijkheid om hen te laten zien dat we het nu op een andere manier aanpakken dan dat je gewend bent van de overheid”, concluderen Jaber en Schutte.
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.