You are here:

10 Tips – Zo haal jij het meeste uit jouw volgende netwerkevent

Met het samenkomen van de top van het bedrijfsleven, de overheid en de rest van Nederland creëert de Big Improvement Day eindeloze mogelijkheden tot het leggen van nieuwe connecties. Alleen is het niet voor iedereen even gemakkelijk om deze mogelijkheden volledig te benutten. In een nieuwe 10-tips leren wij jou hoe jij het meest uit jouw volgende netwerkevent kan halen.

 

#1 Stel doelen

Bij grote events is het gemakkelijk om uren rond te dwalen, zonder uiteindelijk echt iets bereikt te hebben. Weten ‘waarom’ je naar het event gaat en ‘wat’ je uit het event wilt halen zorgt ervoor je meer gefocust bent en dat je effectief te werk gaat. Dus zet minimaal 3 doelen in je notebook of smartphone.

 

#2 Goede voorbereiding is het halve werk

Wees goed voorbereid. Voordat je naar het evenement gaat is het belangrijk dat je weet wie je wilt spreken en waarom (zie #1). Door te onderzoeken of jullie gemeenschappelijke interesses of belangen hebben, is het eerste deel van het gesprek al gevoerd voordat het überhaupt nog beginnen moet.

 

#3 De eerste indruk is goud

Je hebt maar één kans op een eerste indruk. Let daarom op een open postuur, maak oogcontact en geef een stevige handdruk. Niet alleen straal je hierdoor meer zelfvertrouwen en interesse uit, het zal je ook een stuk zelfverzekerder laten voelen en zorgt voor meer focus gedurende het gesprek.

 

#4 Luister niet met de bedoeling om te antwoorden

Dat werkt op den duur niet en hier heb je zelf ook niks aan. Door actief te luisteren en oprechte interesse te tonen in het verhaal van een ander, zal die persoon vanzelfsprekend de interesse teruggeven. Alleen op deze manier kom je erachter wat je daadwerkelijk voor elkaar kan betekenen.

 

#5 Verbind niet alleen jezelf, maar ook je omgeving

Door tijdens het netwerken niet alleen aan jezelf maar ook aan anderen te denken, breid je je netwerk alleen maar verder uit . Zo versterk je de gelegde connecties alleen maar meer. Daarnaast zijn mensen vaak sneller bereid jou te helpen als jij ze al een dienst bewezen hebt. De wet van wederkerigheid.

 

#6 Cut the crap, wees specifiek

De mens is niet in staat om zijn aandacht langer dan een aantal seconde bij één onderwerp te houden. Zorg ervoor dat je in 2 á 3 zinnen vertelt wat je doet en wat hij/zij voor jou kan betekenen. Zo ga je efficiënt te werk en zorg je dat je in een verder gesprek in de details kan treden.

 

#7 Maak notities

Geen enkel mens is in staat om alle gesprekken en bevindingen van een event te herinneren. Een praktische tip is om op de achterkant van iedere business card de details van het gesprek te noteren zodat je hierop altijd terug kan komen.

 

#8 Kwaliteit boven kwantiteit

Zo veel mogelijk visitekaartjes verzamelen levert je waarschijnlijk niet de gewenste connecties op. Wees er niet op uit om zoveel mogelijk visitekaartjes te verzamelen. Mensen zullen zich veel eerder het ene betekenisvolle gesprek herinneren dan het inhoudsloze verkooppraatje. De kans op een waardevolle connectie is groter wanneer je kwaliteit boven kwantiteit plaatst.

 

#9 Geef je visitekaartje af

Alhoewel het misschien te simpel voor woorden lijkt, is het van essentieel belang om volledig van het event te profiteren. Het afgeven van een fysieke kaart is niet noodzakelijk. Dit kan ook gedaan worden in de vorm van een LinkedIn connectie of een telefoon nummer.

 

#10 Geef navolging

Wanneer je geen navolging geeft aan de gelegde connecties, betekenen deze uiteindelijk niets. Eigenlijk zou navolging dan ook met stipt op 1 moeten staan in deze lijst. Connecties zullen verwateren zonder dat je een persoonlijk telefoontje of een e-mail achter de connectie aanstuurt. Door navolging te geven, zorg je ervoor dat je op elkaar kan rekenen wanneer de situatie daarom vraagt.