BID-Magazine

10 Tips – Zo haal jij het meeste uit jouw volgende netwerkevent

Met het samenkomen van de top van het bedrijfsleven, de overheid en de rest van Nederland creëert de Big Improvement Day eindeloze mogelijkheden tot het leggen van nieuwe connecties. Alleen is het niet voor iedereen even gemakkelijk om deze mogelijkheden volledig te benutten. In een nieuwe 10-tips leren wij jou hoe jij het meest uit jouw volgende netwerkevent kan halen.

 

#1 Stel doelen

Bij grote events is het gemakkelijk om uren rond te dwalen, zonder uiteindelijk echt iets bereikt te hebben. Weten ‘waarom’ je naar het event gaat en ‘wat’ je uit het event wilt halen zorgt ervoor je meer gefocust bent en dat je effectief te werk gaat. Dus zet minimaal 3 doelen in je notebook of smartphone.

 

#2 Goede voorbereiding is het halve werk

Wees goed voorbereid. Voordat je naar het evenement gaat is het belangrijk dat je weet wie je wilt spreken en waarom (zie #1). Door te onderzoeken of jullie gemeenschappelijke interesses of belangen hebben, is het eerste deel van het gesprek al gevoerd voordat het überhaupt nog beginnen moet.

 

#3 De eerste indruk is goud

Je hebt maar één kans op een eerste indruk. Let daarom op een open postuur, maak oogcontact en geef een stevige handdruk. Niet alleen straal je hierdoor meer zelfvertrouwen en interesse uit, het zal je ook een stuk zelfverzekerder laten voelen en zorgt voor meer focus gedurende het gesprek.

 

#4 Luister niet met de bedoeling om te antwoorden

Dat werkt op den duur niet en hier heb je zelf ook niks aan. Door actief te luisteren en oprechte interesse te tonen in het verhaal van een ander, zal die persoon vanzelfsprekend de interesse teruggeven. Alleen op deze manier kom je erachter wat je daadwerkelijk voor elkaar kan betekenen.

 

#5 Verbind niet alleen jezelf, maar ook je omgeving

Door tijdens het netwerken niet alleen aan jezelf maar ook aan anderen te denken, breid je je netwerk alleen maar verder uit . Zo versterk je de gelegde connecties alleen maar meer. Daarnaast zijn mensen vaak sneller bereid jou te helpen als jij ze al een dienst bewezen hebt. De wet van wederkerigheid.

 

#6 Cut the crap, wees specifiek

De mens is niet in staat om zijn aandacht langer dan een aantal seconde bij één onderwerp te houden. Zorg ervoor dat je in 2 á 3 zinnen vertelt wat je doet en wat hij/zij voor jou kan betekenen. Zo ga je efficiënt te werk en zorg je dat je in een verder gesprek in de details kan treden.

 

#7 Maak notities

Geen enkel mens is in staat om alle gesprekken en bevindingen van een event te herinneren. Een praktische tip is om op de achterkant van iedere business card de details van het gesprek te noteren zodat je hierop altijd terug kan komen.

 

#8 Kwaliteit boven kwantiteit

Zo veel mogelijk visitekaartjes verzamelen levert je waarschijnlijk niet de gewenste connecties op. Wees er niet op uit om zoveel mogelijk visitekaartjes te verzamelen. Mensen zullen zich veel eerder het ene betekenisvolle gesprek herinneren dan het inhoudsloze verkooppraatje. De kans op een waardevolle connectie is groter wanneer je kwaliteit boven kwantiteit plaatst.

 

#9 Geef je visitekaartje af

Alhoewel het misschien te simpel voor woorden lijkt, is het van essentieel belang om volledig van het event te profiteren. Het afgeven van een fysieke kaart is niet noodzakelijk. Dit kan ook gedaan worden in de vorm van een LinkedIn connectie of een telefoon nummer.

 

#10 Geef navolging

Wanneer je geen navolging geeft aan de gelegde connecties, betekenen deze uiteindelijk niets. Eigenlijk zou navolging dan ook met stipt op 1 moeten staan in deze lijst. Connecties zullen verwateren zonder dat je een persoonlijk telefoontje of een e-mail achter de connectie aanstuurt. Door navolging te geven, zorg je ervoor dat je op elkaar kan rekenen wanneer de situatie daarom vraagt.

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.