BID-Magazine

BID Innovatiediner: Digitalisering & De Arbeidsmarkt

Tijdens het tweede BID Innovatiediner van de maand augustus stond het thema Digitalisering & de Arbeidsmarkt centraal. Namens de gastheren Hans Schutte (Directeur-Generaal Hoger DUO) en Ralph van Hessen (directeur Winkelman en Van Hessen) waren de volgende mensen uitgenodigd en aanwezig: Rachid Guernaoui (Wethouder, Gemeente Den Haag), Marie- Claire van Hessen (MCPR), Steven Luitjens (Directeur DIO, Ministerie BKZ, Directie Informatiesamenleving & Overheid), Araaf Razeb-Sekh (Ministerie BKZ/UBR I-interim Rijk), Hassan Taqi (CEO, ItaQ), Arne Weverling (Tweede Kamerlid VVD) en Ron de Mos (Ron de Mos advies en voorzitter Stichting CA-ICT).  

Het gezelschap deed hun entree op de Sint Hubertusweg in Den Haag. Hans Schutte heette iedereen welkom en vertelde dat één van de belangrijkste thema’s die onze samenleving bezig houdt, gedurende de avond aan de orde zou komen.

Hoe kan digitalisering ons land vooruithelpen? En hoe krijgen we op de arbeidsmarkt genoeg gekwalificeerde mensen om de vernieuwing een impuls te geven die ze nodig heeft. Kan het gezelschap met elkaar de digitaliseringsagenda voor de toekomst die impuls geven?

Na het welkomstwoord nam Ralph het woord en vroeg iedereen zichzelf voor te stellen waarna het gezelschap zich aan tafel begaf.

Probleemstelling
De discussie ging van start. ‘Er moeten meer ICT’ers op de arbeidsmarkt komen en ICT & Arbeid moet op de agenda komen,’ aldus van Hessen. Hij vroeg zich af hoe er een doorbraak in het ICT-verhaal gearrangeerd kan worden. Luitjens haakte daarop in: ‘Men moet eerst het probleem en het nut ervan inzien. Overigens praten we tot nu toe over het Overheidsprobleem, maar we moeten dat echt breder gaan zien. Overigens heeft de Overheid een stuk geschreven over wat we als land met digitalisering moeten doen; de Nederlandse digitaliseringstrategie, dit is ontstaan na een Catshuis bijeenkomst. In Amerika is de digitaliseringsstrategie meer markt gedreven en in China is het meer overheid gedreven. Hoe gaan we er in Nederland mee om? We hebben geen Minister of DG die zich over dit onderwerp ontfermt.’

De Mos haakte daarop in: de Nederlandse digitaliseringsstrategie is een metaplan. Het kan en moet veel meer worden gedetailleerd en uitgewerkt. De ICT groeit met 7%, en, hoewel de arbeidsmarkt voor ICT’ers gunstig is, is er een flinke delta tussen het aanbod en de vraag naar ICT vaardigheden in alle sectoren. Overigens verandert de ICT  snel, maar de adoptie daarvan nog sneller.

Er is een goede ontwikkeling gaande in het onderwijs, maar ik zie dat we nog te weinig  de ICT’ers voor  de (nabije) toekomst aan het opleiden zijn. Daarbij zien we dat bedrijven moeite hebben met structureel opleiden van de ICT’ers, en nog te vaak kiezen voor het ontslaan van ICT’ers en met behulp van recruiters  nieuwe ICT werknemers aan te nemen’ De Mos vergeleek de ICT met een Delta tussen vraag en aanbod van ICT’ers,  die verkleind moet worden  door middel van een incrementeel beleid ter stimulering van de ICT HCA. Hij beschreef zijn Deltaplan als volgt: Nederland zit in een periode van economische groei. Dit is het goede moment om een versnelling te realiseren door de juiste investeringen in het onderwijs en de aansluiting met het bedrijfsleven. Tevens in de doorstroom van ICT’ers naar de nieuw gevraagde profielen en in de duurzame inzetbaarheid van de huidige ICT’ers, waarvan nu al 70% buiten de ICT branche zelf werft.

Plan van aanpak
‘De eerste stap die we moeten zetten is om het probleem behapbaar te maken,’ aldus Guernaoui. ‘Kennisinstellingen, de overheid, en het bedrijfsleven moeten samen gaan werken. Echter is het wel frappant dat de helft van de mensen die we nodig hebben in dit proces, vaak niet eens bewust zijn van het probleem dat we hier aankaarten, aldus Taqi. Van Hessen speelde daarop in en zei: ‘We moeten daarom een begin maken om deze movement vorm te geven.

Er zijn richtlijnen nodig – die binnen de waarden en normen van Nederland liggen – over hoe we het probleem gaan oplossen. De overheid en het bedrijfsleven hebben elkaar hierbij nodig en een duidelijk rollenspel zal moeten worden vormgegeven. Ik stel voor dat de innovatie bij de markt ligt en de degelijkheid bij de overheid, die overigens ook moet faciliteren’. Van Hessen merkte op dat branding ook van cruciaal belang is en verwees naar het model van verkennen, erkennen, herkennen, kennen. De Mos haalde het Deltaplan weer aan: het is voor alle stakeholders van belang om na te gaan hoe we de zojuist besproken Delta kunnen verkleinen. We kunnen mijn plan als uitgangspunt nemen. Razeb-Sekh leek dat een goed plan,’ zo bestrijd je ook geen symptomen, maar gaan we met z’n allen structureel aan de slag om een probleem op te lossen. Guernaoui stelde ook voor zijn E-visie plan van Den Haag te delen. De Mos en Schutte stelden voor dat er een apart fonds moet komen om de inhaalslag op de arbeidsmarkt voor ICT’ers te maken. Een fonds waarbij zowel overheid als bedrijfsleven gezamenlijk optrekken. Dit fonds zou tweehonderd miljoen euro bevatten waarbij het bedrijfsleven en de overheid elk honderd miljoen voor hun rekening zouden nemen.

Actiepunten

  • Het Deltaplan van De Mos wordt als uitgangspunt gebruikt. Vanuit dat plan wordt verder gewerkt.
  • Guernaoui deelt het E-visie plan.
  • Dit overleg heet het Hubertusoverleg en zal vervolgd worden.
  • Een kalender met grote evenementen zal worden opgesteld.
  • Kamerleden zullen actief betrokken worden bij het probleem.
  • Het Hubertusoverleg zal wederom plaatsvinden in december. Alle betrokkenen worden zo snel mogelijk geïnformeerd.
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.