You are here:

Fonds voor it’ers in de maak

“Laten we Nederland iets leuker maken”, zei pr-man Ralph van Hessen in kasteel De Wittenburg in Wassenaar. “Dat hoeft de overheid niet te doen, dat moeten wij doen.” Zo sprak hij de genodigden toe die de Big Improvement Day (BID) van komende 15 januari kwamen voorbereiden.

Het is een jaarlijkse dag waarvan hij initiatiefnemer is en die vol positief bedoelde initiatieven zit. Want er is genoeg om somber over te zijn: “We komen nu al 40.000 it’ers tekort”, wist Van Hessen.

Op de dag zal een plan aan bod komen om overheid en bedrijfsleven wel degelijk de handen ineen te laten slaan: het ‘Deltaplan ICT’, dat de sector aantrekkelijker moet maken. Zoals in de zorg €230 miljoen is vrijgemaakt om meer handen aan het bed te krijgen, probeert de stichting CA-ITC, van BID-adviesraadslid Ron de Mos, overheid en bedrijfsleven samen te brengen. Het idee is dat beide partijen ruim €100 miljoen inleggen voor meer handen aan het toetsenbord.

Innovaties genoeg. “We testen een chipje in het rijbewijs, waarmee we meer kunnen dan met de DigiD”, zei Albert Jan van Zwieten van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. “Het rijbewijs is al een identificatiebewijs”, vervolgde hij. Floor de Goede liet namens het Kadaster weten dat zij meer werken in 3D. Chantal van den Berg , van de bloedbank Sanquin, vertelde dat vooral mannelijke bloeddonoren schaars zijn “Tussen de 18 en 35 jaar. We hebben er speciaal een computergame voor ontwikkeld: League of Legends. Van de donoren die we via dit spel kregen, is 71 procent man!”

Monica van der Meeren van Manpower meldde dat het uitzendbureau werkt aan opleidingen tot tolk/vertaler voor vluchtelingen met een verblijfsstatus. En onafhankelijk bedrijfsadviseur Korstiaan Zandvliet kon een heel ander nieuw initiatief melden: “Ik nam de radiozender Jazz Radio NL over. Nu heet het Jazz Deville.”

Van Hessen besloot de lunch met een rondje ‘cadeautjes aan elkaar.’ Headhunter Astrid van Heumen gaf de selectie van de beste vrouw voor een vacature weg, Haegheborch-investeerder Akbar van Leeuwen schonk een cursus beleggen en de Haagse gemeenteambtenaar Anita Verwoest, van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling, had een uitnodiging voor de Prinsjesdaglunch in de aanbieding. “Die wil ik!”, riep Van Hessen als eerste.

Bron: De Telegraaf