BID: Young Innovators

De Big Improvement Day is een dag met aandacht voor wat er goed gaat in Nederland én voor ideeën die Nederland verder brengen. Er wordt een podium geboden aan diegenen die innoveren: nationaal en internationaal, jong en oud. In deze blog wordt de top drie jonge succesvolle Nederlandse ondernemers uitgelicht die de afgelopen elf edities op het BID-podium hebben gestaan.

Boyan Slat – The Ocean Cleanup Foundation
In 2014 stond onze jongste innovator al op het BID-podium. Hij was pas 16 jaar oud toen hij het systeem van The Ocean Cleanup bedacht. Tijdens een vakantie in Griekenland ging Boyan (nu 24) duiken in zee waar hij tot zijn schrik meer plastic tegen kwam dan vissen. Dit moest veranderen. Hij besloot zijn profielwerkstuk te wijden aan het bedenken van een systeem om plastic in de oceaan te verwijderen. Hij ontdekte dat het meeste plastic zich net onder het wateroppervlak bevindt en zich grotendeels, door de natuurlijke stromingen van het water, verzamelt op vijf plekken ter wereld. Boyan gebruikte dit in zijn voordeel en ontwikkelde een passief drijvend buizensysteem met textiel tot drie meter onder het wateroppervlak. Door de oceaanstromen, wind en golven te gebruiken volgt het systeem het plastic en door net boven het wateroppervlak te blijven beweegt het zich sneller voort en wordt het plastic gevangen.

Zijn profielwerkstuk won een prijs van de TU Delft en na het opnemen van een TEDtalk die in 2013 viral ging, richtte hij dat jaar The Ocean Cleanup Foundation op. Drie jaar lang werd het systeem ontwikkeld en getest en in 2016 werd het systeem voor het eerst ingezet in de Nederlandse Noordzee. In september dit jaar voer The Ocean Cleanup uit om in de Grote Oceaan te worden geplaatst. Ongeveer een maand later is de plasticvanger aangekomen op zijn werkplek en klaar om aan het werk te gaan. De ambitie is om de plastic soep in vijf jaar met 50% te verminderen.

Susanne Baars – Human Genome Foundation
Afgelopen jaar bood Susanne Baars (29) twee minuten aan inspiratie voor een betere wereld op het BID-podium. Doordat kennis over DNA nu is opgeslagen in meerdere gefragmenteerde databases over de hele wereld is het niet toegankelijk voor iedereen. Dit terwijl miljoenen mensen op zoek zijn naar oplossingen om genetische ziektes te verhelpen en de code uit DNA hiervoor het laatste puzzelstukje kan zijn. Susannes stichting, de Human Genome Foundation, brengt verandering.

Met het platform van deze non-profit organisatie kan iedereen ter wereld zijn eigen genetische data beveiligd beheren én beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek. Hiermee wil Susanne levensreddende informatie toegankelijk te maken voor elk mens op aarde.

Inmiddels is er een team gecreëerd van betrokken experts uit de genetica, technologie en drugregulatie om haalbaarheidsstudies uit te voeren en is de stichting op zoek naar geïnteresseerde filantropen en familiefondsen om de mensen en middelen die nu nog ontbreken te verzamelen. Op 13 november vindt het Social Genomics Charity Dinner plaats in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Tijdens dit diner hoopt de Human Genome Foundation voldoende donaties op te halen om begin 2019 de eerste grote campagne te lanceren in Nederland.

Door haar verhaal te delen op het BID-podium heeft Susanne waardevolle en bijzondere connecties gemaakt die haar helpen haar missie te realiseren. Zo steunt de Caesar groep nu bijvoorbeeld Susanne haar missie.

Susannes tip voor startende ondernemers? “Do what you love and you will establish great things. Ondernemen vergt moed, doorzettingsvermogen en gaat gepaard met vallen en opstaan. Onthoud dat je zelf de expert bent en leer om jezelf en de keuzes die je maakt te vertrouwen.”

Julian Jagtenberg – Somnox
Wereldwijd lijdt maar liefst een op de vijf personen aan slapeloosheid. De enige oplossing is medicatie, wat vaak gepaard gaat met verslaving en bijwerkingen. Onze derde innovator – Julian Jagtenberg (24) – zag de negatieve effecten van slapeloosheid bij zijn eigen moeder. Hij vond het tijd voor een betere oplossing. Als robotingenieur onderzocht hij, samen met drie andere studenten van de TU Delft, de mogelijkheden om slaap te verbeteren door het gebruik van robots. In samenwerking met Auping ontwikkelden zij Somnox: een zachte knuffelrobot die je helpt om sneller in slaap te vallen en de kwaliteit van slaap te verbeteren. Somnox simuleert een menselijke ademhaling en produceert (op de gebruiker afgestemde) rustige geluiden. Dit zorgt ervoor dat gebruikers relaxen en het juiste ademhalingspatroon aannemen om in slaap te vallen. Bij elk stadium van de slaap past de robot zich automatisch aan.

Somnox is nu te bestellen via een pre-order en het komende jaar gaan de ondernemers met hun knuffelrobot op wereldtour ter introductie van het product. In hotels in onder andere San Fransisco, Londen, New York en Amsterdam worden pyjama party’s georganiseerd met product try-outs. De oprichters van Somnox houden dagelijks bij hoeveel mensen ‘s nachts zijn geholpen door de knuffelrobot en streven ernaar om in 2025 honderdduizend mensen met slaapproblemen geholpen te hebben.

Voor andere startende ondernemers geeft Julian als tip om kritisch te kijken naar eigen plannen en hulp te vragen aan ervaren ondernemers als dit nodig is.

“De Big Improvement Day heeft ons twee belangrijke dingen gebracht: een groeiend netwerk en een positief gevoel over wat er mogelijk is. Niet alleen binnen Nederland, maar in de hele wereld.”

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.