You are here:

BID: Young Innovators

De Big Improvement Day is een dag met aandacht voor wat er goed gaat in Nederland én voor ideeën die Nederland verder brengen. Er wordt een podium geboden aan diegenen die innoveren: nationaal en internationaal, jong en oud. In deze blog wordt de top drie jonge succesvolle Nederlandse ondernemers uitgelicht die de afgelopen elf edities op het BID-podium hebben gestaan.

Boyan Slat – The Ocean Cleanup Foundation
In 2014 stond onze jongste innovator al op het BID-podium. Hij was pas 16 jaar oud toen hij het systeem van The Ocean Cleanup bedacht. Tijdens een vakantie in Griekenland ging Boyan (nu 24) duiken in zee waar hij tot zijn schrik meer plastic tegen kwam dan vissen. Dit moest veranderen. Hij besloot zijn profielwerkstuk te wijden aan het bedenken van een systeem om plastic in de oceaan te verwijderen. Hij ontdekte dat het meeste plastic zich net onder het wateroppervlak bevindt en zich grotendeels, door de natuurlijke stromingen van het water, verzamelt op vijf plekken ter wereld. Boyan gebruikte dit in zijn voordeel en ontwikkelde een passief drijvend buizensysteem met textiel tot drie meter onder het wateroppervlak. Door de oceaanstromen, wind en golven te gebruiken volgt het systeem het plastic en door net boven het wateroppervlak te blijven beweegt het zich sneller voort en wordt het plastic gevangen.

Zijn profielwerkstuk won een prijs van de TU Delft en na het opnemen van een TEDtalk die in 2013 viral ging, richtte hij dat jaar The Ocean Cleanup Foundation op. Drie jaar lang werd het systeem ontwikkeld en getest en in 2016 werd het systeem voor het eerst ingezet in de Nederlandse Noordzee. In september dit jaar voer The Ocean Cleanup uit om in de Grote Oceaan te worden geplaatst. Ongeveer een maand later is de plasticvanger aangekomen op zijn werkplek en klaar om aan het werk te gaan. De ambitie is om de plastic soep in vijf jaar met 50% te verminderen.

Susanne Baars – Human Genome Foundation
Afgelopen jaar bood Susanne Baars (29) twee minuten aan inspiratie voor een betere wereld op het BID-podium. Doordat kennis over DNA nu is opgeslagen in meerdere gefragmenteerde databases over de hele wereld is het niet toegankelijk voor iedereen. Dit terwijl miljoenen mensen op zoek zijn naar oplossingen om genetische ziektes te verhelpen en de code uit DNA hiervoor het laatste puzzelstukje kan zijn. Susannes stichting, de Human Genome Foundation, brengt verandering.

Met het platform van deze non-profit organisatie kan iedereen ter wereld zijn eigen genetische data beveiligd beheren én beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek. Hiermee wil Susanne levensreddende informatie toegankelijk te maken voor elk mens op aarde.

Inmiddels is er een team gecreëerd van betrokken experts uit de genetica, technologie en drugregulatie om haalbaarheidsstudies uit te voeren en is de stichting op zoek naar geïnteresseerde filantropen en familiefondsen om de mensen en middelen die nu nog ontbreken te verzamelen. Op 13 november vindt het Social Genomics Charity Dinner plaats in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Tijdens dit diner hoopt de Human Genome Foundation voldoende donaties op te halen om begin 2019 de eerste grote campagne te lanceren in Nederland.

Door haar verhaal te delen op het BID-podium heeft Susanne waardevolle en bijzondere connecties gemaakt die haar helpen haar missie te realiseren. Zo steunt de Caesar groep nu bijvoorbeeld Susanne haar missie.

Susannes tip voor startende ondernemers? “Do what you love and you will establish great things. Ondernemen vergt moed, doorzettingsvermogen en gaat gepaard met vallen en opstaan. Onthoud dat je zelf de expert bent en leer om jezelf en de keuzes die je maakt te vertrouwen.”

Julian Jagtenberg – Somnox
Wereldwijd lijdt maar liefst een op de vijf personen aan slapeloosheid. De enige oplossing is medicatie, wat vaak gepaard gaat met verslaving en bijwerkingen. Onze derde innovator – Julian Jagtenberg (24) – zag de negatieve effecten van slapeloosheid bij zijn eigen moeder. Hij vond het tijd voor een betere oplossing. Als robotingenieur onderzocht hij, samen met drie andere studenten van de TU Delft, de mogelijkheden om slaap te verbeteren door het gebruik van robots. In samenwerking met Auping ontwikkelden zij Somnox: een zachte knuffelrobot die je helpt om sneller in slaap te vallen en de kwaliteit van slaap te verbeteren. Somnox simuleert een menselijke ademhaling en produceert (op de gebruiker afgestemde) rustige geluiden. Dit zorgt ervoor dat gebruikers relaxen en het juiste ademhalingspatroon aannemen om in slaap te vallen. Bij elk stadium van de slaap past de robot zich automatisch aan.

Somnox is nu te bestellen via een pre-order en het komende jaar gaan de ondernemers met hun knuffelrobot op wereldtour ter introductie van het product. In hotels in onder andere San Fransisco, Londen, New York en Amsterdam worden pyjama party’s georganiseerd met product try-outs. De oprichters van Somnox houden dagelijks bij hoeveel mensen ‘s nachts zijn geholpen door de knuffelrobot en streven ernaar om in 2025 honderdduizend mensen met slaapproblemen geholpen te hebben.

Voor andere startende ondernemers geeft Julian als tip om kritisch te kijken naar eigen plannen en hulp te vragen aan ervaren ondernemers als dit nodig is.

“De Big Improvement Day heeft ons twee belangrijke dingen gebracht: een groeiend netwerk en een positief gevoel over wat er mogelijk is. Niet alleen binnen Nederland, maar in de hele wereld.”