BID-Magazine

Reuring!Café: Zijn we in Nederland slim bezig met Smart Mobility?

Op dinsdag 27 november 2018 was het weer zover: BID organiseerde in samenwerking met de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM), de RAI Vereniging, NXP Semiconductors en Siemens de 88e editie van het Reuring!Café. De vraag die centraal stond, is: ‘Zijn we in Nederland slim bezig met Smart Mobility?’. Werken de overheid, industrie en wetenschap wel voldoende met elkaar samen?

Omgeven door een prachtige entourage in de Glazen Zaal te Den Haag zorgde de huisband van het Ministerie van Algemene Zaken, de ‘Wizards of AZ’, voor een aangename sfeer. De avond begon met een drankje, waarna de aandacht verschoof naar het vraaggesprek op het podium. De host van de avond was Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging, die de volle zaal met humoristische nuance door de avond heen leidde.

Debatleider Mark Frequin (directeur-generaal Mobiliteit bij het ministerie van IenW en voorzitter van de VOM) leidde het gesprek met bankgasten Maurice Geraets (managing director bij NXP Semiconductors Nederland), Bart Smolders (division director Mobility bij Siemens Nederland), Floor Vermeulen (gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland, portefeuille Verkeer en Vervoer) en Marieke Martens (director of science van de Unit Traffic & Transport bij TNO en professor Intelligent Transport Systems bij de Universiteit Twente).

Hoe is het dan gesteld met de Smart Mobility in Nederland? Eigenlijk doet Nederland het al behoorlijk goed op het gebied van infrastructuur en we scoren hoog op mondiale vergelijkingen. We zijn een gidsland voor de rest van de wereld, stelt Geraets: ‘In China werd mij laatst nog gevraagd wat we doen om zo vooruitstrevend te kunnen zijn op het gebied van Smart Mobility.’ Op veel plekken worden slimme mobiliteitsoplossingen ontwikkeld en geïmplementeerd. In Nederland hebben we – zo zegt Smolders – een groot adaptief vermogen wat het mogelijk maakt om in relatief rap tempo te innoveren en logistieke problemen aan te pakken.

Daar zit nu echter precies een punt voor verbetering: we willen te snel resultaat zien. Een paar slimme stoplichten succesvol uittesten en vervolgens landelijk inzetten, gaat niet zomaar, zegt Martens. Er zal altijd een risico op fouten en angst voor technologische verandering blijven bestaan. Extra schrijnend is het wanneer een computer een fout maakt, die een mens niet gemaakt zou hebben. Dit bleek recentelijk nog door de maatschappelijke commotie rondom het ongeval met de Stint.

Informatievoorziening en kennisdeling zijn de kernpunten, zowel tussen de verschillende overheden die zich met dit onderwerp bezighouden, als richting de samenleving, stelt Vermeulen. Zo startte hij op zijn initiatief een samenkomst tussen het Ministerie, provincie en betrokken gemeenten om ideeën uit te wisselen. Er is nu al veel informatie beschikbaar, zegt Smolders, maar slechts een half procent van alle data wordt gebruikt.

Al met al staat Nederland er positief voor op het gebied van Smart Mobility, maar er zijn nog enkele verbeterpunten:

  • De consument moet ‘verleid’ worden om op comfortabele wijze van A naar B te komen. De opties hiervoor moeten worden verbeterd, bijvoorbeeld door de mogelijkheid een OV-fiets op ieder station in te kunnen leveren.
  • De samenwerking tussen de verschillende overheden moet geoptimaliseerd worden, zodat er meer kennis onderling kan worden gedeeld. Dit kan bijvoorbeeld door alle mensen die zich met een bepaald onderwerp bezighouden samen te brengen en werkwijze op elkaar af te stemmen.

De avond werd afgesloten met een heerlijke rijsttafel, verzorgd door Winkelman & Van Hessen, waarbij de aanwezigen gezellig napraatten over de avond. 

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.