BID-Magazine

DSM: Samenwerken voor duurzaamheid

Duurzaamheid, als bedrijf kun je er tegenwoordig niet meer omheen. De vraag is niet langer óf je er iets mee moet doen, maar hóe je dit doet. Een voorloper in duurzaam ondernemen is de Nederlandse multinational DSM. Samen met partners zet DSM  zich wereldwijd in voor een duurzamere toekomst. “Wie echt verschil wil maken, zal moeten samenwerken”, aldus Marketing Director Arthur Simonetti van DSM.

Koninklijke DSM is een wereldwijd bedrijf dat vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaam leven. DSM levert innovatieve bedrijfsoplossingen op het vlak van voeding voor mens en dier, persoonlijke verzorging en aromaproducten, medische apparatuur, groene producten en toepassingen, en nieuwe mobiliteit en connectiviteit.
Het bedrijf kiest bewust voor een voortrekkersrol op het gebied van duurzaam ondernemen. DSM brengt op veel verschillende vlakken producten op de markt die consumenten helpen duurzamer en gezonder te leven. Zo ontwikkelt het bedrijf bijvoorbeeld vitamine supplementen en andere gezonde voedingsingrediënten, duurzame energie technologieën voor zonnepanelen en biobrandstoffen en hernieuwbare grondstoffen voor verf. 

DSM werkt niet alleen aan een duurzamere samenleving. Voor meer impact combineert DSM haar kennis met die van andere bedrijven. Zo ontwikkelt het bedrijf oplossingen die bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Daarnaast is DSM-partner van de Big Improvement Day. Daar wil DSM zijn netwerk uitbreiden en het duurzaam denken in Nederland verspreiden. DSM streeft zo breed mogelijk naar een groenere en gezondere wereld door zich te richten op drie pijlers: Voeding & Gezondheid; Klimaat en Energie; Resources en Circulariteit. Een breed scala aan initiatieven en samenwerkingen draagt bij aan het creëren van een duurzame leefomgeving.

Milieu

De mens gaat lang niet altijd goed om met de wereld waarin we leven. Zo wordt de oceaan uitgeput door overbevissing en raakt het ecosysteem uit balans. Vis bevat echter voedingsstoffen die de mens nodig heeft. DSM sloeg de handen ineen met Evonik om een alternatieve bron van de Omega-3 vetzuren EPA en DHA te ontwikkelen. Onder de naam Veramaris produceren zij deze vetzuren vanuit zee-algen. Dankzij deze duurzame innovatie wordt de kloof tussen de vraag naar deze voedingsstoffen gedicht en zetten zij een stap tegen overbevissing.
Een ander voorbeeld van het negatieve effect dat de mens heeft op het milieu is het gebruik van stortplaatsen en verbranden van afval, dat nog op grote schaal gebeurt. Zo wordt mondiaal bijvoorbeeld 95% van het gebruikte tapijt verbrand of gestort. Om vervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan richt DSM zich op circulair design: volledig recyclebare producten om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Een van de samenwerkingen om dit te bewerkstelligen is die met Auping. Er is een matras ontwikkeld dat volledig recyclebaar is en gemaakt is van gezonde materialen. De stap naar volledig circulair design moet nog worden gemaakt: productieprocessen en businessmodellen moeten worden aangepast.

Gezondheid

Ook op het gebied van gezondheid is er nog veel te winnen. In het overgrote deel van de producten die wij consumeren is suiker verwerkt. Te veel suiker is slecht voor het lichaam, dat kan gezonder. DSM combineerde hun technologie met die van Cargill, een agro-industrieelbedrijf, en ontwikkelde een gezonde en duurzaam geproduceerde zoetstof die suiker vervangt. Voedselproducenten wordt zo een duurzame suikervervanger zonder calorieën geboden, maar dan zonder de bittere nasmaak van bijvoorbeeld de steviaplant.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.