BID-Magazine

Nationaal Innovatie Diner groot succes

Unieke samenwerking tussen AVROTROS, BID en Nederland Innoveert

Tijdens het Nationaal Innovatie Diner, dat op 24 juni door Winkelman en Van Hessen in samenwerking met AVROTROS in het Kurhaus in Scheveningen is georganiseerd, werd door gastheer Ralph van Hessen vier Nederland Innoveert Awards uitgereikt. Deze awards maken deel uit van het WenVH-concept ‘Nederland Innoveert’ dat innovatie in de breedste zin des woords wil stimuleren en ondersteunen. De vier awards gingen naar personen die ieder op hun gebied met hun organisatie uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van innovatie en ondernemerschap.

 1. Claudia Zuiderwijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kamer van Koophandel (KVK), werd geroemd om haar bijzondere inspanningen om een nieuw businessmodel, gedreven door ondernemerschap en innovatie, bij de KVK te implementeren. De KVK zet zich via de MKB Innovatie Top 100 al jaren in voor innovatieve ondernemers. Bijna alle Top 100-bedrijven zagen hun winst toenemen, namen extra personeel aan en werden internationaal actiever. Op donderdag 27 juni maakt KVK de 100 genomineerden voor dit jaar bekend.
 2. Roeland van Delden, Directeur van Leadex, werd onderscheiden, omdat hij zich met zijn bedrijf inzet om een groot maatschappelijk vraagstuk op te lossen. Leadax, dat in drie jaar tijd al €15 miljoen omzet per jaar maakt, veroorzaakt momenteel een revolutie in de bouw door de productie van een volledig circulaire loodvervanger. 
 3. De cartoonist Toon van Driel, de grondlegger van FC Knudde en Stamgasten, werd beloond voor zijn out of the box denken en frisse kijk op innovaties die hij dagelijks doorvertaald naar zijn cartoons. Van Driel is door zijn jarenlange ervaring een pionier op het gebied van cartoons die aanzetten tot innovatie en ontving hiervoor de Nederland Innoveert Oeuvre Award.
 4. Eric van Stade, Algemeen Directeur van AVROTROS, kreeg de Nederland Innoveert Award, omdat hij met zijn omroep innovatie en duurzaamheid stimuleert. Zowel in de radio- en tv-programmering als online en via speciale innovatie-projecten informeert AVROTROS een breed publiek over welke mooie innovaties Nederland allemaal te bieden heeft.

Na het Nationaal Innovatie Diner begonnen de opnames van het tv-programma De Wereld van Morgen, dat gepresenteerd werd door Harm Edens. In het programma werden de nieuwste ontwikkelingen geschetst op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid, voeding en ICT. Bekende ambassadeurs namen de kijker mee langs interessante en creatieve innovaties. Kok Yvette van Boven liet zien hoe de traditionele landbouw de komende decennia drastisch gaat veranderen naar een verticale boerderij, waar groenten en fruit zonder pesticiden en insecten verbouwd zullen worden onder paars licht. Oud-atleet en presentator Gregory Sedoc bracht in beeld hoe patiënten in de toekomst gemonitord kunnen worden met slimme pleisters waardoor dokteren een seintje krijgen als een patiënt bijvoorbeeld hartproblemen krijgt. Tech-deskundige Vivianne Bendermacher liet zien hoe mens en machine optimaal kunnen samenwerken. En Froukje Jansen onderzocht hoe vervuilende schepen in de toekomst de wereld rond kunnen varen zonder ooit nog te hoeven tanken. Ze klimt aan boord van 's werelds eerste waterstofschip die zijn energie rechtstreeks uit het water haalt.

Nederlandse Innovatie Prijs 2019

Aan het eind van de uitzending werd de Nederlandse Innovatieprijs 2019 uitgereikt aan de VDL Groep B.V. Aanvankelijk was VDL Groep, opgericht in 1953, gespecialiseerd in metaalbewerking. Inmiddels bestaat de bedrijvengroep van de familie Van der Leegte uit 104 bedrijven die actief zijn in de hoogwaardige maakindustrie en daarbij innovatie altijd leidend laten zijn. Om concurrerend te blijven op de wereldmarkt zijn processen bij de VDL-bedrijven vergaand geautomatiseerd en gerobotiseerd.

De twee andere genomineerden waren D2D Water Solutions B.V. en Hanskamp AgroTech B.V. 

De Nederlandse Innovatie Prijs voor het meest innovatieve bedrijf van Nederland is gebaseerd op de Innovatie Monitor van de Amsterdam Business School onder leiding van Prof.dr. Henk Volberda. 

De jury voor het bepalen van de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2019 bestond uit:

 • Hans Boumans – Technology Transfer Manager TNO
 • Lotte de Bruin – Directeur Nederland ICT 
 • Thomas Grosfeld – Specialist Innovatie en Topsectorenbeleid van VNO-NCW
 • Mariëtte Hamer – Voorzitter van de Sociaal-Economische Raad 
 • Geert Huizinga – Manager Industriebeleid FME 
 • Carla Moonen – Voorzitter Koninklijke NLingenieurs
 • Sjaak van der Tak – Voorzitter LTO Glaskracht Nederland 
 • Doekle Terpstra – Voorzitter Techniek Nederland 
 • Focco Vijselaar – Directeur-Generaal Bedrijfsleven en Innovatie,
  Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
 • Henk Volberda – Hoogleraar Strategie & Innovatie, Amsterdam Business School, Universiteit van Amsterdam en Directeur Amsterdam Centre for Business Innovation (onderzoeksleider en juryvoorzitter).

Wil je de uitzending terug kijken? Klik dan hier: https://www.avrotros.nl/de-wereld-van-morgen/gemist/detail/item/uitzendingde-wereld-van-morgen-26-06-2019/

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.