You are here:

Nationaal Innovatie Diner groot succes

Unieke samenwerking tussen AVROTROS, BID en Nederland Innoveert

Tijdens het Nationaal Innovatie Diner, dat op 24 juni door Winkelman en Van Hessen in samenwerking met AVROTROS in het Kurhaus in Scheveningen is georganiseerd, werd door gastheer Ralph van Hessen vier Nederland Innoveert Awards uitgereikt. Deze awards maken deel uit van het WenVH-concept ‘Nederland Innoveert’ dat innovatie in de breedste zin des woords wil stimuleren en ondersteunen. De vier awards gingen naar personen die ieder op hun gebied met hun organisatie uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van innovatie en ondernemerschap.

 1. Claudia Zuiderwijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kamer van Koophandel (KVK), werd geroemd om haar bijzondere inspanningen om een nieuw businessmodel, gedreven door ondernemerschap en innovatie, bij de KVK te implementeren. De KVK zet zich via de MKB Innovatie Top 100 al jaren in voor innovatieve ondernemers. Bijna alle Top 100-bedrijven zagen hun winst toenemen, namen extra personeel aan en werden internationaal actiever. Op donderdag 27 juni maakt KVK de 100 genomineerden voor dit jaar bekend.
 2. Roeland van Delden, Directeur van Leadex, werd onderscheiden, omdat hij zich met zijn bedrijf inzet om een groot maatschappelijk vraagstuk op te lossen. Leadax, dat in drie jaar tijd al €15 miljoen omzet per jaar maakt, veroorzaakt momenteel een revolutie in de bouw door de productie van een volledig circulaire loodvervanger. 
 3. De cartoonist Toon van Driel, de grondlegger van FC Knudde en Stamgasten, werd beloond voor zijn out of the box denken en frisse kijk op innovaties die hij dagelijks doorvertaald naar zijn cartoons. Van Driel is door zijn jarenlange ervaring een pionier op het gebied van cartoons die aanzetten tot innovatie en ontving hiervoor de Nederland Innoveert Oeuvre Award.
 4. Eric van Stade, Algemeen Directeur van AVROTROS, kreeg de Nederland Innoveert Award, omdat hij met zijn omroep innovatie en duurzaamheid stimuleert. Zowel in de radio- en tv-programmering als online en via speciale innovatie-projecten informeert AVROTROS een breed publiek over welke mooie innovaties Nederland allemaal te bieden heeft.

Na het Nationaal Innovatie Diner begonnen de opnames van het tv-programma De Wereld van Morgen, dat gepresenteerd werd door Harm Edens. In het programma werden de nieuwste ontwikkelingen geschetst op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid, voeding en ICT. Bekende ambassadeurs namen de kijker mee langs interessante en creatieve innovaties. Kok Yvette van Boven liet zien hoe de traditionele landbouw de komende decennia drastisch gaat veranderen naar een verticale boerderij, waar groenten en fruit zonder pesticiden en insecten verbouwd zullen worden onder paars licht. Oud-atleet en presentator Gregory Sedoc bracht in beeld hoe patiënten in de toekomst gemonitord kunnen worden met slimme pleisters waardoor dokteren een seintje krijgen als een patiënt bijvoorbeeld hartproblemen krijgt. Tech-deskundige Vivianne Bendermacher liet zien hoe mens en machine optimaal kunnen samenwerken. En Froukje Jansen onderzocht hoe vervuilende schepen in de toekomst de wereld rond kunnen varen zonder ooit nog te hoeven tanken. Ze klimt aan boord van 's werelds eerste waterstofschip die zijn energie rechtstreeks uit het water haalt.

Nederlandse Innovatie Prijs 2019

Aan het eind van de uitzending werd de Nederlandse Innovatieprijs 2019 uitgereikt aan de VDL Groep B.V. Aanvankelijk was VDL Groep, opgericht in 1953, gespecialiseerd in metaalbewerking. Inmiddels bestaat de bedrijvengroep van de familie Van der Leegte uit 104 bedrijven die actief zijn in de hoogwaardige maakindustrie en daarbij innovatie altijd leidend laten zijn. Om concurrerend te blijven op de wereldmarkt zijn processen bij de VDL-bedrijven vergaand geautomatiseerd en gerobotiseerd.

De twee andere genomineerden waren D2D Water Solutions B.V. en Hanskamp AgroTech B.V. 

De Nederlandse Innovatie Prijs voor het meest innovatieve bedrijf van Nederland is gebaseerd op de Innovatie Monitor van de Amsterdam Business School onder leiding van Prof.dr. Henk Volberda. 

De jury voor het bepalen van de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2019 bestond uit:

 • Hans Boumans – Technology Transfer Manager TNO
 • Lotte de Bruin – Directeur Nederland ICT 
 • Thomas Grosfeld – Specialist Innovatie en Topsectorenbeleid van VNO-NCW
 • Mariëtte Hamer – Voorzitter van de Sociaal-Economische Raad 
 • Geert Huizinga – Manager Industriebeleid FME 
 • Carla Moonen – Voorzitter Koninklijke NLingenieurs
 • Sjaak van der Tak – Voorzitter LTO Glaskracht Nederland 
 • Doekle Terpstra – Voorzitter Techniek Nederland 
 • Focco Vijselaar – Directeur-Generaal Bedrijfsleven en Innovatie,
  Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
 • Henk Volberda – Hoogleraar Strategie & Innovatie, Amsterdam Business School, Universiteit van Amsterdam en Directeur Amsterdam Centre for Business Innovation (onderzoeksleider en juryvoorzitter).

Wil je de uitzending terug kijken? Klik dan hier: https://www.avrotros.nl/de-wereld-van-morgen/gemist/detail/item/uitzendingde-wereld-van-morgen-26-06-2019/