BID-Magazine

DUO innoveert met nieuwe technologie en data

In onderstaand artikel vertelt Hans Schutte, directeur-generaal van BID-partner Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) over zijn toekomstvisie voor de instelling. Als onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) verzorgt Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) onder meer de bekostiging van Nederlandse onderwijsinstellingen en de studiefinanciering van studenten en fungeert zij als link tussen beleid en onderwijs.
Om zich klaar te stomen voor de toekomst zet DUO de komende jaren in op de integratie van nieuwe technologieen zoals blockchain en het gebruik van data om eigen dienstverlening en het Nederlandse onderwijs te optimaliseren. De transitie naar ICT-gedreven bedrijf is ingezet. 
 
Alhoewel DUO vaak nog wordt gezien als een instelling die beslissingen omtrent studeren zoals het leenstelsel maakt, is dit niet het geval. Beslissingen die in de politiek worden gemaakt, zijn aan DUO om uit te voeren. Hier komt technologie om de hoek kijken. “Wij dragen zorg om snel te anticiperen op beleidswijzigingen. Hiervoor proberen we de best mogelijke systemen en processen te ontwikkelen. Op deze manier maken we politieke veranderingen zo gemakkelijk en begrijpelijk mogelijk voor studenten en onderwijsinstellingen”, aldus Hans Schutte, directeur-generaal bij DUO. Een voorbeeld hiervan is de omslag van basisbeurs naar leenstelsel. Schutte: “Het is onze zorgplicht om studenten te informeren over de veranderingen, hen wegwijs te maken met het nieuwe systeem, maar ook om studenten met ‘leenangst’ te ondersteunen door de beste voorlichting over terugbetaling en renteveranderingen te geven. Hiervoor is de inzet van technologie een noodzaak. Wij kunnen en moeten door onze jonge doelgroep – die makkelijker nieuwe technologische ontwikkelingen kan opnemen – vooroplopen op het gebied van technologie en dienstverlening.”
 
Dossier in eigen handen
Door samen te werken met een jongerenraad, bestaande uit studenten en ex-studenten, krijgt DUO vanuit een belangrijke klantengroep input voor de strategie en koers voor de toekomst. Eén van de innovaties waar DUO naar streeft is het gebruik van blockchaintechnologie. Middels een open, maar beveiligd netwerk waar data wordt bewaard en aangevuld, is het doel om educatiedossiers persoonlijk toegankelijk te maken voor studenten. “Door deze dossiers inzichtelijk te maken op elk moment en op elk mobiel apparaat geven we studenten de controle over hun eigen onderwijsdata. In één oogopslag kunnen ze dan bijvoorbeeld zien wat ze per maand lenen, hoeveel studiepunten ze hebben gehaald en hoeveel collegegeld ze nog moeten betalen. Ook kunnen we vanuit DUO makkelijk een persoonlijke reminder sturen als bijvoorbeeld een studentenreisproduct moet worden stopgezet. Ook wordt studeren in het buitenland gemakkelijker gemaakt. Bijvoorbeeld doordat we via de blockchain diploma’s internationaal kunnen uitwisselen en op die manier ook de waarde makkelijk met elkaar kunnen vergelijken.” Schutte ziet in de toekomst ook kansen om te innoveren als gehele overheid, door een zogenaamde ‘digitale overheid’ te realiseren: “Nu doe je zaken met allerlei verschillende instellingen zoals de belastingdienst en DUO, als dit samen kan worden gevoegd heeft iedereen altijd toegang tot alle benodigde gegevens onder één dak.”
 
Slim gebruik van data voor beter onderwijs
Daarnaast streeft DUO naar een betere benutting van eigen data om het onderwijs continu te verbeteren. MBO-instellingen kunnen nu al door de data van DUO inzicht krijgen in de doorstroming van hun leerlingen en studenten. Daarnaast ziet Schutte ook dat de data van DUO kan bijdragen aan bredere inzichten “door interne data naast cijfers van externe partijen zoals het CBS te leggen, wordt duidelijkheid verkregen over de huidige arbeidsmarkt, maar ook die van de toekomst. Dit helpt onderwijsinstellingen om hun curriculum in te richten naar de vraag.” 
 
Interne transitie
Door innovaties en snelle technologische ontwikkelingen is het aantrekken van het juiste talent en ontwikkeling en training van eigen personeel bij DUO een must. Met het oog op de toekomst zal DUO steeds meer veranderen in een digitaal gedreven bedrijf. Schutte: “Om onze ambities te realiseren zullen we naast het aantrekken van gespecialiseerd personeel ook investeren in onze huidige medewerkers en hun de ruimte geven om zich te ontwikkelen in de nieuwe technologieën. Dit is de randvoorwaarde om te kunnen blijven innoveren.”
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.