You are here:

UPFIELD GAAT VOOR DE TOEKOMST MET 100% PLANTAARDIGE VOEDING

Een jaar na de loskoppeling van Unilever slaat Upfield een nieuwe weg in. Het bedrijf dat wereldwijd de grootste producent is van spreads, zoals margarine van bekende merken als Blueband en Becel, heeft nog maar één prioriteit: het produceren van 100% plantaardige producten met behoud van de beste smaak. Hiermee speelt het bedrijf in op de beweging waarbij consumenten steeds bewuster over eten nadenken en gaat zij voor een betere toekomst voor mens en milieu. 

 

Plantaardig voedsel is de trend voorbij gelooft John Verbakel, Chief Research & Development Officer van Upfield. “Steeds meer mensen zien de impact van dierlijk voedsel op ons milieu en gaan op zoek naar alternatieven. De cijfers liegen er niet om: een groot deel van plantaardige producten groeit momenteel double digit,” geeft hij aan. De nieuwe strategie van Upfield sluit hierop aan: margarine als lekker product dat niet alleen gezond is, maar ook beter voor het milieu omdat het plantaardig is.  

 

100% plantaardig

Upfield focust in de nieuwe strategie op innovatie en het creëren van lekkere, volledig plantaardige producten. Makkelijker gezegd dan gedaan. Om de 100% te halen is de eerste stap de melkeiwitten, waar margarine nu nog voor minder dan 1% uit bestaat, uit het productieproces halen en te vervangen door planteneiwitten en tegelijkertijd de smaak behouden, want dit blijft het belangrijkste voor de consument. Om dit te realiseren werkt Upfield samen met Wageningen Universiteit. Daarnaast zullen ook de chemische stappen uit het proces worden gehaald en moeten de juiste leveranciers worden gevonden. Tot slot moeten ook de plastic verpakkingen binnen enkele jaren verleden tijd zijn. “Plastic is voor producten op oliebasis eigenlijk de perfecte verpakking door de juiste barrières die het vet tegenhouden, maar dit is niet in lijn met ons duurzame doel. De komende maanden staan in het teken van het ontwikkelen van een milieuvriendelijk alternatief. Dit vergt veel innovatiekracht”, aldus Verbakel. Binnen anderhalf jaar hoopt Upfield deze doelen te hebben bereikt en volledig plantaardige margarine op de markt te brengen. Vervolgens zal het bedrijf zich inzetten om ook andere productcategorieën zoals slagroom en kookroom plantaardig te produceren. Verbakel merkt dat consumenten willen bijdragen aan het klimaat. Met goede en gezonde plantaardige alternatieven biedt Upfield hen een verantwoorde keus.

 

Transparantie als uitdaging

Om bij te dragen aan het milieu en de verandering van milieubewust consumeren te boosten, wil Upfield de perceptie tegenover plantaardige voeding veranderen. Dit start bij het benadrukken dat margarine vooral goed is voor de gezondheid, zo bevat het minder dan 1% transvetten. Meer bewustwording bij de consument van dit gezondheidsvoordeel en de duurzame eigenschappen van margarine zorgt ervoor dat consumenten onderbouwde keuzes kunnen maken en de plantaardige voedingsindustrie de kans krijgt om te groeien. 

 

De gezondere en milieuvriendelijke keuze

Margarine en boter worden door velen onder dezelfde noemer geschaard. Toch zijn de verschillen in voedingswaarden groot. Margarine heeft in tegenstelling tot boter een zeer laag gehalte aan verzadigde vetzuren en transvetzurenen, maar daarentegen weer veel onverzadigde vetzuren. Dit maakt het product beter voor hart- en bloedvaten. Daarnaast heeft de margarineproductie minder gevolgen voor het klimaat. Margarine wordt rechtstreeks van planten gemaakt en niet via melk van de koe. Dit is minder milieubelastend en bovendien efficiënter. Kortom: margarine is vergeleken met boter een gezondere en meer verantwoorde keuze.