You are here:

Addy van den Krommenacker & Atilla Aytekin winnen Phoenix Award na ‘succesvol’ faillissement

Om het taboe op failliet gaan en tegenslagen in ondernemerschap te doorbreken en positiviteit en improvement in Nederland te stimuleren, is dit jaar de Phoenix Award in het leven geroepen. Tegenslag, en in het ergste geval een faillissement, kunnen er juist voor zorgen dat je als ondernemer sterker uit de strijd komt. Addy van den Krommenacker en Atilla Aytekin maakten dit volgens de jury van de Phoenix Award, voorgezeten door Maxime Verhagen, meer dan waar en mochten daarom de prijs in ontvangst nemen. Hiermee lieten zij de andere genomineerde ondernemers Jörgen Raymann, Hans Kazan, Frank Krake en Patrick Avontuur achter zich. “Atilla Aytekin en Addy van den Krommenacker zijn met hun passie, drive en doorzettingsvermogen, terechte winnaars van de Phoenix Award. Zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden voor hun jarenlange prestaties”, aldus juryvoorzitter Verhagen. 

Een nieuwe start voor Addy van den Krommenacker
Couturier Addy van den Krommenacker vroeg in oktober 2019 zijn faillissement aan, met name vanwege teruglopende omzet in de retail en een verschuiving van fysiek naar online winkelen. Ondanks deze ingrijpende gebeurtenis is hij niet bij de pakken neer gaan zitten, maar startte hij direct door: een nieuw begin zónder fysieke winkels, waarbij hij zich weer volledig gaat richten op het ontwerpen. Om zijn nieuwe start kracht bij te zetten, verzorgde Van Den Krommenacker in december twee shows tijdens de beurs Masters of LXRY in de RAI in Amsterdam, waar de mooiste stukken uit zijn laatste collecties werden verkocht. “Genomineerd worden is eigenlijk een bedenkelijke eer; natuurlijk had ik nooit in deze situatie willen komen. Voor mij is het een periode geweest waarin ik veel heb geleerd, afscheid heb moeten nemen, maar waarin ik ook de hoop voor de toekomst nooit heb verloren. Daarom heb ik in alle openheid dit proces – ook met klanten, vrienden, familie en de media – doorgemaakt. Ik voelde dat als mijn plicht, omdat al die mensen er ook waren bij mijn hoogtijdagen in het verleden. En nu hopelijk ook weer in de toekomst!”,aldus Van Den Krommenacker.

Faillissement als geluk bij een ongeluk voor Aytekin
Atilla Aytekin richtte in 2003 als jonge ondernemer van 25 jaar oud een technologiebedrijf op. Door tegenvallende groei en een samenwerking die verkeerd uitpakte werd het bedrijf echter failliet verklaard, waardoor Aytekin in een diep dal belandde. Hij besloot zijn verdriet, evenals zijn ervaringen als migrantenkind van zich af te schrijven, wat onbedoeld mooie teksten opleverde. Een bevriende uitgever stimuleerde hem om dit in een boek te bundelen wat in 2008 resulteerde in de uitgave van ‘Atilla’s Dutch Dream’. Het schrijven van het boek leidde bij Aytekin tot het plan om andere migrantenondernemers te gaan begeleiden en hij besloot vervolgens de ‘Dutch Dream Foundation” op te richten. Daarnaast is hij tegenwoordig zeer succesvol met zijn bedrijven Azerion en Triodos Software. “Mijn faillissement is wel een van de zwaarste periodes van mijn leven geweest. Het moeilijkste was opnieuw opstaan en geloof in jezelf te blijven houden. Daarom heb ik continu gezegd, keep on having your dream alive, although the environment is black and dark. Ik ben blij dat ik deze award heb gewonnen en ik hoop andere mensen in soortgelijke situaties te inspireren om te blijven geloven in hun dromen! Want de bron van het succes van nu ligt in de learnings van het faillissement van toen“, aldus Aytekin.