You are here:

Jeroen Busscher als nieuwe dagvoorzitter van BID 2021

De Big Improvement Day 2021 staat in het teken van veranderingen. Naast een gloednieuwe locatie in het AFAS Theater in Leusden mogen we dit jaar ook een nieuwe presentator verwelkomen: Jeroen Busscher, de dagvoorzitter die eigenlijk geen dagvoorzitter is! Deze duizendpoot heeft meerdere boeken geschreven, vlogt, en is radiomaker. Leiderschap en organisatieverandering zijn onderwerpen waar hij weet van heeft. Wij interviewden Jeroen over zijn toekomstige rol als dagvoorzitter van de Big Improvement Day.


Hoe ben je de nieuwe presentator van de Big Improvement Day geworden? 

Tijdens mijn werk help ik onder andere organisaties met het realiseren van projecten gericht op cultuurveranderingen. Daarbij probeer ik gedragsveranderingen te stimuleren om samenwerkingen en innovaties te bewerkstelligen. Over dit proces schrijf ik boeken en geef ik presentaties. Tijdens één van deze presentaties ontmoette ik Bas van der Veldt, de start van onze samenwerking. Zodoende heeft Bas mij gevraagd als nieuwe dagvoorzitter van de Big Improvement Day. 


Waarom lijkt je het leuk om de Big Improvement Day te presenteren? 

Ik zeg altijd ‘ja’, het maakt niet uit welk aanbod ik krijg. Als je creatief wordt uitgedaagd, kun je het beste uit jezelf halen en het ondenkbare bereiken. Daar krijg ik energie van en dat maakt me enthousiast. Daarnaast heb ik onlangs een boek geschreven ‘De kracht van de roze bril’, met als ondertitel ‘Onverwachte lessen van blije eikels’. Dit boek gaat over de antropologie van blije eikels: mensen die altijd positief zijn. Ik vind het intrigerend hoe deze mensen het beste uit de negatieve gebeurtenissen kunnen halen en dat relativeren. Naar mijn idee staat die ook centraal tijdens de Big Improvement Day: er wordt niet ingegaan op wat niet goed gaat, maar naar wat wel goed gaat en hoe dat nog beter kan. 


Hoeveel procent van de bezoekers van de Big Improvement Day is naar jouw inschatting een blije eikel?  

Ik vind het lastig om in te schatten hoe veel procent van de bezoekers onder de groep ‘blije eikel’ valt. Wel vind ik dat meer mensen van de wereldbevolking dit zouden moeten zijn, alleen al om de positieve vibe die het teweeg brengt. Daarom is de BID zo leuk; daar wordt positiviteit gestimuleerd, niet alleen op de dag zelf, maar een hele positiviteits movement is tot stand gekomen.


Wat is volgens jou de definitie van positiviteit? 

Men definieert een slechte gebeurtenis of situatie vaak als een probleem, terwijl een probleem eigenlijk een waardeoordeel is. Door een situatie aan te nemen zoals het is en het als neutraal te aanschouwen, kan het als positief (kans of mogelijkheid) gezien worden. De wereld kan mooier, beter en leuker worden gemaakt door niet in problemen, maar in mogelijkheden te denken.  


Wat gaat u zelf uit de dag proberen te halen? 

De Big Improvement Day is een onbekende situatie voor mij en onbekende situaties maken mij nieuwsgierig. Zo ben ik altijd op zoek naar een nieuw idee of inzicht en dat hoop ik tijdens de Big Improvement Day te vinden. 


Hoe ga je voorbereiden op deze dag? 

Voorbereiding is niet mijn kracht. Ik ga de dag over mezelf heen laten komen en mezelf er doorheen bluffen. 


Hoe omschrijf je jezelf als dagvoorzitter? 

Als dagvoorzitter ben ik energiek en enthousiast. Met mijn brede algemene ontwikkeling kan ik scherpe en oprechte vragen stellen. Zo ben ik onconventioneel en doe ik dingen nét een beetje anders dan men verwacht. 


Wat zijn jouw tips om van de Big Improvement Day 2021 een topdag te maken? 

De kracht van de dag is om te netwerken. Zo kun je op deze dag nieuwe mensen leren kennen en gesprekken voeren. Daarom geef ik als tip: faciliteer de ontmoeting. Hierdoor wordt het voor mensen makkelijker en laagdrempeliger om anderen te ontmoeten en wordt de dag rijker. 

Benieuwd naar meer informatie over Jeroen Busscher? Bekijk dan zijn website via www.jeroenbusscher.nl.