Je bent hier:

Herman Zondag, directeur AFAS Experience Center in Leusden

Sinds zijn 17levensjaar is Herman Zondag werkzaam binnen AFAS. Hij begon ruim 30 jaar geleden als administratief Manusje van alles het bedrijf wat later in 1996 gefuseerd zou worden met AFAS. Nu is hij directeur van het spiksplinternieuw AFAS Experience Center van AFAS Software. Binnen dit Experience Center is ook het gloednieuwe AFAS Theater gevestigd in Leusden met als doeleinde om honderden kleine en grote evenementen te organiseren. Hier zullen duizenden mensen de deur binnen en weer uit lopen tijdens de deelname aan de events. Bij de bouw van het pand is overal aan gedacht; zo heeft het theater een orkestbak, ingebouwde sterrenkeuken in het ruim 700 couverts tellende restaurant, een sporthal met digitale vloer en zijn de nieuwste luchttechnieken als ionisatie gebruikt om de 44.000m2 nieuwbouw de allerbeste en schoonste lucht te leveren. Dit laatste is een enorm belangrijke toevoeging nu de wereld kampt met het corona virus. De luchtkwaliteit is binnen zuiverder dan buiten het pand, alles wordt minutieus gefilterd. Tijdens de meest positieve dag van het jaar, de Big Improvement Day 2021, zal het theater en alle auditoria voor het eerst feestelijk in gebruik worden genomen, een echte première dus!  Wij interviewden Herman Zondag over het AFAS Experience Center en zijn betrokkenheid bij de Big Improvement Day.  

Wat is jouw functie binnen het AFAS Experience Center? 

Op dit moment ben ik eindverantwoordelijk voor alles wat binnen het AFAS Experience Center in Leusden gebeurd met uitzondering van ons product AFAS Profit. Zo ben ik verantwoordelijk voor de hospitality, schoonmaak, keuken, beveiliging, gebouwenbeheer de organisatie rond de evenementen en ben ik voorzitter van het facilitair MT. Daarnaast denk ik graag mee hoe wij onze gasten bij elk bezoek een onvergetelijke ervaring kunnen geven, wij moeten elke keer de verwachtingen overtreffen door de kleinste dingen uitzonderlijk goed en met oprechte beleving en met veel liefde te doen. Je krijgt in het leven vaak maar één kans… die moet je niet verprutsen!

Waarom ben jij de juiste persoon hiervoor? 

Al vanaf jongs af aan vind ik het leuk om dingen te organiseren. Als ventje van 12 jaar organiseerde ik mijn eerste evenement in onze dorpskerk, het was een orgelconcert (de meeste vinden dat saai, maar ik vond/vind het te gek ;)) en de kerk was uitverkocht! Toen de tekeningen van ons nieuwe AFAS Experience Center jaren geleden openbaar werden gemaakt, wist ik het: hier wil ik de eindverantwoordelijkheid voor hebben. Ik maakte dat al snel duidelijk bij de families Mars en van der Veldt, onze aandeelhouders… de match was al snel gemaakt en 1 juli 2019 was dit een feit. Na 20 jaar Operationeel directeurschap heb ik het stokje mogen overdragen aan mijn collega Robbert de Ruijter (die ook al 10 jaar bij AFAS werkte) en stapte ik dit nieuwe avontuur in. Het past als een maatpak om mij heen, het is gewoon een feest om dagelijks bezig te zijn met de nieuwbouw en de planning van alle events en aansturing van onze mensen. Dat laatste is nu best uitdagend nu we in corona tijd zitten, maar de versoepeling zorgt ervoor dat we echt nu weer verder kunnen bouwen. Van elke strohalm maken wij nu een prachtig boeket… 

Hoe zorg je ervoor dat alles in goede banen wordt geleid?

Met AFAS organiseren wij jaarlijks rond de 500 evenementen en in 2019 hebben we ruim 30.000 bezoekers mogen ontvangen in ons theater. Het organiseren van deze evenementen heeft tot veel ervaring geleid. Daarnaast organiseren wij alles zelf. Zo huren wij  geen mensen in, maar wordt het geheel verzorgd door eigen AFAS-medewerkers; hospitality zit in ons DNA. Iedereen wil er ook echt een feest van maken, niets is te gek mits het wel verantwoord is, flexibiliteit is ons sleutelwoord en een saus van passie en liefde maakt het dat gasten graag bij ons komen. Voor 2021 staan er meer dan 200 events al in onze agenda, de gasten geven het compliment en willen graag met ons verbinden.

Wat drijft jou in je werk? 

Elke dag begint met nieuwe kansen en die moet je ook pakken. Dat laatste is niet makkelijk, je zit heel snel in je vaste oude patronen. Het is dan ook prachtig dat je met zoveel gave AFAS collega’s samen inspiratie kan opdoen en dat kan vertalen in het product, de beleving, het pand, de evenementen. Hier kom ik ’s ochtends echt graag mijn bed vooruit om de wereld een stukje mooier te maken, mensen blij te zien maar ook soms de troostende arm te geven als het even niet zo gaat zoals men denkt dat het moet gaan. Uiteindelijk is mijn missie dat onze bezoekers aan het einde van een evenement denken: wat jammer dat ik nu alweer naar huis moet, ik wil bij AFAS blijven, dat is toch heerlijk?! 

Waarom is de Big Improvement Day 2021 de première in het nieuwe AFAS Theater?

Ooit heb ik zelf op het podium gestaan tijdens de Big Improvement Day. Dit was een grote eer en ik vond het meer dan leuk om te doen. Ik heb zelf gemerkt wat de BID teweeg brengt. De positieve effecten van zo’n evenement ervaren zorgt er voor dat je het elk jaar weer beter weer meer innovatiever wil doen. Voor mij is de Big Improvement Day een dag van bezinning, ontmoeten, innoveren, dankbaarheid en de wereld mooier maken, en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. 

Met welke werkzaamheden ben je betrokken binnen de Big Improvement Day?

De BID moet een afspiegeling zijn van onze samenleving de maatschappij waarin wij leven. Daarom zullen wij vanuit diverse branches partners en sprekers hebben. Zorg en Onderwijs maar ook het Bedrijfsleven spelen een brede rol op dinsdag 19 januari 2021. Mijn werkzaamheden zijn o.a. het programma dichtramen met de grondlegger van de BID Ralph van Hessen en onze AFAS CEO Bas van der Veldt. Daarnaast heb ik in de ruim 30 jaar AFAS ervaring een aardig netwerk opgebouwd, deze mensen met kleine, midden en grote organisaties wil ik graag als partner verbinden aan deze nieuwe Big Improvement Day. Persoonlijk voel ik aan alles dat deze dag de toon van 2021 gaat zetten, een positieve toon na een indrukwekkend en voor de wereld een onvergetelijk jaar 2020. En helaas kunnen er maar 850 mensen in de zaal terwijl er 17.000.000 Nederlanders zijn…

Waar haal je zelf kracht en positiviteit vandaan? 

Mijn positiviteit komt voort uit dankbaarheid, oprecht dankbaar zijn geeft mij veel energie. Daarbij deel ik graag, heb ooit van mijn leermeester en medeoprichter van AFAS, Piet Mars geleerd: wie niet kan delen, die zal nooit kunnen vermenigvuldigen. Iedereen heeft wel eens tegenslag. Echter is het de kunst om niet in de tegenslag te blijven hangen, maar te werken aan zaken die er toe doen. Zo was mijn nieuwe functie als directeur Experience in het begin best wel een zoektocht, het klinkt gek, maar ondanks al je ervaring begin je toch weer bij nul: een schone lei een nieuw avontuur en je voelt ook dat mensen naar je kijken, gaat het hem dit net zo lukken als in zijn vorige rol bij AFAS? Mede door het organiseren van de BID voel ik dat dit zo enorm mijn ‘ding’ is, ja daar haal ik en creëer veel positiviteit, prachtig als de cirkel van creativiteit, energie, positiviteit en dankbaarheid weer weer rond is.