In de spotlight: Eric van der Veen, specialist in sport, vitaliteit en innovatie. Op dit moment werkt Eric aan verschillende projecten waaronder Sportinnovator, HAN Master Sport- en Beweeg Innovatie, en Seppworks. Daarnaast is hij ook nog eens fanatiek hardloper, hockeyer, en vader. Zelf zit hij dus zeker niet stil. Sportinnovator zal jullie als BID-partner bekend voorkomen. Wij spraken Eric over de organisatie, de grootste uitdagingen van Nederland op sportgebied en natuurlijk over de BID.
Sportinnovator houdt zich – zoals de naam al zegt – bezig met innovatie in de sport in de breedste zin van het woord. Door het opzetten van innovatiecentra worden onderzoekers, ondernemers, overheden, en sportorganisaties samengebracht om rendabele innovaties te ontwikkelen voor het verbeteren van de (top)sport én heel Nederland vitaal te maken en te houden. In vergelijking met andere landen, is Nederland hierin een voorloper. Maar ook ons land heeft te maken met uitdagingen.
Corona en het belang van innovatie
Door het coronavirus en alle beperkende maatregelen wordt nog eens extra duidelijk hoe belangrijk innovatie is. Eric van der Veen: “Met gesloten sportscholen, verenigingen die maar deels open zijn en de vraag om binnen te blijven en thuis te werken, is voldoende bewegen en sporten nu voor iedereen lastig. Hoe hou je mensen actief? “Je mist je dagelijkse wandeling met collega’s en je gaat van de ene online meeting naar de andere. Kortom je zit erg veel”, zegt Van der Veen. “En dat is waar innovatie om de hoek komt kijken. De app Ommetje is bijvoorbeeld momenteel een van de meest gedownloade apps, naast de Teams-app natuurlijk”, voegt hij er met een knipoog aan toe.
Innovatiecompetitie
Daarnaast kunnen toeschouwers nu al maandenlang niet naar sportevenementen. Het is daarom van belang om innovaties te ontwikkelen om de stadions weer vol te krijgen. Sportinnovator heeft afgelopen zomer een innovatiecompetitie opgezet (SBIR) om ondernemers uit te dagen met slimme oplossingen te komen voor veilige binnensport en volle stadions. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in sportscholen en stadions, slimme armbandjes voor contactonderzoek of sneltesten. Binnenkort worden de eerste pilots uitgevoerd bij test-events.
Liever gamen dan buitenspelen
Naast corona heeft Nederland te maken met een andere uitdaging op het gebied van bewegen. Kinderen van nu hebben een motorische achterstand vergeleken met die van 20 tot 30 jaar geleden. Dit komt voornamelijk doordat de jeugd minder beweegt. “Tegenwoordig zitten kinderen vaker binnen en gaan ze vaak liever een potje gamen dan buitenspelen”, stelt Eric vast. Met dit gegeven is Sportinnovator aan de slag gegaan. Dit heeft geleid tot verschillende innovaties die de huidige generatie kinderen verleidt om meer te bewegen en vaker naar buiten te gaan. “Een mooi voorbeeld is de Urban Dance Ground (UDG) in Utrecht, een social dancing concept in de buitenlucht. De dansvloer nodigt jongeren uit om in beweging te komen en elkaar te ontmoeten.”
Waarom de BID
“De BID inspireert met positieve initiatieven die Nederland verder helpen, toont wat er goed gaat, en zorgt voor connecties tussen partijen die elkaar anders lastig vinden – ook tijdens corona”. Eric gaat verder: “Voor Sportinnovator betekent dit dat wij niet alleen onze innovaties kunnen delen met een breed publiek, maar ook dat we in contact komen met nieuwe doelgroepen die ons nieuwe inzichten brengen en die daarmee bijdragen aan de vraagstukken die we willen oplossen. In ons jargon noemen we dat het quadruple helix-model. In de innovatieprojecten wordt nauw samengewerkt tussen gemeenten, bedrijven, sportinstellingen en wetenschappers. Wij geloven sterk in dit model om tot impactvolle innovaties te komen op het gebied van sport en bewegen. Bij de BID hopen we deze nieuwe contacten tegen te komen en enthousiast te maken voor onze aanpak”.