Inzichten topdialoog – de toekomst van educatie.

Als het aankomt op innovatie in het onderwijs, wordt veelal nagedacht over de optimalisatie van de leermethodes. Maar hoe ziet het schoolgebouw van de toekomst eruit en welke geoptimaliseerde en/of nieuwe faciliteiten, producten en diensten horen hierbij? Waar het hier aan aandacht ontbrak sloegen de Werkgroep Educatie van de Big Improvement Day en authenticatie- en betaalspecialist KUARIO de handen ineen. Zij brachten beslissers van o.a. diverse ROC’s, Hogeschool Avans, Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit, Microsoft, Esprit Scholen en Stichting Leerkracht samen voor een reeks topdialogen om antwoord te geven.

Voorafgaand aan de dialogen werden de wensen van verschillende stakeholders geïdentificeerd; docenten, projectleiders en operational managers, en natuurlijk studenten. Het doel is om die laatste groep optimaal te faciliteren en ervoor te zorgen dat zij hun carrière en volwassen leven succesvol instappen. Op 7 juli 2021 kwamen docenten, facilitair managers en beslissers van o.a. Hogeschool Avans, Albeda, Esprit Scholen, Universiteit van Amsterdam en ROC Nijmegen tezamen om onder leiding van business adviseur, spreker en auteur Wessel Berkman de wensen te concretiseren in inrichting, producten en diensten. Afgelopen vrijdag, 9 juli, vervolgde deze brainstorm tijdens de Werkgroep Educatie van de Big Improvement Day waarbij ook o.a. Prins Constantijn, Hans Schutte (ROC Mondriaan), Jaap Versfelt (Stichting Leerkracht) en Patrick Bannis (CAOP), Anette Kil (Gooische Scholen) en een aantal ‘Leraren van het jaar’ hun input leverden.

Uit de dialogen is gebleken dat alle stakeholders hetzelfde doel voor ogen hebben als het aankomt op welke facetten van het onderwijs, het schoolgebouw en bijbehorende diensten en producten geoptimaliseerd zullen moeten worden; de dromen en ambities van studenten moeten centraal staan.

Van ‘klinisch’ naar inspirerende omgeving.
Op de eerste plaats betekent dit dat het ‘klinische’ schoolgebouw van nu, zal moeten transformeren tot een inspirerende, creatieve en triggerende omgeving waar studenten zichzelf op elk vlak kunnen ontwikkelen. Te denken valt hierbij aan meer glas, licht en lucht, meer ruimtes voor alle vormen van creatie, het tonen van innovaties, de inzet van technieken zoals VR en gamificatie, het integreren van continue inspiratiesessies, masterclasses, TED Talks en meer ontmoetingsruimtes. Ook wordt aangegeven dat de koppeling met het bedrijfsleven versterkt zal moeten worden door ook bedrijven zich in het schoolgebouw te laten vestigen. In plaats van slechts boeken open te slaan, zullen alle zintuigen geprikkeld moeten worden.

Van ‘nummertje’ naar persoonlijke begeleiding.
Ook de rol van docenten zal hiermee veranderen. Om optimaal te kunnen ontwikkelen zullen zij in plaats van enkel lesgeven, meer de rol van begeleider en coach op zich moeten nemen. Wat is de ambitie van de student, en op welke wijze kan dit worden verwezenlijkt. Een open, veilige en toegankelijke sfeer is een voorwaarde en aan de docenten de taak om dit te verwezenlijken.

Van studie tot persoonlijke ontwikkeling en bewustwording.
Naast het stimuleren van de professionele ontwikkeling van studenten, zal ook aandacht moeten komen voor de fysieke en mentale gezondheid. Zo onderstrepen de stakeholders het belang van meer stilte- en offline ruimtes, sport-, spel- en ontspanningsfaciliteiten, gezond eten in de kantine in lijn met de hedendaagse trends, en kwamen zelfs powernap cabines ter sprake. Ook is het doel om de bewustwording van studenten wat betreft maatschappelijke vraagstukken te verhogen. Te denken valt hierbij aan duurzaamheid, diversiteit, en kennismaken met uiteenlopende visies. Aspecten die logischerwijs ook worden doorgevoerd in het gebouw, en bij de studenten, docenten en directie.

Van visie tot implementatie.
De implementatie van de ideeën valt of staat met draagkracht. De visie om het onderwijsgebouw te transformeren tot een omgeving die studenten op alle vlakken uitdaagt om hun dromen en ambities te ontdekken en te realiseren, zal omarmt moeten worden door het gehele Nederlandse onderwijs. Tijdens de topdialogen werd voor alle ideeën de complexiteit, benodigde tijdspanne en -budget in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat er voldoende kansen zijn om ook met weinig middelen en in korte tijd bestaande omgevingen en nieuwbouwprojecten te optimaliseren. Op korte termijn zullen door KUARIO en betrokken onderwijsinstellingen pilots worden gestart om concrete invulling te geven aan de ideeën en uitvoerig te testen.

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.