You are here:

Van baanafhankelijkheid naar levenslange inkomenszekerheid: iemand moet het doen.

Edward Belgraver
Uitzendbureaus en pay roll organisaties die extreem hoge percentages pakken over het inkomen waar iemand anders hard voor werkt? Arbeidscontracten die zijn ingericht op minimaal risico voor de werkgever in plaats van voor de werknemer? Het wegvallen van vergoedingen wanneer we zelf ontslag nemen? De Nederlandse arbeidsmarkt is op z’n zachts gezegd oneerlijk georganiseerd, zo vindt ook Edward Belgraver. Als het aan hem ligt gaat het oude systeem op de schop en staan we aan het begin van een nieuw tijdperk. Daarvoor geeft zijn nieuwe initiatief De Werkgever het startschot – wij van de Big Improvement Day kregen de primeur.
Vernieuwer en disruptor op de arbeidsmarkt.

Wanneer je op Belgraver’s LinkedIn kijkt is dat de omschrijving die je leest, gevolgd door ‘strijdend voor een sociale en eerlijke wereld waarin werkenden centraal staan’. En dat is exact waar hij zich voor inzet. Vijftien jaar geleden was het de bedoeling dat Edward Belgraver de loonadministratie binnen het bedrijf waar hij toen werkzaam was, zou uitbesteden. Toen kwam er een loonstrookje retour kwam waar hij een bedrag voor moest neerleggen wat in sommige gevallen nog hoger was dan wat het personeel zelf verdiende. Dat kon anders. Hij nam het heft in eigen handen en startte zijn eigen bedrijf voor loonadministratie, gebaseerd op slimmer gebruik van ICT. Langzaamaan maakte hij daarmee de arbeidsmarkt transparanter. Een doorn in het oog, was de wetgeving in die markt: gebaseerd op regels uit 1917 (!) en vooral bedoeld om werkgevers uit de wind te houden. Ook dat kon anders. Belgraver’s missie? De werknemer centraal stellen en een eerlijkere verdeling van welvaart. Dat streven tilt hij in het nieuwe jaar naar een compleet nieuw niveau.

Van reactief naar proactief.

In maart 2022 lanceert Belgraver zijn nieuwe organisatie, De Werkgever, waarmee een einde gemaakt wordt aan oneerlijkheid op de arbeidsmarkt. In de huidige situatie zijn we altijd afhankelijk van ons inkomen en daarmee onze baan. De Werkgever wisselt deze baanafhankelijkheid in voor inkomenszekerheid voor de rest van het leven. Nogal een ambitieus plan. Hoe kan dat? Door proactiever te zijn én te investeren in mensen. Alle bedrijven in Nederland kunnen zich bij De Werkgever aansluiten, waarbij iedereen te maken krijgt met dezelfde CAO, de ‘CAO Anno NU’. Bij een minimum van 50 medewerkers kan een eigen collectief worden gevormd. Kleinere bedrijven kunnen zich aansluiten bij een bestaand collectief, of vormen deze samen met andere bedrijven uit bijvoorbeeld de regio of de sectoren waarin zij werkzaam zijn.

Verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid & garantie op inkomen.

Binnen de collectieven worden werknemers preventief opgeleid en daarmee duurzaam inzetbaar gemaakt. Hiervoor worden vier keer per jaar assessments gedaan en wordt continue loopbaancoaching ingezet. De Werkgever monitort en vergaart data op het gebied van eventuele risico’s in persoonlijke loopbanen, inclusief gezondheid, kansen op de arbeidsmarkt en individuele ambities. Werk je bijvoorbeeld als stratenmaker en is dit lichamelijk zware werk niet mogelijk tot het pensioen? Is de verwachting dat jouw baan door toekomstige automatisering komt te vervallen? Veranderen jouw eigen ambities? Dan wordt dan vroegtijdig gesignaleerd, zodat er proactief op kan worden ingespeeld.

Elke werknemer krijgt een potje van 6% van het inkomen dat wordt ingezet als individueel loopbaanfonds voor eventuele om- en bijscholing naar kansrijke beroepen. Daarbovenop komt dat, wanneer je je laat omscholen en je nog steeds geen baan kunt vinden in jouw gewenste werkveld, opleiders opdraaien voor de gemaakte kosten. En het bedrag retour komt naar het loopbaanfonds – zij hebben immers hun taak niet voltooid wanneer jij niet aan de bak komt. Maar wat nou als je arbeidsongeschikt raakt? Ook daarvoor ben je verzekerd binnen CAO Anno NU. Zonder extra voorwaarden – hier kun je immers niets aan doen. De Werkgever zorgt dat jij altijd doorbetaald krijgt voor 80% van je laatste loon en ook de overlijdensverzekering zit in het pakket. Van de start van je carrière tot je begrafenis ontzorgt, dus.

Mensen over winst.

Ook voor werkgevers hangen er voordelen aan de ambitieuze plannen van Belgraver. Door zich bij De Werkgever aan de sluiten, lopen ze minder risico. Wordt een medewerker langdurig ziek of ontslagen? Dan zit de werkgever nu met de kosten van doorbetaling voor twee jaar. Dit wordt in de CAO Anno NU teruggebracht naar twee maanden, maar natuurlijk niet zonder voorwaarden. Zowel werkgever als werknemer kunnen een einde maken aan een dienstverband waarbij een opzegtermijn geldt van drie maanden. Dit geeft hen de kans om een nieuwe uitdaging te vinden. Lukt dit niet dan betaalt de werkgever twee maanden door, waarna het collectief de loonkosten overneemt (die worden betaald uit de winst van de aangesloten bedrijven). Zo ontstaan collectieve verantwoordelijkheid en sociale controle. Betaal je mee? Dan ga je er ook wat van vinden dat de persoon in kwestie nog geen baan heeft gevonden.

Om met De Werkgever maximale zekerheden voor werknemers en minimale risico’s voor de werkgevers te faciliteren, heeft Belgraver de afgelopen vier jaar hard gewerkt. Zo’n ambitieus plan, zet je niet even in je eentje op. Samenwerkingen met banken, verzekeringsmaatschappijen en opleidingsinstituten zijn een randvoorwaarde voor succes – en die zijn er nu dan ook. De Werkgever zal in het eerste kwartaal van 2022 gelanceerd worden en is, als het aan Belgraver ligt, over vijf jaar de grootste werkgever van Nederland. Waar hij het zelf voor doet? Een eerlijke arbeidsmarkt: “Hier ga ik niet rijk mee worden. Dit is mijn legacy.”

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.