BID-Magazine

Van baanafhankelijkheid naar levenslange inkomenszekerheid: iemand moet het doen.

Edward Belgraver
Uitzendbureaus en pay roll organisaties die extreem hoge percentages pakken over het inkomen waar iemand anders hard voor werkt? Arbeidscontracten die zijn ingericht op minimaal risico voor de werkgever in plaats van voor de werknemer? Het wegvallen van vergoedingen wanneer we zelf ontslag nemen? De Nederlandse arbeidsmarkt is op z’n zachts gezegd oneerlijk georganiseerd, zo vindt ook Edward Belgraver. Als het aan hem ligt gaat het oude systeem op de schop en staan we aan het begin van een nieuw tijdperk. Daarvoor geeft zijn nieuwe initiatief De Werkgever het startschot – wij van de Big Improvement Day kregen de primeur.
Vernieuwer en disruptor op de arbeidsmarkt.

Wanneer je op Belgraver’s LinkedIn kijkt is dat de omschrijving die je leest, gevolgd door ‘strijdend voor een sociale en eerlijke wereld waarin werkenden centraal staan’. En dat is exact waar hij zich voor inzet. Vijftien jaar geleden was het de bedoeling dat Edward Belgraver de loonadministratie binnen het bedrijf waar hij toen werkzaam was, zou uitbesteden. Toen kwam er een loonstrookje retour kwam waar hij een bedrag voor moest neerleggen wat in sommige gevallen nog hoger was dan wat het personeel zelf verdiende. Dat kon anders. Hij nam het heft in eigen handen en startte zijn eigen bedrijf voor loonadministratie, gebaseerd op slimmer gebruik van ICT. Langzaamaan maakte hij daarmee de arbeidsmarkt transparanter. Een doorn in het oog, was de wetgeving in die markt: gebaseerd op regels uit 1917 (!) en vooral bedoeld om werkgevers uit de wind te houden. Ook dat kon anders. Belgraver’s missie? De werknemer centraal stellen en een eerlijkere verdeling van welvaart. Dat streven tilt hij in het nieuwe jaar naar een compleet nieuw niveau.

Van reactief naar proactief.

In maart 2022 lanceert Belgraver zijn nieuwe organisatie, De Werkgever, waarmee een einde gemaakt wordt aan oneerlijkheid op de arbeidsmarkt. In de huidige situatie zijn we altijd afhankelijk van ons inkomen en daarmee onze baan. De Werkgever wisselt deze baanafhankelijkheid in voor inkomenszekerheid voor de rest van het leven. Nogal een ambitieus plan. Hoe kan dat? Door proactiever te zijn én te investeren in mensen. Alle bedrijven in Nederland kunnen zich bij De Werkgever aansluiten, waarbij iedereen te maken krijgt met dezelfde CAO, de ‘CAO Anno NU’. Bij een minimum van 50 medewerkers kan een eigen collectief worden gevormd. Kleinere bedrijven kunnen zich aansluiten bij een bestaand collectief, of vormen deze samen met andere bedrijven uit bijvoorbeeld de regio of de sectoren waarin zij werkzaam zijn.

Verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid & garantie op inkomen.

Binnen de collectieven worden werknemers preventief opgeleid en daarmee duurzaam inzetbaar gemaakt. Hiervoor worden vier keer per jaar assessments gedaan en wordt continue loopbaancoaching ingezet. De Werkgever monitort en vergaart data op het gebied van eventuele risico’s in persoonlijke loopbanen, inclusief gezondheid, kansen op de arbeidsmarkt en individuele ambities. Werk je bijvoorbeeld als stratenmaker en is dit lichamelijk zware werk niet mogelijk tot het pensioen? Is de verwachting dat jouw baan door toekomstige automatisering komt te vervallen? Veranderen jouw eigen ambities? Dan wordt dan vroegtijdig gesignaleerd, zodat er proactief op kan worden ingespeeld.

Elke werknemer krijgt een potje van 6% van het inkomen dat wordt ingezet als individueel loopbaanfonds voor eventuele om- en bijscholing naar kansrijke beroepen. Daarbovenop komt dat, wanneer je je laat omscholen en je nog steeds geen baan kunt vinden in jouw gewenste werkveld, opleiders opdraaien voor de gemaakte kosten. En het bedrag retour komt naar het loopbaanfonds – zij hebben immers hun taak niet voltooid wanneer jij niet aan de bak komt. Maar wat nou als je arbeidsongeschikt raakt? Ook daarvoor ben je verzekerd binnen CAO Anno NU. Zonder extra voorwaarden – hier kun je immers niets aan doen. De Werkgever zorgt dat jij altijd doorbetaald krijgt voor 80% van je laatste loon en ook de overlijdensverzekering zit in het pakket. Van de start van je carrière tot je begrafenis ontzorgt, dus.

Mensen over winst.

Ook voor werkgevers hangen er voordelen aan de ambitieuze plannen van Belgraver. Door zich bij De Werkgever aan de sluiten, lopen ze minder risico. Wordt een medewerker langdurig ziek of ontslagen? Dan zit de werkgever nu met de kosten van doorbetaling voor twee jaar. Dit wordt in de CAO Anno NU teruggebracht naar twee maanden, maar natuurlijk niet zonder voorwaarden. Zowel werkgever als werknemer kunnen een einde maken aan een dienstverband waarbij een opzegtermijn geldt van drie maanden. Dit geeft hen de kans om een nieuwe uitdaging te vinden. Lukt dit niet dan betaalt de werkgever twee maanden door, waarna het collectief de loonkosten overneemt (die worden betaald uit de winst van de aangesloten bedrijven). Zo ontstaan collectieve verantwoordelijkheid en sociale controle. Betaal je mee? Dan ga je er ook wat van vinden dat de persoon in kwestie nog geen baan heeft gevonden.

Om met De Werkgever maximale zekerheden voor werknemers en minimale risico’s voor de werkgevers te faciliteren, heeft Belgraver de afgelopen vier jaar hard gewerkt. Zo’n ambitieus plan, zet je niet even in je eentje op. Samenwerkingen met banken, verzekeringsmaatschappijen en opleidingsinstituten zijn een randvoorwaarde voor succes – en die zijn er nu dan ook. De Werkgever zal in het eerste kwartaal van 2022 gelanceerd worden en is, als het aan Belgraver ligt, over vijf jaar de grootste werkgever van Nederland. Waar hij het zelf voor doet? Een eerlijke arbeidsmarkt: “Hier ga ik niet rijk mee worden. Dit is mijn legacy.”

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.