Met elke slok koffie & thee naar een duurzame toekomst.

Header

Dat is de missie van BID-partner We Wonder Company. Dit bedrijf staat in de startblokken om de industrie van koffie en thee te transformeren naar klimaatpositief voor een duurzame toekomst. Wij spraken co-founder Maarten van Zelst over de plannen en realisatie.

Niet vijf, maar één voor 12 

Toen de hectiek van het dagelijks leven op een lager pitje kwam te staan door de uitbraak van corona twee jaar geleden, las Van Zelst diverse klimaat onderzoeken. Het werd hem meer dan ooit tevoren duidelijk: als we op dezelfde voet doorgaan, zijn de veranderingen onomkeerbaar. Dit zou ook gelden voor koffie en thee. Deze producten die Van Zelst met 20 jaar ervaring in de branche aan het hart gaan, zouden over 30 tot 40 jaar wel eens verleden tijd kunnen zijn. Zijn overtuiging dat verandering noodzakelijk was deelde hij binnen zijn netwerk, en in samenwerking met verschillende partners ontstond We Wonder Company.

Meer geven dan nemen 

Om echt verschil te maken en de weg in te slaan naar een duurzame toekomst is klimaatpositief het sleutelwoord. Waar bedrijven steeds meer bewegen richting klimaatneutraal, gaat We Wonder Company een stap verder. Bij klimaatneutraal maak je het probleem enkel niet groter, bij klimaatpositief wordt de gedane schade herstelt. Ofwel, meer geven dan nemen is het doel.

Samen met zijn partners bracht Van Zelst de volledige koffie- en theeketens in kaart met het oog op verbetering. Deze werden stap voor stap beoordeeld en geanalyseerd met als doel om waar mogelijk de CO2-footprint te verkleinen. Bij stappen binnen de ketens waar een reductie nog niet of niet geheel mogelijk is wordt de uitstoot gecompenseerd, om onderaan de streep toch op een uitstoot van onder 0 uit te komen. De komende jaren blijft dit proces voor innovatie continu doorgaan voor de meest optimale ketens.

Het geheim van We Wonder Company zit hem in de eerste schakel van de keten, de wijze van teelt van de koffie en theeplant. Door het gebruik van de landbouwgrond te veranderen, waarbij maximale aandacht is voor biodiversiteit boven en onder de grond, wordt door de koffie- en theeplantages tot wel acht keer zoveel CO2 opgenomen. Hiernaast brengt deze holistische manier van landbouw genaamd Carbon Farming ook voor de boer diverse voordelen met zich mee, zoals meer opbrengst per hectare, minder afhankelijkheid van één gewas en betere gewassen die door sterkere en diepere wortels beter bestand zijn tegen klimaatinvloeden. Zo wist We Wonder Company een win-win situatie te realiseren voor het milieu en de boeren en ontstond het klimaatpositieve theemerk Wonder Leaves® en koffiemerk Wonder Beans®.

Het ultieme doel is om alle koffie- en theeplantages wereldwijd op deze wijze te transformeren, waarbij We Wonder Company de boeren actief helpt en financieel ondersteunt in het creëren van deze ‘CO2 slurpende Wonder Farms’. In ruil daarvoor delen de boeren op hun beurt hun kennis en ervaring met omringende boeren, waardoor Carbon Farming zich als een plantaardige olievlek verspreidt. Het uiteindelijke doel is om alle 15 miljoen koffie- en theeplantages ter wereld op deze duurzame wijze te transformeren. De eerste plantages van We Wonder Company geven het startschot voor een ware beweging van de gehele branche, zodat klimaatpositief over enkele jaren de norm is.

Het schrappen van onnodige kilometers, -energie en verpakkingen 

Behalve deze vernieuwende wijze van koffie- en theeteelt waarmee de grootste winst wordt behaald als het gaat om de vermindering van CO2, heeft We Wonder Company diverse andere stappen in de ketens veranderd en daarmee verbeterd. Van Zelst noemt drie voorbeelden.

Bij het in kaart brengen van de koffie en theeketens zagen Van Zelst en zijn team dat de producten via tientallen (tussen) stations over de wereld werden gesleept. Dit is niet alleen onnodig, ook is het koste opdrijvend – ieder tussenpersoon wil immers iets verdienen – en wordt tijdens elk station energie verbruikt. Daarom kiest We Wonder Company voor Direct Trade, waardoor de afstand tussen de plantage en de eindconsument zo kort mogelijk wordt gehouden. Het resultaat hiervan is een lagere footprint en geldbesparing door tussenhandelaren over te slaan. Daardoor krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten en ziet ook de consument dit terug bij de aankoop.

Ook op het gebied van koffiebranderijen kon de CO2-uitstoot worden verminderd. Er werden bezoeken gebracht aan diverse koffiebranderijen in Nederland en België om de meest energiezuinige te vinden. De branderij die door We Wonder Company werd gekozen hanteert een andere manier van het branden, waardoor het gasverbruik wel tot 80% wordt gereduceerd.

Samen met Wageningen Universiteit werd de zoektocht gestart naar de meest duurzame verpakking. Een uitdaging, gezien het logischerwijs niet ten koste moest gaan de houdbaarheid van de bonen. Er werd een herbruikbaar blik ontwikkeld, bestaande uit gerecycled staal. Wanneer de koffie op is wordt deze geretourneerd, professioneel gereinigd zodat dit herbruikbaar blik weer afgevuld kan worden met vers gebrande bonen. Nadat de blikken tientallen keren zijn herbruikt, dienen zij als grondstof voor nieuwe verpakkingen. Uit onderzoek komt naar voren dat dit 100% circulaire en herbruikbare blik de meest duurzame verpakking is die op dit moment verkrijgbaar is in de markt, waarbij naast minimalisatie van footprint ook wordt voorkomen dat de koffieverpakkingen als zwerfafval in het milieu belanden.

En wat voor de koffie geldt, geldt ook voor de thee; ook hierbij is de gehele keten onder de loep genomen om tot een zo duurzaam mogelijk proces te komen, zowel in transport, de productie en het gebruik van lokale ingrediënten voor de creatie van verschillende smaken en blends, als voor een milieubesparende verpakking gemaakt van plantenafval.

Vanaf september 2022 zullen de eerste klimaatpositieve Wonder Leaves® en Wonder Beans® in Nederland worden verkocht via de webshop en kan heel Nederland met elke slok koffie en thee bijdragen aan de realisatie van een duurzame toekomst.

Foto van BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.