BID-Magazine

Op naar Nederland als meest sportieve land – Rudmer Heerema

BID - Rudmer

Ditmaal gingen we in gesprek met Rudmer Heerema, Woordvoerder Sport, namens de VVD in de Tweede Kamer. Hij nam ons mee, waar hij zich de afgelopen acht jaar mee bezig heeft gehouden; sport op de kaart te zetten en om zijn missie te bereiken om van Nederland het meest sportieve land ter wereld te maken.

Sport is volgens Heerema – naast taal – het tweede bindmiddel in onze samenleving, met de kracht om personen met verschillende achtergronden te verbinden, om mensen elkaar te laten ontmoeten en om mensen de kans te geven het beste uit zichzelf te halen. Daarnaast heeft sporten logischerwijs een sociaal karakter en word je er fit, gezond en weerbaar van. Met als resultaat dat je positief en actief in het leven staat. Reden genoeg om zijn passie om de samenleving te verbeteren door in de Tweede Kamer aan de knoppen te draaien.

Slim opereren voor impact 

Tijdens zijn start in de politiek als fractievoorzitter van de VVD in Alkmaar zag Heerema al, dat effect gerealiseerd kan worden door slim te opereren. Er werden plannen opgesteld voor een grote verbouwing van het lokale sportcomplex De Meent, van één ster [minste verbouwing tot vijf sterren [meest luxe uitvoering]. Heerema stelde voor niet alle plannen te presenteren, maar enkel de beste drie. De keuze valt immers veelal op de middelste optie. Zo geschiedde. Alkmaar kreeg hierdoor een van de mooiste indoor sportfaciliteiten van Nederland. Dit was de start van een lange lijst aan veranderingen die Heerema teweeg heeft gebracht, of die op korte termijn zullen worden ingediend en hopelijk verwezenlijkt.

Voor het eerst in jaren concrete actie voor de sport 

In 2015 werd Heerema Woordvoerder Sport, waar hij zich direct hard maakte om vanuit de overheid structureel te investeren in de Nederlandse sport; zowel voor de top, als voor de 4.1 miljoen personen die lid zijn van een sportvereniging. Hij wist dit de begroting van sport in drie stappen te verhogen van 125 miljoen naar bijna 200 miljoen euro. Daarnaast initieerde hij het nationale Sport sportakkoord, wat voorheen niet bestond en wederom zorgde voor een hoger budget om zijn doelen te bereiken.

Sport integreren voor de jeugd  

Een van de mooiste projecten waar hij zich de afgelopen jaren mee bezig heeft gehouden is de doorvoering van de wet die vanaf 2023 realiteit wordt: twee uur aan verplicht bewegingsonderwijs voor basisschoolleerlingen, Na maar liefst 25 jaar werd dit voorstel – buiten de coalitie om – door Heerema met 77 zetels door de Tweede Kamer heen geloodst. De volgende stap is om te kijken hoe al deze lessen gegeven kunnen worden door een vakdocent bewegingsonderwijs. Daarnaast denkt Heerema proactief mee om de infrastructuur van 8000 scholen en de infrastructuur van 23.500 sportverenigingen beter te laten samenwerken, zodat kinderen vaker in aanraking komen met sporten en gestimuleerd worden om hier zelf mee aan de slag te gaan. Ten slotte tracht hij sport voor de jeugd te verbeteren en te professionaliseren met een initiatiefwet rondom het zwemdiploma. Waar velen zullen denken dat kinderen bij het behalen hiervan een officieel papiertje in handen hebben, is niets minder waar. Verankering in de wet zal ervoor zorgen dat een zwemdiploma ook daadwerkelijk waarde krijgt.

Van terughoudend naar proactief 

Waar een goed begin is gelegd, zijn we er nog lang niet, geeft Heerema aan. “We doen wel wat als overheid, maar we kunnen nog veel meer”. As we speak buigt hij zich dan ook over een initiatiefnota sport, waarbij de sportbudgetten verdubbeld worden en geïnvesteerd kan worden in de gebieden waar nu nog te weinig aandacht aan wordt gegeven. Zo is het onder andere van belang dat Nederland op de kaart komt te staan voor internationale sportevenementen en hier structureel aan gewerkt wordt met behulp van de overheid; door actief evenementen naar Nederland te halen en de juiste accommodaties te ontwikkelen. De start is er. Heerema vindt het mooi om te zien dat het WK Volleybal en EK Atletiek al in ons land hebben plaatsgevonden, en er vanuit de overheid ook werd bijgedragen aan de organisatie van de Formule 1 in Zandvoort. Een andere tak van sport waar een grotere bijdragen kan worden geleverd vanuit de Nederlandse overheid is de afstand van ouderen tot de sportsector – veelal het gevolg van angst. Door bijvoorbeeld een sport- en beweegfonds op te richten voor deze doelgroep kunnen zij aan de hand worden meegenomen naar de sportverenigingen en wellicht zelfs een sociale bijdrage leveren met vrijwilligerswerk. Ook pleit Heerema – met de diverse misstanden van de afgelopen jaren – ervoor dat er oog komt voor de creatie van een opleidingssysteem voor integriteit van trainers binnen de (top)sport, om veilige plekken te creëren. Door de initiatiefnota realiteit te maken kan actief en effectief worden bijgedragen aan deze gebieden en meer.

Samenwerking met het bedrijfsleven voor innovatie 

De samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven is een belangrijk aspect voor succes, geeft Heerema aan. Hij spreekt daarom regelmatig met bedrijven aan de sportmarketing kant; sportbonden en financiers van de topsporters, zoals de Staatsloterij, , Albert Heijn, ABN Amro en. Waar deze bedrijven zelf de keuze kunnen maken in welke sport zij investeren en het geld hiermee veelal gaat naar een select aantal takken van sport, ambieert Heerema om de overheid hier een grotere rol in te laten spelen en een nauwe samenwerking op te zetten met het bedrijfsleven om de totale sportwereld te ondersteunen.

Het realiseren van samenwerking tussen beide partijen is wat Heerema trekt aan de Big Improvement Day. Al tijdens zijn kennismaking met de beweging bij een van de innovatiediners zag hij de maatschappelijke impact die gerealiseerd kan worden; het inzetten van de techniek voor stabiliteit van wielrenfietsen voor de topsport, die werd ingezet voor de ontwikkeling van stabielere fietsen voor ouderen. Eén innovatie heeft hiermee effect op het winnen van een olympische medaille én op het welzijn van de ouderen. Samen met het BID netwerk brengt hij daarom graag de innovaties in kaart die in te zetten zijn om de samenleving mooier en beter te maken.

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.