BID-Magazine

Stem jij mee op Het Meest Innovatieve Bedrijf van Nederland 2022?

Nederlandse Innovatie Prijs 2022

Vanaf vandaag kan gestemd worden op de Nederlandse Innovatie Prijs. De kanshebbers zijn: Basilisk Self-Healing Concrete, Logiqs, MIMETAS, PHYSEE en The eNose Company.

Bij de Nederlandse Innovatie Prijs gaat het niet alleen om innovatief vermogen, maar ook om de positieve impact die het bedrijf met zijn innovatieve technologie heeft op mens en milieu. De winnaar ontvangt op dinsdagavond 1 november tijdens het BID Nationaal Innovatiediner de Prijs. Dit wordt uitgezonden op woensdagavond 2 november op NPO1 tijdens het tv-programma ‘De wereld van morgen’ van AVROTROS. De Nederlandse Innovatie Monitor 2022 – van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA – staat aan de basis van de selectie van de genomineerde bedrijven. De avond waarop de prijzen worden uitgereikt is een samenwerking tussen Amsterdam Centre for Business Innovation, de AVROTROS en Big Improvement Days en wordt gepresenteerd door Ralph van Hessen.

“Op basis van deelname aan de Nederlandse Innovatie Monitor, deskresearch, locatiebezoeken en een deskundige jury zijn de vijf bedrijven geselecteerd die strijden om de Nederlandse Innovatie Prijs 2022. Ze verschillen sterk van elkaar in de manier waarop ze innoveren, maar lijk en op elkaar als het gaat om hun ambities om bij te dragen aan een betere wereld”, aldus juryvoorzitter prof. dr. Henk Volberda, hoogleraar Strategie & Innovatie aan de UvA en directeur van het Amsterdam Centre for Business Innovation.

De bedrijven die ook genomineerd waren, maar niet door naar de volgende ronde zijn; CyclomediaInProcess-LSPSinghboard en Rackmount.IT

“Wij zijn trots op die bedrijven, aangezien ze bij de laatste negen behoorden, van de in totaal 712 deelnemende bedrijven”, aldus Ralph van Hessen, directeur Big Improvement Days. De BID zet graag ook deze bedrijven in het zonnetje en daarom ontvangen zij BID-traditie getrouw alle negen de BID Innovation Awards.

De genomineerde bedrijven waar vanaf vandaag op gestemd kan worden via deze link.  
  • Basilisk Self-Healing Concrete werkt aan zelfhelend beton, en commercialiseert een additief voor nieuw beton en een reparatiesysteem voor bestaand beton. In het beton is een bepaald type micro-organisme verwerkt, dat zichzelf vermenigvuldigt en kalksteen produceert als het in aanraking komt met water en zuurstof.
  • Logiqs ontwikkelt verticale farmingsystemen, waarmee meer gewas op hetzelfde grondoppervlakte kan groeien dan in traditionele kassen. Logiqs’ GreenCube is een modulair systeem, waardoor er minder montage-arbeid is, sneller geleverd kan worden en er reparatievoordelen zijn. Ook wordt gebruik gemaakt van een combinatie van slimme luchtstromen en irrigatie.
  • MIMETAS richt zich op menselijke ziektemodellen die kunnen worden gebruikt voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Het bedrijf ontwikkelde de OrganoPlate, een soort kweekplaat waarop zeer kleine levende modellen (op ‘microformaat’) van menselijke organen worden gekweekt – waaronder long- en darmweefsel en de lever – die van bloedvaten en zelfs van ziektes voorzien kunnen worden.
  • PHYSEE ontwikkelt coating- en SENSE-technologieën om glas voor bebouwde omgevingen te verbeteren. Een voorbeeld hiervan zijn ‘slimme ramen’ met sensoren in kozijnen van dubbelglas; Eén van de unieke aspecten van SENSE is dat de lokale buitenomgeving en zelfs de weersverwachting worden meegenomen in de berekening om gebouwen energie-efficiënter en comfortabeler voor de gebruikers te maken.
  • The eNose Company richt zich op vroegtijdige screening van verschillende ziektes, waaronder long- en darmkanker. Hiertoe ontwikkelde het bedrijf een zogeheten elektronische neus, de Aeonose, waarmee uitgeademde lucht geanalyseerd kan worden om zo op mogelijke aandoeningen te screenen.

Over de Nederlandse Innovatie Prijs 

WDe Nederlandse Innovatie Prijs hoort bij de Nederlandse Innovatie Monitor, een van de meest grootschalige jaarlijkse survey-onderzoeken naar innovatie in Nederland. Een breed scala van Nederlandse bedrijven wordt jaarlijks uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Zowel de Nederlandse Innovatie Prijs als het onderzoek dat daaraan ten grondslag ligt is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA onder leiding van Volberda.

De jury bestaat dit jaar uit: Gerard Bakker (inspecteur-generaal NVWA), Hans Boumans (Technology Transfer Manager TNO), Jos de Groen (senior beleidsmedewerker SER), Thomas Grosfeld (specialist Innovatie en Topsectorenbeleid VNO-NCW), Donovan van Heuven (hoofdredacteur MT/Sprout ), Geert Huizinga (directeur Belangenbehartiging FME), Frederieke Leeflang (bestuursvoorzitter NPO), Greet Prins (bestuursvoorzitter Kamer van Koophandel), Albert Jan Thomassen (directeur FBNet Familiebedrijven), Pieter Waasdorp (directeur Ondernemerschap, Ministerie EZK) en Henk Volberda (juryvoorzitter).

 

Vanaf 10 oktober kan het publiek (online) meestemmen via de De Wereld van Morgen-website van AVROTROS.

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.