You are here:

Stem jij mee op Het Meest Innovatieve Bedrijf van Nederland 2022?

Nederlandse Innovatie Prijs 2022

Vanaf vandaag kan gestemd worden op de Nederlandse Innovatie Prijs. De kanshebbers zijn: Basilisk Self-Healing Concrete, Logiqs, MIMETAS, PHYSEE en The eNose Company.

Bij de Nederlandse Innovatie Prijs gaat het niet alleen om innovatief vermogen, maar ook om de positieve impact die het bedrijf met zijn innovatieve technologie heeft op mens en milieu. De winnaar ontvangt op dinsdagavond 1 november tijdens het BID Nationaal Innovatiediner de Prijs. Dit wordt uitgezonden op woensdagavond 2 november op NPO1 tijdens het tv-programma ‘De wereld van morgen’ van AVROTROS. De Nederlandse Innovatie Monitor 2022 – van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA – staat aan de basis van de selectie van de genomineerde bedrijven. De avond waarop de prijzen worden uitgereikt is een samenwerking tussen Amsterdam Centre for Business Innovation, de AVROTROS en Big Improvement Days en wordt gepresenteerd door Ralph van Hessen.

“Op basis van deelname aan de Nederlandse Innovatie Monitor, deskresearch, locatiebezoeken en een deskundige jury zijn de vijf bedrijven geselecteerd die strijden om de Nederlandse Innovatie Prijs 2022. Ze verschillen sterk van elkaar in de manier waarop ze innoveren, maar lijk en op elkaar als het gaat om hun ambities om bij te dragen aan een betere wereld”, aldus juryvoorzitter prof. dr. Henk Volberda, hoogleraar Strategie & Innovatie aan de UvA en directeur van het Amsterdam Centre for Business Innovation.

De bedrijven die ook genomineerd waren, maar niet door naar de volgende ronde zijn; CyclomediaInProcess-LSPSinghboard en Rackmount.IT

“Wij zijn trots op die bedrijven, aangezien ze bij de laatste negen behoorden, van de in totaal 712 deelnemende bedrijven”, aldus Ralph van Hessen, directeur Big Improvement Days. De BID zet graag ook deze bedrijven in het zonnetje en daarom ontvangen zij BID-traditie getrouw alle negen de BID Innovation Awards.

De genomineerde bedrijven waar vanaf vandaag op gestemd kan worden via deze link.  
  • Basilisk Self-Healing Concrete werkt aan zelfhelend beton, en commercialiseert een additief voor nieuw beton en een reparatiesysteem voor bestaand beton. In het beton is een bepaald type micro-organisme verwerkt, dat zichzelf vermenigvuldigt en kalksteen produceert als het in aanraking komt met water en zuurstof.
  • Logiqs ontwikkelt verticale farmingsystemen, waarmee meer gewas op hetzelfde grondoppervlakte kan groeien dan in traditionele kassen. Logiqs’ GreenCube is een modulair systeem, waardoor er minder montage-arbeid is, sneller geleverd kan worden en er reparatievoordelen zijn. Ook wordt gebruik gemaakt van een combinatie van slimme luchtstromen en irrigatie.
  • MIMETAS richt zich op menselijke ziektemodellen die kunnen worden gebruikt voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Het bedrijf ontwikkelde de OrganoPlate, een soort kweekplaat waarop zeer kleine levende modellen (op ‘microformaat’) van menselijke organen worden gekweekt – waaronder long- en darmweefsel en de lever – die van bloedvaten en zelfs van ziektes voorzien kunnen worden.
  • PHYSEE ontwikkelt coating- en SENSE-technologieën om glas voor bebouwde omgevingen te verbeteren. Een voorbeeld hiervan zijn ‘slimme ramen’ met sensoren in kozijnen van dubbelglas; Eén van de unieke aspecten van SENSE is dat de lokale buitenomgeving en zelfs de weersverwachting worden meegenomen in de berekening om gebouwen energie-efficiënter en comfortabeler voor de gebruikers te maken.
  • The eNose Company richt zich op vroegtijdige screening van verschillende ziektes, waaronder long- en darmkanker. Hiertoe ontwikkelde het bedrijf een zogeheten elektronische neus, de Aeonose, waarmee uitgeademde lucht geanalyseerd kan worden om zo op mogelijke aandoeningen te screenen.

Over de Nederlandse Innovatie Prijs 

WDe Nederlandse Innovatie Prijs hoort bij de Nederlandse Innovatie Monitor, een van de meest grootschalige jaarlijkse survey-onderzoeken naar innovatie in Nederland. Een breed scala van Nederlandse bedrijven wordt jaarlijks uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Zowel de Nederlandse Innovatie Prijs als het onderzoek dat daaraan ten grondslag ligt is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA onder leiding van Volberda.

De jury bestaat dit jaar uit: Gerard Bakker (inspecteur-generaal NVWA), Hans Boumans (Technology Transfer Manager TNO), Jos de Groen (senior beleidsmedewerker SER), Thomas Grosfeld (specialist Innovatie en Topsectorenbeleid VNO-NCW), Donovan van Heuven (hoofdredacteur MT/Sprout ), Geert Huizinga (directeur Belangenbehartiging FME), Frederieke Leeflang (bestuursvoorzitter NPO), Greet Prins (bestuursvoorzitter Kamer van Koophandel), Albert Jan Thomassen (directeur FBNet Familiebedrijven), Pieter Waasdorp (directeur Ondernemerschap, Ministerie EZK) en Henk Volberda (juryvoorzitter).

 

Vanaf 10 oktober kan het publiek (online) meestemmen via de De Wereld van Morgen-website van AVROTROS.