You are here:

Met elke slok koffie & thee naar een duurzame toekomst.

Header

Dat is de missie van BID-partner We Wonder Company. Dit bedrijf staat in de startblokken om de industrie van koffie en thee te transformeren naar klimaatpositief voor een duurzame toekomst. Wij spraken co-founder Maarten van Zelst over de plannen en realisatie.

Niet vijf, maar één voor 12 

Toen de hectiek van het dagelijks leven op een lager pitje kwam te staan door de uitbraak van corona twee jaar geleden, las Van Zelst diverse klimaat onderzoeken. Het werd hem meer dan ooit tevoren duidelijk: als we op dezelfde voet doorgaan, zijn de veranderingen onomkeerbaar. Dit zou ook gelden voor koffie en thee. Deze producten die Van Zelst met 20 jaar ervaring in de branche aan het hart gaan, zouden over 30 tot 40 jaar wel eens verleden tijd kunnen zijn. Zijn overtuiging dat verandering noodzakelijk was deelde hij binnen zijn netwerk, en in samenwerking met verschillende partners ontstond We Wonder Company.

Meer geven dan nemen 

Om echt verschil te maken en de weg in te slaan naar een duurzame toekomst is klimaatpositief het sleutelwoord. Waar bedrijven steeds meer bewegen richting klimaatneutraal, gaat We Wonder Company een stap verder. Bij klimaatneutraal maak je het probleem enkel niet groter, bij klimaatpositief wordt de gedane schade herstelt. Ofwel, meer geven dan nemen is het doel.

Samen met zijn partners bracht Van Zelst de volledige koffie- en theeketens in kaart met het oog op verbetering. Deze werden stap voor stap beoordeeld en geanalyseerd met als doel om waar mogelijk de CO2-footprint te verkleinen. Bij stappen binnen de ketens waar een reductie nog niet of niet geheel mogelijk is wordt de uitstoot gecompenseerd, om onderaan de streep toch op een uitstoot van onder 0 uit te komen. De komende jaren blijft dit proces voor innovatie continu doorgaan voor de meest optimale ketens.

Het geheim van We Wonder Company zit hem in de eerste schakel van de keten, de wijze van teelt van de koffie en theeplant. Door het gebruik van de landbouwgrond te veranderen, waarbij maximale aandacht is voor biodiversiteit boven en onder de grond, wordt door de koffie- en theeplantages tot wel acht keer zoveel CO2 opgenomen. Hiernaast brengt deze holistische manier van landbouw genaamd Carbon Farming ook voor de boer diverse voordelen met zich mee, zoals meer opbrengst per hectare, minder afhankelijkheid van één gewas en betere gewassen die door sterkere en diepere wortels beter bestand zijn tegen klimaatinvloeden. Zo wist We Wonder Company een win-win situatie te realiseren voor het milieu en de boeren en ontstond het klimaatpositieve theemerk Wonder Leaves® en koffiemerk Wonder Beans®.

Het ultieme doel is om alle koffie- en theeplantages wereldwijd op deze wijze te transformeren, waarbij We Wonder Company de boeren actief helpt en financieel ondersteunt in het creëren van deze ‘CO2 slurpende Wonder Farms’. In ruil daarvoor delen de boeren op hun beurt hun kennis en ervaring met omringende boeren, waardoor Carbon Farming zich als een plantaardige olievlek verspreidt. Het uiteindelijke doel is om alle 15 miljoen koffie- en theeplantages ter wereld op deze duurzame wijze te transformeren. De eerste plantages van We Wonder Company geven het startschot voor een ware beweging van de gehele branche, zodat klimaatpositief over enkele jaren de norm is.

Het schrappen van onnodige kilometers, -energie en verpakkingen 

Behalve deze vernieuwende wijze van koffie- en theeteelt waarmee de grootste winst wordt behaald als het gaat om de vermindering van CO2, heeft We Wonder Company diverse andere stappen in de ketens veranderd en daarmee verbeterd. Van Zelst noemt drie voorbeelden.

Bij het in kaart brengen van de koffie en theeketens zagen Van Zelst en zijn team dat de producten via tientallen (tussen) stations over de wereld werden gesleept. Dit is niet alleen onnodig, ook is het koste opdrijvend – ieder tussenpersoon wil immers iets verdienen – en wordt tijdens elk station energie verbruikt. Daarom kiest We Wonder Company voor Direct Trade, waardoor de afstand tussen de plantage en de eindconsument zo kort mogelijk wordt gehouden. Het resultaat hiervan is een lagere footprint en geldbesparing door tussenhandelaren over te slaan. Daardoor krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten en ziet ook de consument dit terug bij de aankoop.

Ook op het gebied van koffiebranderijen kon de CO2-uitstoot worden verminderd. Er werden bezoeken gebracht aan diverse koffiebranderijen in Nederland en België om de meest energiezuinige te vinden. De branderij die door We Wonder Company werd gekozen hanteert een andere manier van het branden, waardoor het gasverbruik wel tot 80% wordt gereduceerd.

Samen met Wageningen Universiteit werd de zoektocht gestart naar de meest duurzame verpakking. Een uitdaging, gezien het logischerwijs niet ten koste moest gaan de houdbaarheid van de bonen. Er werd een herbruikbaar blik ontwikkeld, bestaande uit gerecycled staal. Wanneer de koffie op is wordt deze geretourneerd, professioneel gereinigd zodat dit herbruikbaar blik weer afgevuld kan worden met vers gebrande bonen. Nadat de blikken tientallen keren zijn herbruikt, dienen zij als grondstof voor nieuwe verpakkingen. Uit onderzoek komt naar voren dat dit 100% circulaire en herbruikbare blik de meest duurzame verpakking is die op dit moment verkrijgbaar is in de markt, waarbij naast minimalisatie van footprint ook wordt voorkomen dat de koffieverpakkingen als zwerfafval in het milieu belanden.

En wat voor de koffie geldt, geldt ook voor de thee; ook hierbij is de gehele keten onder de loep genomen om tot een zo duurzaam mogelijk proces te komen, zowel in transport, de productie en het gebruik van lokale ingrediënten voor de creatie van verschillende smaken en blends, als voor een milieubesparende verpakking gemaakt van plantenafval.

Vanaf september 2022 zullen de eerste klimaatpositieve Wonder Leaves® en Wonder Beans® in Nederland worden verkocht via de webshop en kan heel Nederland met elke slok koffie en thee bijdragen aan de realisatie van een duurzame toekomst.

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.