You are here:

MIMETAS wint Nederlandse Innovatie Prijs 2022

Nationale-Innovatie-Prijs-2022

MIMETAS is op 2 november 2022, tijdens het tv-programma De Wereld van Morgen op NPO1, uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2022. Van de ruim 700 deelnemende bedrijven was MIMETAS, dat menselijke 3D ziektemodellen creëert om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen, uiteindelijk de winnaar.

De Nederlandse Innovatie Prijs is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam, onder leiding van professor Henk Volberda. Ieder jaar worden op basis van de Nederlandse Innovatie Monitor organisaties geselecteerd die excelleren op het gebied van innovatie die bijdragen aan verbetering voor mens en milieu. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Nationaal Innovatiediner van de Big Improvement Day in samenwerking met Amsterdam Centre voor Business Innovation en AVROTROS, dat dit jaar op 1 november, plaatsvond. Op 2 november 2022, werd het uitgezonden op NPO1 tijdens het tv-programma ‘De Wereld van Morgen’ van AVROTROS.

MIMETAS bekroond tot winnaar  

De prijs werd dit jaar in ontvangst genomen door MIMETAS. Dit bedrijf richt zich op het creëren van menselijke 3D ziektemodellen die kunnen worden gebruikt voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Het bedrijf ontwikkelde de OrganoPlate, een soort kweekplaat waarop zeer kleine levende modellen (op ‘microformaat’) van menselijke organen worden gekweekt – waaronder long- en darmweefsel en de lever – die van bloedvaten en zelfs van ziektes voorzien kunnen worden.

“MIMETAS kan door het gebruik van het micro-orgaan met medicijnen experimenteren, waardoor ze efficiënter, goedkoper en gerichter kunnen worden ontwikkeld én dierproeven niet meer nodig zijn. Dit is een baanbrekende innovatie in de farmaceutische sector en een voorbeeld van kennisintensief ondernemerschap. Dit, gecombineerd met het gezonde businessmodel en de internationale groei die het bedrijf laat zien, was voor de jury doorslaggevend. Absoluut een terechte winnaar!”, aldus juryvoorzitter prof. dr. Henk Volberda, hoogleraar Strategie & Innovatie aan de UvA en directeur van het Amsterdam Centre for Business Innovation.

Alle genomineerden in het zonnetje  

In augustus dit jaar werden er door de jury* op basis van deelname aan de Nederlandse Innovatie Monitor, deskresearch en locatiebezoeken zeven bedrijven genomineerd voor de Nederlandse Innovatie Prijs. Dit waren, naast MIMETAS, onder andere Basilisk Self-Healing Concrete, Logiqs, PHYSEE en The eNose Company. De genoemde bedrijven gingen door naar de volgende ronde, waarin het publiek de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs heeft bepaald door te stemmen. Deze in totaal zeven genomineerde bedrijven ontvingen namens de Big Improvement Day de BID Innovation Awards.

“Wij zijn trots op deze bedrijven, aangezien ze bij de laatste zeven behoorden, van de in totaal 712 deelnemende bedrijven”, aldus Ralph van Hessen, directeur Big Improvement Days. “De BID zet graag ook deze bedrijven in het zonnetje en daarom ontvangen zij BID-traditie getrouw alle zeven de BID Innovation Awards.”

*De jury bestond dit jaar uit: Gerard Bakker (inspecteur-generaal NVWA), Hans Boumans (Technology Transfer Manager TNO), Jos de Groen (senior beleidsmedewerker SER), Thomas Grosfeld (specialist Innovatie en Topsectorenbeleid VNO-NCW), Donovan van Heuven (hoofdredacteur MT/Sprout ), Geert Huizinga (directeur Belangenbehartiging FME), Frederieke Leeflang (bestuursvoorzitter NPO), Greet Prins (bestuursvoorzitter Kamer van Koophandel), Albert Jan Thomassen (directeur FBNet Familiebedrijven), Pieter Waasdorp (directeur Ondernemerschap, Ministerie EZK) en Henk Volberda (juryvoorzitter).

Over de Nederlandse Innovatie Prijs

De Nederlandse Innovatie Prijs hoort bij de Nederlandse Innovatie Monitor, een van de meest grootschalige jaarlijkse survey-onderzoeken naar innovatie in Nederland. Een breed scala van Nederlandse bedrijven wordt jaarlijks uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Zowel de Nederlandse Innovatie Prijs als het onderzoek dat daaraan ten grondslag ligt is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA onder leiding van prof. dr. Henk Volberda.

Over de BID

De Big Improvement Day is in 2008 opgezet vanuit de behoefte om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten en verder te brengen. In 2009 werd de BID daarom bekroond met de Gouden Giraffe. Sindsdien is BID de afgelopen 15 jaar uitgegroeid van één event per jaar, tot hét platform voor ontmoeting, nieuwe ideeën en vooruitstrevende samenwerking tussen de publieke en private sector. Partners van BID – de top van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, sport, zorg en onderwijs – komen gedurende het jaar meerdere malen samen tijdens Improvement Days om contact te leggen, kennis te delen, visies te tonen en samenwerkingen aan te gaan. Met interesse, optimisme en inzet waarbij samenwerking ten behoeve van duurzaamheid, innovatie, sport, ondernemerschap, educatie, leiderschap en vooruitgang centraal staan. Deze positieve energie wordt voortgezet via de BID beweging en haar partners.