BID-Magazine

Interview met Baran Koser van het BID Jongerennetwerk

Baran-Koser-BID-Jongerenplatform (2)
Baran, hoe stel je jezelf voor? 

Een voorbereid riedeltje of verhaaltje over mezelf heb ik niet echt; ik vertel meestal gewoon wat er vanuit de oprechtheid in me opkomt. Tijdens mijn opvoeding stonden vrijheid, medemenselijkheid en verantwoordelijkheid centraal, en die lessen draag tot op het heden mee op mijn hart of dat tijdens mijn werk is of sociale leven. Ik doe daarnaast ook nog de studie Bestuurskunde, echter moet ik eerlijk toegeven dat ik niet de meest geslaagde student ben. Vrijwilligerswerk en projecten krijgen bij mij vaak de prioriteit, en nee zeggen tegen nieuwe initiatieven, dat vind ik ongeacht de drukte nog steeds vrij moeilijk. Maarja, in het leven leer je gelukkig niet alleen van de boeken maar ook van de praktijk.

Waarom is het BID Jongerennetwerk in leven geroepen?  

In bestuurskamers wordt er regelmatig gesproken over jongeren en onze toekomst, en jongeren zouden daar graag hun stem laten luiden maar hebben niet de toegang om dat te doen. Tegelijkertijd zijn er bestuurders die steeds meer willen samenwerken met jongeren, maar niet weten hoe ze ons moeten bereiken. Voor allerlei complexe transities – van de klimaattransitie en de woningcrisis tot de arbeidsmarktkrapte en mentale gezondheid – beseffen steeds meer jonge en gevestigde bestuurders dat zij elkaar nodig hebben om doelmatig, doeltreffend en toekomstbestendig beleid te maken. Vanuit de behoefte om die bestuurders en jongeren hand-in-hand in beweging te brengen voor een duurzame, rechtvaardige en inclusieve toekomst, is het BID Jongerennetwerk in het leven geroepen.

Wat is jouw functie binnen het BID Jongerennetwerk? Wat houdt die functie in?

Sinds mei 2022 werk ik aan de oprichting van het BID Jongerennetwerk samen met een grote groep betrokkenen die mij enorm steunen. Hierbij ben ik als oprichter een soort ‘voorzitter’, echter zie ik die rol heel anders voor me dan in de traditionele zin. Ik geloof sterk in de kracht van gedeeld leiderschap, en samen met iedereen in het netwerk dragen wij de verantwoordelijkheid voor het succes van dit project. Mijn functie daarbij is vooral het faciliteren van een veilig, verbindend en daadkrachtig platform waarbij de ruimte om elkaar te leren kennen, kennis uit te wisselen en samen te werken, centraal staat.

Wat is de doelstelling van het BID Jongerennetwerk en BID Next?

De doelstelling van het BID Jongerennetwerk is tweezijdig. Aan de ene kant een sterkere verbinding tussen jonge- en gevestigde bestuurders in Nederland. De BID is het landelijke platform voor ontmoeting, nieuwe ideeën en vooruitstrevende samenwerking tussen de publieke en private sector en biedt daarom het perfecte platform voor jongeren. Nu complexe transities steeds sneller gaan, zullen zelfs de meest innovatieve overheidsorganen, bedrijven en maatschappelijke organisaties moeite hebben om de technologische, ecologische en sociale uitdagingen van de toekomst alleen aan te gaan. Ik hoop dat vanuit die sterke verbinding samenwerkingen ontstaan die jong en oud in staat stellen om duurzaamheid, rechtvaardigheid en inclusiviteit in onze gedeelde toekomst te waarborgen. Aan de andere kant heeft het Jongerennetwerk de doelstelling om meer samenwerking tussen bestaande jongerenorganisaties te creëren tussen- en over sectoren heen. Het ideaalbeeld zou bijvoorbeeld zij dat een organisatie als Jong TNO samen met de Jongerenmilieuraad – twee groepen die zelden het dialoog voeren – elkaar helpen in het bereiken van hun gedeelde missie. Het idee daarachter is het stimuleren van synergie, ofwel het creëren van de situatie waarin samenwerking effectiever is dan dat iedereen voor zich zou werken. Om deze doelstellingen te bereiken brengen we structureel jonge leiders samen, bieden we hen toegang tot BID Events en organiseren we samen de BID Next in mei, het congres voor jonge beslissers en gevestigde bestuurders.

Wat zijn Big Improvements binnen rondom het BID Jongerennetwerk?

Alhoewel het nog de startfase van het BID Jongerennetwerk is, zijn er al meerdere verbindingen gemaakt tussen jongerenorganisaties en zijn we sinds kort begonnen met de eerste stappen binnen een aantal initiatieven. We gaan bijvoorbeeld bepaalde jongerenorganisaties in het netwerk toegankelijker maken voor MBO-studenten, en steunen we initiatieven om jongerenparticipatie samen met bestuurders te integreren in hun organisatie.

Wat vind je zelf zo leuk aan de BID?

De enorme diversiteit aan activiteiten, ideeën en initiatieven over een breed aantal thema’s met de focus op positiviteit, samenwerking en vooruitgang is wat mij vooral enthousiasmeert over BID. Tijdens mijn werkzaamheden bij BID heb ik daardoor een kijkje kunnen nemen in de machinekamer van toonzettende organisaties en heb ik veel kunnen leren over de werking van de diverse sectoren in ons land. Tegelijkertijd is het gewoon heel leuk om te leren van Ralph en de talloze bestuurders die hun ervaring en inzichten delen.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.