BID-Magazine

Top overheid en bedrijfsleven bijeen tijdens Big Improvement Day 2023

Daily-20230116-Big-improvement-day
Op dinsdag 17 januari 2023 vond de zestiende editie van Big Improvement Day (BID) plaats. Op deze derde dinsdag van januari kwam de top van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven samen om positieve veranderingen in Nederland te belichten, stimuleren en accelereren. 

Samenwerking en positiviteit

BID is in de voorgaande jaren uitgegroeid tot een grote beweging in Nederland. Zo kwamen er al veel positieve samenwerkingsverbanden, partnerschappen en spin-offs uit voort. Met meer dan 40 sprekers, 14 powersessies en 500+ bezoekers stond ook dit jaar de Big Improvement Day in het teken van positiviteit, met thema’s als Duurzaamheid, Ondernemerschap, Educatie, Leiderschap, Sport en Bewegen, Innovatie en de Arbeidsmarkt.

BID-initiator Ralph van Hessen keek uit naar 17 januari: ‘In deze turbulente tijd is samenwerking en positiviteit van vitaal belang. Daarom is deze dag van groot belang voor onze Nederlandse samenleving.’

Changemaker Melati Wijsen

Keynote spreker op de Big Improvement Day 2023 was changemaker Melati Wijsen. Wijsen (2001) is een Indonesische klimaatactiviste en fulltime changemaker. Sinds haar twaalfde komt ze met groot succes in actie voor het klimaat: Bali is vrij van plastic tasjes en er is een verbod op piepschuim en stro. Melati sprak eerder op de World Ocean Day van de Verenigde Naties en de opening van het World Economic Forum in Davos, en in 2019 verscheen haar feature film Bigger Than Us. De meeste impact komt door haar platform Youthtopia, dat ze oprichtte in 2020. Zij zal tijdens de Big Improvement Day worden geïnterviewd door Charles Groenhuijsen.

Het programma

De dag werd voorgezeten door Saf Benaskar, TEDx-spreker, multi-medaillewinnaar en halve finaliste in de World Championships of Performing Arts. Naast Wijsen werd het hoofdprogramma verzorgd door Charlotte Nijs namens de AVROTROS met ‘De Stand van het Land’ en zorgde EnergyUp voor persoonlijke groei, vitaliteit, verbinding én plezier met hun Energy Experience.

Trendwatcher Adjiedj Bakas inspireerde iedereen over de economie van geluk. Ook werd de Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2022 – WerkSaam Westfriesland – op het podium verwelkomd en waren de musical artieste, schrijfster, programmamaker en Fit at Home oprichtster Antje Monteiro en de Leraren van het Jaar in het programma opgenomen.

Tijdens het middagprogramma werden er powersessies verzorgd door namen als CAOP, ROC Mondriaan, Cleantech Regio, BID Next Jongerenplatform, The Fearless Company, Unique, Headfirst, Stichting Boes Bos, het Ministerie van EZK, Valuetracks en Microsoft. Hoe maak je impact op mens en planeet door het drinken van goede koffie? David Wamai en Michiel Hillen vertelde erover in hun powersessie.

BID Impact Awards

De waarden positiviteit, creativiteit en innovatiekracht staan bij BID hoog in het vaandel, omdat ze de samenleving op een positieve en duurzame manier beïnvloeden. Vanuit de behoefte om trots te zijn op wat goed gaat en het vieren van successen in een wereld waar het nieuws wordt gedomineerd door allerlei crises, zijn de BID Impact Awards ontstaan, om zo de samenleving op een positieve manier te stimuleren. Deze editie werden er vier awards uitgereikt aan degenen die in 2022 de meeste impact in Nederland hadden gemaakt.

Geschreven door theoptimist.nl
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.