Sinds twee jaar is Nederlandse bestuurder Meindert Stolk namens het CDA lid van de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. In die tijd wist hij een grote bijdrage te leveren aan de verwezenlijking van diverse initiatieven om het innovatief vermogen van de provincie te verbeteren. In dit interview vertelt hij hierover en over de sleutel tot succes: verbinding.
Waar Stolk is opgegroeid in een landelijk gebied van de provincie, Economie studeerde in Rotterdam, woont in Wassenaar en werkt in Den Haag, kent hij Zuid-Holland als geen ander. Hij beschrijft het als ‘Nederland in het klein’. Alle ingrediënten voor een sterke, duurzame, digitale, regionale economie en brede welvaart zijn aanwezig: innovatieve ondernemers, toonaangevende kennisinstellingen en de grote topsectoren. Samen werken zij aan innovaties die het verschil maken en aan de provincie is het de taak om hiervoor de juiste voorwaarden te scheppen. Stolk’s pijlen zijn onder andere gericht op het stimuleren van innovaties die bijdragen aan digitalisering en een circulair en duurzaam klimaat. Volgens hem twee van de belangrijkste thema’s die kunnen leiden tot brede welvaart en een sterke regionale economie.
De groeiagenda voor innovatie
Een voorbeeld van een initiatief waar Stolk zich de afgelopen jaren mee bezig heeft gehouden is de in 2021 gelanceerde Groeiagenda. Deze actie- en investeringsagenda is samen met ruim 80 partners – waaronder diverse kennisinstellingen en bedrijven- opgezet om innovatie in de regio breed te ondersteunen. Belangrijk, vertelt Stolk, Zuid-Holland is namelijk de plek waar het rijk meer dan een kwart van haar ambities op het gebied van CO2-reductie, woningbouw en economische groei kan realiseren en deze agenda biedt hiervoor een leidraad. Waar onderwijs een cruciale rol speelt op het gebied van innovatie is hierin onder meer een strategie in vormgegeven om de campussen in de regio te ontwikkelen. Hiertoe behoren onder meer het Leiden Bioscience Park, TU Delft Campus, NL Space Campus in Noordwijk, Biotech Campus Delft en Erasmus MC. Ook is het aantrekken van de juiste mensen van groot belang. De provincie biedt het lokale bedrijfsleven dan ook een helpende hand om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden, bij te scholen en door vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten.
Daarnaast wordt continu onderzoek gedaan naar manieren om de economie verder te stimuleren. Zo toonde diverse verkennende studies naar waterstof aan dat dit element veel kansen met zich meebrengt voor de Zuid-Hollandse maakindustrie. Stolk zal op korte termijn samen met Gemeente Rotterdam en InnovationQuarter aan tafel bepalen hoe die kunnen worden verzilverd.
Een duurzame, vitale land- en tuinbouwsector
Ook staat de verduurzaming en digitalisering van de land- en tuinbouwsector hoog op Stolk’s agenda. Agrarische ondernemers zorgen voor een van de belangrijkste basisbehoeftes, ons voedsel, en worden gezien als drager van de sociaal en maatschappelijke structuur van de gebieden, geeft hij aan. Het doel is om een duurzame, vitale sector te ontwikkelen en zo efficiënt en optimaal mogelijk te telen. Hiervoor is onder meer het fieldlab Vertical Farming geopend in 2021, waar kennis en expertise worden gebundeld voor een nieuwe teelmethode die de voedselproductie per vierkante meter sterk kan opvoeren. Ook is de Groene Cirkel Tuin van Holland verwezenlijkt om dichter bij het doel van een toekomstbestendig beleid te komen. Dit programmaonderdeel draagt bij aan een duurzaam voedselsysteem en breekt daarnaast ook de vraag naar regionale duurzame producten open als extra impuls voor de transitie naar vitale landbouw.
Waar digitalisering volop kansen biedt voor innovatie is Stolk ook nauw betrokken bij ontwikkelingen op dit gebied om de land- en tuinbouw te stimuleren. Zo werd de kas van Tomatoworld getransformeerd tot Learning & Demonstration Center Data Driven Automated Growing (DDAG). Hier worden de nieuwste technologieën in de teelt getest om onder meer te kunnen telen op afstand en/of te zorgen voor een kleinere footprint. Tomatoworld is hiermee een voorbeeld van hoe data-gedreven telen succesvol kan worden toegepast voor duizenden internationale tuinbouwrelaties.
Ten slotte droeg Stolk bij aan de verwezenlijking van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport; een initiatief om de gehele keten van bedrijven, leveranciers en afnemers te informeren over de kansen en bedreigingen op digitaal gebied en bewustwording te stimuleren.
Verbinding voor succes
Het is wel duidelijk dat de provincie Zuid-Holland – en daarbij Stolk – niet stil hebben gezeten de afgelopen jaren. Echter worden bovenstaande initiatieven niet zomaar even opgezet. Per kwestie spelen er ontzettend veel verschillende belangen mee. Bepalen in welk gebied, welke plannen worden verwezenlijkt en hoe dit georganiseerd kan worden, kan de provincie immers niet alleen. Voor succes zijn verbinding en samenwerking de sleutelwoorden, geeft Stolk aan. Het gesprek aangaan met en doen ontstaan tussen mensen en partijen met verschillende achtergronden is cruciaal. Alleen dan wordt iedereen gehoord en kan een situatie worden gecreëerd waarin wordt samengewerkt in de realisatie van het gezamenlijke doel: een mooier Zuid-Holland en Nederland. En die benodigde scharnierfunctie? Die vervult Stolk maar al te graag, ook de komende jaren.