Bedrijven opzetten en gezond maken; dat is wat ervaren ondernemer Roland van der Poel het liefst doet en goed in is. In 2015 sloot hij in interim vorm als Algemeen Directeur aan bij BID-partner bij vakbond De Unie om ook deze organisatie te optimaliseren en te vernieuwen. Met succes. In dit artikel deelt hij met ons de belangrijkste lessen om een goedlopende organisatie te verwezenlijken.
Van der Poel heeft al ruim 30 jaar ervaring op zijn naam staan als het gaat om ondernemerschap en het optimaliseren van de bedrijfsvoering. Zo heeft hij op directieniveau gewerkt voor CMG Nederland, waar hij verantwoordelijk was door het opzetten nieuwe bedrijfsonderdelen, of het weer op de rit krijgen van bestaande. Hetzelfde deed hij voor Getronics PinkRoccade en als CEO van Conclusion. Nadat dit bedrijf werd verkocht, maakte hij de overstap naar De Unie dat zich inzet voor de collectieve belangenbehartiging van werkend Nederland en individuen ondersteunt op het gebied van werk, zorg en inkomen. Waar de organisatie bij zijn binnenkomst een financiële uitdaging had staat er nu een gezonde vereniging met perspectief naar de toekomst.
Evolutie in de ambities
Waar menig ondernemer ambitieuze plannen heeft voor zijn of haar bedrijf, vertelt Van der Poel dat dit niet altijd de juiste strategie is om groei te realiseren. Veelal worden grootse ideeën bedacht voor verbetering, bijvoorbeeld in de vorm van een volledige reorganisatie. Echter valt of staat succes bij de implementatie, daar gaat het echte werk in zitten – het bedenken van het idee is slechts 5% van het werk. De sleutel is het aanbrengen van een gerichte focus op kleine verbeteringen aan de product- en de klantzijde. Daarmee kan je een doorbraak creëren, geeft Van der Poel aan, en stapsgewijs alle bedrijfsonderdelen aanpakken. “Alles wat je veel energie geeft, krijg je de lucht in. Wanneer je te veel in een keer aanpakt, maak je nergens écht impact”.
De vloer op voor de juiste keuzes
Maar hoe zorg je dan dat je de juiste keuzes maakt? Hier draait het om het verzamelen van inspiratie en waardevolle input en die vind je niet als je je beperkt tot het management, vertelt Van der Poel. “De directie moet zich laten voeden door het niveau ónder het directe bestuursniveau. Op de vloer kom je tot de daadwerkelijke inhoud. De personen daar weten wat er speelt en zijn de beste bron om verbeteringen in kaart te brengen”. Zijn advies is dan ook om meerdere personen die niet tot het management behoren de vraag te stellen wat zij zouden veranderen als het hun bedrijf was, en niet via een online meeting of survey: fysiek contact is cruciaal. Waar enkele dagen thuiswerken inmiddels de norm is geworden en ook zeker positieve elementen met zich meebrengt, volgers Van der Poel, is het voelen van de energie en het gebruiken van alle zintuigen nodig voor de beste input. “Wil je winnen? Dan moet je elkaar zien en de energie voelen”.
Na het verzamelen van de juiste input is het aan de directie om de knopen door te hakken, voor de troepen te staan en richting aan te geven. Fouten maken is hierin zo goed als een gegeven, maar ook dan ben je wel van start gegaan. Zijn advies; begin en sta open om je doelen indien nodig bij te stellen.
De strijd win je met de juiste mensen
Waar de mening van werknemers de richting voor verbetering aangeven, spelen zij ook de grootste rol in de realisatie van succes. Gedurende zijn jaren als ondernemer en directie van verschillende organisaties werd het Van der Poel alsmaar duidelijker van welke waarde de juiste mensen in het bedrijf kunnen zijn. Die zijn niet zomaar te vinden – zeker niet in de huidige arbeidsmarkt -, maar opgeven is er niet bij. “Mijn advies is om niet te blijven aanmodderen met een persoon die slechts ‘meedoet’. Selecteer door tot de juiste personen hebt gevonden – hoelang dat ook duurt en hoeveel energie dit ook kost- en wees rigoureus bij personen die niet in dit plaatje passen. Als je die maximaal gecommitteerde personen vindt, dan steken zij elkaar aan in het enthousiasme. Daar zit het resultaat”.