You are here:

Ralph van Hessen (oprichter BID) – “Zet je wantrouwen aan de kant, dan heb je iets heel moois in handen”

IMG_7439-scaled
Positiviteit en samenwerking staat gelijk aan impact. Met dit idee als basis besloot Ralph van Hessen 17 jaar geleden de eerste editie van de Big Improvement Day te organiseren. Inmiddels is dit ene evenement uitgegroeid tot meer dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. Hij neemt ons mee door de ontwikkelingen.

Ralph vertelt dat de eerste jaren van de Big Improvement Day in het teken stonden van de verbetering van BV Nederland. Dit door het bedrijfsleven, overheden, universiteiten en de media te verbinden, de samenwerking tussen hen te faciliteren en bevorderen, een podium te bieden aan innovatie ter inspiratie en vooral: gezamenlijk te kijken naar wat er wél mogelijk is. Op deze wijze zouden vernieuwende samenwerkingen ontstaan tussen partijen die elkaar hiervoor niet tot nauwelijks met elkaar in contact stonden. 

Dat Ralph hiermee een succesformule in handen had is gebleken. Niet alleen is het dit jaar alweer tijd voor de 17e editie van het grootschalige evenement dat jaar in, jaar uit wordt bezocht door 800+ gasten, de Big Improvement Day is uitgegroeid tot een ware beweging. Een beweging waar het activiteitenpalet doorlopend wordt uitgebreid. Want ook de BID zelf zal zich natuurlijk moeten blijven verbeteren. 

Zo zijn er de afgelopen jaren allereerst diverse werkgroepen en samenwerkingsverbanden opgezet om Nederland op alle vlakken te verbeteren. Eén daarvan op het gebied van onderwijs, waarin met grote spelers op het gebied van educatie, maar ook leraren wordt bepaald wat de knelpunten in de huidige educatie zijn en hoe deze weggenomen kunnen worden. “De leraren zelf weten het beste wat er speelt en welke veranderingen er nodig zijn, zij staan immers ‘op de vloer’. Het is van belang om alle verschillende lagen aan stakeholders met elkaar in gesprek te brengen en dat is precies wat deze BID werkgroep doet”. Een andere werkgroep bevindt zich op het vlak van cybersecurity, waarin de nieuwste ontwikkelingen in kaart worden gebracht en veiligheid voor zowel overheden als bedrijven wordt gecreëerd en bewaakt. Daarnaast is afgelopen jaar voor het eerst het Haagse BID-diner georganiseerd. Hier kwamen in mei 2023 meer dan 50 personen samen met het oog op vernieuwing van de stad Den Haag. 

Ook zijn er diverse awards in het leven geroepen, waaronder de Phoenix Award voor ondernemers en bedrijven die na een tegenslag sterker uit de strijd zijn gekomen en het taboe rondom dit onderwerp in Nederland te breken en valt er jaarlijks een Nederlander – bekend en onbekend – bedrijf en overheidsinstelling in de prijzen voor hun positieve inzet en behaalde resultaten. Dit jaar gaat de BID hierin nog een stap verder met de BID Fit Award, bedoeld om Nederlandse scholieren in beweging te krijgen.

De hiervoor genoemde bijeenkomsten en initiatieven zijn slechts enkele van het totaal. Dat ene evenement waar de Big Improvement Day mee startte 17 jaar geleden is uitgegroeid tot zo’n 20 Big Improvement Days per jaar. Alhoewel de focus steeds meer komt te liggen op de oplossing van sociaal en maatschappelijke vraagstukken, blijft Ralph’s missie om impact te maken ongewijzigd. Inmiddels had hij er allang voor kunnen kiezen om met pensioen te gaan, maar hij denkt er niet aan. Nog altijd zet hij zich dagelijks in om Nederland verder te helpen door zijn talent in verbinding en het uitdragen en stimuleren van positiviteit te benutten. “De Big Improvement Day heeft gedurende de jaren steeds meer inhoud gekregen en is bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse maatschappij. Daar ben ik trots op en krijg ik nog altijd gigantisch veel energie van”. Zijn belangrijkste streven voor de komende jaren? Zonder twijfel, nog meer vertrouwen realiseren als basis voor samenwerking. “Zet je wantrouwen aan de kant, dan heb je iets heel moois in handen”.  
BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.