BID-Magazine

Ralph van Hessen (oprichter BID) – “Zet je wantrouwen aan de kant, dan heb je iets heel moois in handen”

IMG_7439-scaled
Positiviteit en samenwerking staat gelijk aan impact. Met dit idee als basis besloot Ralph van Hessen 17 jaar geleden de eerste editie van de Big Improvement Day te organiseren. Inmiddels is dit ene evenement uitgegroeid tot meer dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. Hij neemt ons mee door de ontwikkelingen.

Ralph vertelt dat de eerste jaren van de Big Improvement Day in het teken stonden van de verbetering van BV Nederland. Dit door het bedrijfsleven, overheden, universiteiten en de media te verbinden, de samenwerking tussen hen te faciliteren en bevorderen, een podium te bieden aan innovatie ter inspiratie en vooral: gezamenlijk te kijken naar wat er wél mogelijk is. Op deze wijze zouden vernieuwende samenwerkingen ontstaan tussen partijen die elkaar hiervoor niet tot nauwelijks met elkaar in contact stonden. 

Dat Ralph hiermee een succesformule in handen had is gebleken. Niet alleen is het dit jaar alweer tijd voor de 17e editie van het grootschalige evenement dat jaar in, jaar uit wordt bezocht door 800+ gasten, de Big Improvement Day is uitgegroeid tot een ware beweging. Een beweging waar het activiteitenpalet doorlopend wordt uitgebreid. Want ook de BID zelf zal zich natuurlijk moeten blijven verbeteren. 

Zo zijn er de afgelopen jaren allereerst diverse werkgroepen en samenwerkingsverbanden opgezet om Nederland op alle vlakken te verbeteren. Eén daarvan op het gebied van onderwijs, waarin met grote spelers op het gebied van educatie, maar ook leraren wordt bepaald wat de knelpunten in de huidige educatie zijn en hoe deze weggenomen kunnen worden. “De leraren zelf weten het beste wat er speelt en welke veranderingen er nodig zijn, zij staan immers ‘op de vloer’. Het is van belang om alle verschillende lagen aan stakeholders met elkaar in gesprek te brengen en dat is precies wat deze BID werkgroep doet”. Een andere werkgroep bevindt zich op het vlak van cybersecurity, waarin de nieuwste ontwikkelingen in kaart worden gebracht en veiligheid voor zowel overheden als bedrijven wordt gecreëerd en bewaakt. Daarnaast is afgelopen jaar voor het eerst het Haagse BID-diner georganiseerd. Hier kwamen in mei 2023 meer dan 50 personen samen met het oog op vernieuwing van de stad Den Haag. 

Ook zijn er diverse awards in het leven geroepen, waaronder de Phoenix Award voor ondernemers en bedrijven die na een tegenslag sterker uit de strijd zijn gekomen en het taboe rondom dit onderwerp in Nederland te breken en valt er jaarlijks een Nederlander – bekend en onbekend – bedrijf en overheidsinstelling in de prijzen voor hun positieve inzet en behaalde resultaten. Dit jaar gaat de BID hierin nog een stap verder met de BID Fit Award, bedoeld om Nederlandse scholieren in beweging te krijgen.

De hiervoor genoemde bijeenkomsten en initiatieven zijn slechts enkele van het totaal. Dat ene evenement waar de Big Improvement Day mee startte 17 jaar geleden is uitgegroeid tot zo’n 20 Big Improvement Days per jaar. Alhoewel de focus steeds meer komt te liggen op de oplossing van sociaal en maatschappelijke vraagstukken, blijft Ralph’s missie om impact te maken ongewijzigd. Inmiddels had hij er allang voor kunnen kiezen om met pensioen te gaan, maar hij denkt er niet aan. Nog altijd zet hij zich dagelijks in om Nederland verder te helpen door zijn talent in verbinding en het uitdragen en stimuleren van positiviteit te benutten. “De Big Improvement Day heeft gedurende de jaren steeds meer inhoud gekregen en is bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse maatschappij. Daar ben ik trots op en krijg ik nog altijd gigantisch veel energie van”. Zijn belangrijkste streven voor de komende jaren? Zonder twijfel, nog meer vertrouwen realiseren als basis voor samenwerking. “Zet je wantrouwen aan de kant, dan heb je iets heel moois in handen”.  
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.