BID-Magazine

Godert Jan van Manen (Northwave) over het menselijke aspect van cybersecurity

Godert van manen
Een onophoudend aantal ransomware aanvallen en een toenemende schaarste aan IT-personeel maakt dat steeds meer organisaties ervoor kiezen om cybersecurity uit te besteden. Een van de bedrijven bij wie zij kunnen aankloppen is Northwave, niet zomaar een van de spelers in de markt. Wij gingen in gesprek met Godert Jan van Manen, één van Northwave’s founding-teamleden. 

Waar de potentiële gevaren van ransomware aanvallen inmiddels breed worden uitgemeten in de pers, was Northwave een van de pioniers. Al ruim 17 jaar staat het bedrijf zowel private als publieke organisaties bij om hun cyber security op orde te brengen en te houden. Hoogwaardige informatiebeveiliging beschikbaar maken voor iedereen die afhankelijk is van ICT, dat is het doel. Een integrale aanpak is cruciaal om dit te bereiken, geeft Van Manen aan, en daarmee de belangrijkste pijler van Northwave en hetgeen waarin het bedrijf zich specialiseert. Zo kan het bedrijf worden ingeschakeld voor onder meer preventie en het in kaart brengen van kwetsbaarheden, bewaking en monitoring van de infrastructuur, maar ook wanneer een bedrijf ter plekke wordt aangevallen is Northwave de partner om in te schakelen. 


Een multidisciplinaire aanpak en diversiteit voor succes

Echter is, los van de organisatorische- en technische aspecten waar velen van ons aan zal denken als het gaat om bovengenoemde voorbeelden, is het menselijke aspect even belangrijk – al dan niet belangrijker – voor veiligheid en succesvolle bedrijfsvoering, volgens Van Manen. Naast IT’ers bestaat het team van Northwave dan ook uit onderhandelingsteams, sociologen, antropologen, ethische hackers en juridische professionals om op de juiste wijze en respectvol te kunnen communiceren, te voldoen aan de regelgeving variërend per land en bovenal de beste resultaten te behalen. 

Deze multidisciplinaire aanpak wordt versterkt met een focus op diversiteit en inclusiviteit. Verspreid over Nederland, België en Duitsland zijn er zo’n 250 personen werkzaam van ruim 50 verschillende nationaliteiten. “Een gevarieerd team staat gelijk aan uitgebalanceerde besluitvorming wat op zijn beurt weer zorgt voor stabiele en snelle bedrijfsgroei.”


Het personeel versterken voor meer weerbaarheid

Waar personeel het verschil maakt voor Northwave, benadrukt Van Manen het belang hiervan voor alle bedrijven die afhankelijk zijn van technologie. “Personeel zal zowel over de juiste informatie moeten beschikken over de vormen van cyber aanvallen en de wijze waarop de criminelen binnendringen om bijvoorbeeld te voorkomen dat er op verkeerde links wordt geklikt. Maar ook zullen zij in staat moeten zijn om kritische vragen te stellen. Onze teams helpen bedrijven om weerbaarder te zijn door de mensen te versterken”. Ook hierbij maakt Northwave de cirkel rond, want waar het gedrag van groot belang is voor preventie van cyber attacks kunnen de aanvallen zelf ook een grote mentale impact met zich meebrengen voor zowel het management als het personeel van organisaties. Reden voor Northwave om een grootschalig onderzoek te initiëren op dit vlak en hun inzichten te delen op het NCSC-congres in Den Haag. 


Zelffinanciering voor groei

Dat deze aanpak, bestaande uit de drie pijlers van organisatie, techniek en mens, haar vruchten afwerpt is inmiddels ruimschoots bewezen. Het bedrijf bemachtigde meerdere malen een plek in de top 1000 snelst groeiende bedrijven in Europa van de Financial Times. Daarnaast speelt Northwave een grote rol in de inzet van technologie op maatschappelijk en sociaal vlak. Zo staat het bedrijf regelmatig overheden bij om te ondersteunen in geavanceerd onderzoek naar de security van organisaties die behoren tot de kritieke infrastructuur van de desbetreffende landen, wordt er samengewerkt met de Nederlandse politie om de volgende generaties cyber weerbaar te maken en helpt het bedrijf internationale opsporingsteams om grootschalige cyber crime activiteiten in te bannen. De Microsoft-scam vanuit een callcenter in India in 2016 dat onder de aandacht kwam bij Radar is daar slechts een voorbeeld van. Daarnaast werd in 2018 de Nederlandse brancheorganisatie voor cyber veiligheid mede door Northwave geïnitieerd voor kennisdeling en bescherming van het Nederlandse bedrijfsleven. Deze resultaten konden alleen worden behaald doordat het bedrijf onafhankelijk is gebleven, vertelt Van Manen. “Het feit dat Northwave volledig in handen is van het management zonder betrokkenheid van externe investeerders maakt dat wij zelf de keuzes kunnen maken voor wat we doen en hoe we het doen. Het varen van onze eigen koers zorgt dat wij kwaliteit en ontwikkeling boven groei kunnen plaatsen. Doen we dit, dan volgt de groei vanzelf”.  

 
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.