Maandag 2 oktober 2023 was het ROC Mondriaan in Den Haag het toneel van het BID Educatiediner. Belangrijke en relevante actoren uit de sector werden bijeengebracht om uitdagingen aan te gaan en kansen te grijpen. De BID Educatiegroep is de langstlopende themagroep van de BID en kwam voor de zevende keer bijeen.
Dankzij aanjager Constantijn van Oranje, mede-aanjager Ralph van Hessen, Bestuursvoorzitter ROC Mondriaan Hans Schutte, Voorzitter Stichting Leraren van het Jaar Andrew Niemeijer, Voorzitter College van Bestuur Gooise Scholen Federatie Annet Kil-Albersen en Patrick Banis, Directeur CAOP, werden vol enthousiasme gedurende deze avond strategische plannen gesmeed om het Nederlandse onderwijs naar nieuwe hoogten te tillen.
Het onderwijs kent op het moment veel uitdagingen: het loopt op sommige vlakken achter op de snelle digitalisering, er is een groot lerarentekort én de steeds groter wordende hoeveelheid internationale studenten drukt op het Nederlandse onderwijssysteem. Tijdens het BID Educatiediner werden leraren en de Leraren van het Jaar aan het woord gelaten over hun ideeën over de verbetering van het onderwijs. Hoe kunnen de leraren in staat worden gesteld hun kennis en ideeën breed te delen in het onderwijs om zo systeemverandering te bereiken?
Hans Schutte, Bestuursvoorzitter ROC Mondriaan: “Het is heel belangrijk dat we iedereen bij elkaar brengen en met elkaar na te gaan hoe we het onderwijs verder kunnen verbeteren. Stichting Leraren van het Jaar kan een uithangbord zijn van de Nederlandse onderwijsmarkt, waardoor we nog meer goede docenten naar ons toe kunnen trekken en ervoor te zorgen dat mensen kiezen voor het beroep en niet geheel onbelangrijk: ook blijven werken in het onderwijs”.
De (slag)kracht van de Leraren van het Jaar
Gedurende deze avond konden de genodigden kennismaken met de initiatieven van een zestal Leraren van het Jaar. Zo vertelde Ridder Jasper Rijpma over Groeikracht en keek terug op de uitreiking van zijn Koninklijke Onderscheiding, ‘Blijf in het Onderwijs’ door Kirsten Cuppen, ‘Ook ik heb mijn vmbo-diploma’ door Lucelle Comvalius, ‘(Speciaal) Ontwikkelhulp Onderwijs’ door Anna Hinkema, Dimitri van Dillen sprak over ‘Digitalisering van het Onderwijs’ en Erik Ex over ‘Mobieltjes uit de Klas’. Voorzitter Stichting Leraren van het Jaar Andrew Niemeijer gaf tot slot een wrap-up over Empowerment van de Leraren van het Jaar.
Maatschappelijke Diensttijd
Een belangrijk onderdeel van de BID Educatiegroep is Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Het concept van is geworteld in de ambitie om een actieve en betrokken samenleving te bevorderen, waarin jongeren de mogelijkheid hebben om hun talenten te ontwikkelen, nieuwe vaardigheden te verwerven en een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. MDT is een vrijwillig programma van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, speciaal voor jongeren in Nederland. Het biedt hun de gelegenheid om gedurende een bepaalde periode deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten.
“De grootste verbetering die wij kunnen doorvoeren is de leraren empoweren: de leraren in staat te stellen om daarin zelf een hele actieve bijdrage te leveren. We hebben vanavond gezien dat ze dat allemaal al doen en dat dat vaak gebeurt naast hun dagtaak van het lesgeven. Daar kunnen wij veel meer in ondersteunen, zowel materieel als financieel en dat hebben wij vanavond ook met elkaar afgesproken.” Aldus Annet Kil-Albersen, Voorzitter College van Bestuur Gooise Scholen Federatie.
Empowerment van de Leraren van het Jaar
Andrew Niemeijer presenteert een krachtige strategie voor de Stichting Leraren van het Jaar om duurzame impact te maken op de verbetering van het onderwijs. Naast het jaarlijks realiseren van een Nationale verkiezing tot Leraar van het Jaar SO, PO, VO en MBO zal de stichting zich inzetten om de vier ambassadeurs te ondersteunen voor een (veel) groter bereik in hun jaar als Leraar van het Jaar. Ook worden de kandidaten en alumni van de Leraren van het Jaar verkiezing verbonden en ondersteund als een gemeenschap van de beste Nederlandse onderwijzers én zal een breed scala aan onderwijsinitiatieven van de winnaars van de Leraren van het Jaar verkiezing worden gefinancierd en gesteund om een blijvende impact op ons onderwijs te bewerkstelligen.
“Een legendarisch dialoog, waarbij we met onze creatieve ideeën en energie van de Stichting Leraren van het Jaar een platform kunnen maken voor onderwijsvernieuwing en een sprankelende aanvraag voor een structurele subsidie kunnen opstellen”, aldus Ralph van Hessen, initiatiefnemer BID.
“De BID is een platform die partijen bij elkaar brengt en dat is vanavond weer bewezen, het lukt iedere keer om relevante partijen bij elkaar te brengen en hele mooie dingen tot stand te laten komen”, vult Hans Schutte aan.