Vote Company is voor menig lezer wellicht nog een onbekende naam, maar we durven te stellen dat iedereen in het BID-netwerk gebruik heeft gemaakt van haar technologie. Vote Company zorgt er namelijk voor dat er gestemd kan worden op de winnaar van de BID-awards én dat deze verkiezing eerlijk verloopt. Hoog tijd om in gesprek te gaan met medeoprichter Wilfred Romijn over zijn bedrijf.
Het idee voor Vote Company ontstond in 2009 toen Romijn werkte bij het goede doel Buurtlink.nl. Daar organiseerden zij de ‘Beste Buur Verkiezing’. Vervolgens kwam de uiteindelijke medeoprichter van Vote Company met het idee om positieve aandacht te genereren voor gemeentes zwembaden door een verkiezing te houden voor het ‘Zwembad van het Jaar’. De handen werden ineengeslagen en dat werd een succes: binnen een week werd de landelijke, regionale en lokale media gehaald met dit initiatief.
Niet enkel had de media interesse, ook was er massaal gestemd én waren de genomineerden zo enthousiast dat zij – ondanks dat code rood was uitgeroepen door de kou en ijzel – naar de uitreiking waren gekomen. Hier zag Romijn een kans. Na het opstellen van een businessplan was Vote Company geboren.
Van eigen concepten tot bekende speler in Nederland en België
Waar het bedrijf in eerste instantie begon met eigen verkiezingsconcepten waar partners bij werden aangehaakt, kreeg het bedrijf – wat toentertijd nog geen corporate website had (alleen verkiezingswebsites) – een belletje van Gemeente Rotterdam om middels de ‘Leraar van het jaar’ verkiezing positief licht te laten schijnen op het onderwijs en haar docenten in Rotterdam. Vervolgens kwamen de Musical Awards en de Zoover Awards en ging het balletje echt rollen en inmiddels faciliteert Vote Company zo’n 20 publieksverkiezingen per jaar in zowel Nederland als België.
Tijdens corona werd daar technologie voor besloten stemrondes aan toegevoegd. OnlineStemtool.nl is ideaal voor ledenorganisaties. Zij konden immers niet meer bijeenkomen voor de stemmingen. Ook dit viel in de smaak met inmiddels honderden klanten, waaronder Ajax, Feyenoord, de Politie, Verenigingen voor Eigenaren, de EO en ga zo maar door.
Eerlijkheid voorop
Als de belangen groot zijn kunnen er bij verkiezingen wel eens een pogingen worden gedaan om vals te spelen, vertelt Romijn. Om ervoor te zorgen dat de titels hun waarde behouden, is fraudecontrole – of zoals Vote Company het noemt ‘eerlijkheidscontrole’ de nummer één prioriteit voor het bedrijf. Naast de ontwikkeling van diverse algoritmes die signalen oppikken van fraude, wordt er voor iedere tussenstand en eindstand daarom ook nog een handmatige controle plaats door het eigen team.
Innovatie op het gebied van efficiëntie en eerlijkheid in de verkiezingen, wordt aangevuld met een continu oog op verbetering om het voor stemmers zo makkelijk mogelijk te maken. Zo is de initiële focus op de website al een decennium geleden vervangen door een mobile first aanpak- onze telefoons hebben wij toch zo goed als continu in de hand. Om diezelfde reden is recenter verificatie via enkel e-mail aangevuld met WhatsApp. Hiermee werd Vote Company het eerste bedrijf ter wereld dat door WhatsApp is geaccrediteerd om dit te faciliteren.
Wanneer we Romijn spreken wordt het duidelijk: Hij en zijn team werken namelijk nog dagelijks vol enthousiasme aan de projecten voor opdrachtgevers. “De kern van ons werk is kwaliteit en positiviteit. Met de verkiezingen bieden we, samen met de opdrachtgevers, uitblinkers een welverdiend podium. Hun verhalen bieden inspiratie om ook het podium te bereiken. De behoefte daaraan zal altijd blijven bestaan”.