Je bent hier:

Innovaties redden Ordina uit roerige tijden

Ordina N.V. is een dienstverlener op het gebied van Consulting en ICT en bedenkt, bouwt en beheert oplossingen voor bedrijven en instellingen. Het bedrijf bevond zich in roerige tijden, maar heeft zich daar weten uit te slaan door in te zetten op duurzame innovaties. Inmiddels heeft Ordina de weg omhoog weer gevonden.

Ordina is opgericht in 1973 en heeft ruim 2800 medewerkers die werken voor de overheid, de financiële dienstverlening, industrie en zorg. Ordina heeft een duidelijke missie voor ogen: ICT voor mensen laten werken. En dat zijn ICT oplossingen die mensen en organisaties echt verder helpen. Deze missie heeft de afgelopen jaren perspectief geboden. Want het is het bedrijf namelijk niet altijd voor de wind gegaan. CEO Stépan Breedveld vertelt: ‘’Er zijn maatregelen genomen die niet leuk waren, zoals afvloeiingen, maar die hebben we altijd goed uitgelegd aan onze medewerkers.’’ Ordina is er echter bovenop gekomen en daarbij is samen duurzaam innoveren belangrijk geweest.

Innovatie

Er is veel ontwikkeling op het gebied van technologie, zoals Big Data en Virtual Reality (VR). Zo bouwt Ordina op dit moment aan een VR oplossing voor de Koninklijke Marine, en deze draait al in Nieuwegein en Den Helder. ’’De Koninklijke Marine is met deze oplossing in staat haar medewerkers te trainen als ware ze aan boord van een fregat. Door levensechte weergave van de hydraulische systemen, heb je het idee dat je op de boot staat en het water ziet en hoort. Het is indrukwekkend”. Met dit soort oplossingen komt het bedrijf ook op marketingterrein. Zo innoveert Ordina ook op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Ordina bouwt nieuwe innovatieve concepten op websites en mobiele apps.

Geheim

Het geheim achter deze innovaties is goede samenwerking. ‘’Klanten hebben vaak niet alle technische kennis in huis en wij niet alle kennis van de klant. Rondom innovatie moet je alles dus samen doen. En in die samenwerking zijn we heel succesvol”. Vertrouwen en samenwerking moesten echter zelf ook worden geïnnoveerd. ‘’Wat je veel ziet bij ICT projecten is dat de specificaties gaandeweg veranderen, je moet dan afwijken van een vooropgesteld plan. Het is dan beter om grote, langdurige projecten op te delen in kleinere deelprojecten. Dan kan je makkelijker bij sturen. Je hebt dan wel een open dialoog nodig tussen leverancier en klant, die gebaseerd moet zijn op vertrouwen. Je moet er als klant en leverancier samen uit komen’’, aldus Breedveld.

Lokale kampioen

Ordina is een lokale kampioen in een markt waar veel geweld is van internationale partijen. Als lokale speler is Ordina altijd dichtbij de klant, zowel fysiek als qua gevoel. Zo heeft het bedrijf een streepje voor, want grote, complexe projecten kunnen dan goed beheerst worden. Ordina draagt hierdoor bij aan grote innovaties in de Benelux. Per 1 april zal Breedveld zijn functie neerleggen. Waar hij na een sabbatical van 5 maanden belandt, weet hij nog niet, maar het zal ongetwijfeld weer een grote organisatie worden.