You are here:

Netwerken is het mooiste wat er bestaat

Netwerken is een essentieel onderdeel in veel vakgebieden. Nieuwe contacten zorgen voor nieuwe business. Het zorgt voor verbinding en brengt nieuwe samenwerkingen tot stand. Laat dat laatste nou net het thema van BID 2017 zijn geweest. Samenwerken.  Ik vind samenwerken en dus ook netwerken een van de mooiste dingen die er bestaan. Nieuwe mensen leren kennen, mensen met elkaar verbinden en samen de handen ineenslaan om progressie te boeken. Dat is de reden waarom ik al tien jaar met erg veel plezier de Big Improvement Day organiseer. De meest positieve dag van het jaar, waar wij Nederland en elkaar vooruithelpen. Big Improvement Day bestaat dit jaar 10 jaar en hiervoor geef ik 10 tips over een bepaald onderwerp. Deze keer 10 tips om van jou een succesvolle netwerker te maken.

#1. Iedereen is benaderbaar.

Bijna iedereen is benaderbaar, dus durf dus op mensen af te stappen. Wees niet bang om afgewezen te worden, iedereen heeft wel vijf minuten de tijd. Let wel goed op je taalgebruik als je iemand benadert. Sommige mensen wensen op een formele manier te communiceren terwijl anderen een voorkeur voor een informele manier van communiceren hebben. Let hierop of laat je hierover inlichten. 

#2. Bereid je goed voor

Netwerken zit hem in de voorbereiding. Je kunt voordat je op iemand af stapt al veel doen waar je er later jouw eigen voordeel uit kunt halen. Lees je in. Wat doet diegene precies? Bij welk project was hij betrokken? Wat staat er op zijn LinkedIn pagina? Is er weleens een artikel over hem of haar geschreven? Wordt het een formeel of informeel gesprek? Welke gespreksonderwerpen kunnen of gaan aan bod komen? Wanneer je op al deze vragen een antwoord weet, kun je inspelen op datgene wat je gesprekspartner gaat zeggen. Dat zorgt niet alleen voor een professionele indruk geeft je ook de mogelijkheid het gesprek een beetje te sturen.

#3. Zorg voor een toegevoegde waarde

Wat kunnen jullie voor elkaar betekenen? Kijk niet alleen wat jij eruit kan halen, maar ook wat je gesprekspartner eruit kan halen. Jullie moeten een toegevoegde waarde voor elkaar zijn. Alleen op zo’n manier komt een mogelijke samenwerking in de toekomst tot stand. Wees elkaars sparpartner.

#4. Word geïntroduceerd

Inkoppertje: het is een voordeel als je door iemand geïntroduceerd wordt. Een introductie vanuit jouw persoonlijke netwerk of het netwerk van jouw gesprekspartner werkt het beste. Dit wekt vertrouwen. Daarnaast komt een ontmoeting natuurlijk gemakkelijker tot stand als iemand in het persoonlijke netwerk van je gesprekspartner voor jou in staat. Hint: LinkedIn heeft een functie die suggesties voor introducties doet.

#5. Netwerken is doen

Netwerken kun je leren door het veel te doen. Houd je pitch kort en bondig en oefen wat je gaat zeggen bijvoorbeeld ook in de spiegel als je dat prettig vindt. Let ook op je non-verbale communicatie – deze spreekt vaak boekdelen. Sta in een geïnteresseerde houding en oefen op doorvragen. Stel open vragen zodat je gesprekspartner het gevoel heeft dat je oprecht geïnteresseerd bent. Daarnaast kom je dan ook veel meer te weten over hem of haar. Oefenen (en ook meteen netwerken) kan trouwens overal: in de kroeg, op de sportclub of in de trein.

#6. Durf over jezelf te praten

Stel niet alleen vragen, maar vertel ook eens wat over jezelf. De ander moet het gevoel krijgen dat jij ook wat voor hem kan betekenen. Onthoud: jullie zijn gelijke in het gesprek, je moet er immers zorgen dat jij een sparpartner voor de ander kan zijn.

#7. Steek moeite in de voorbereiding

Laat de ander merken dat je veel voor het gesprek over hebt gehad. Vertel dit niet direct tegen hem, maar laat doorschemeren dat je het bijvoorbeeld heel leuk vindt hem of haar nu eindelijk eens te ontmoeten. Zorg dat je na het eerste contact binnen drie dagen een vervolgafspraak hebt ingeplant.

Afspraak is afspraak. Het kan erg ongeïnteresseerd over komen als je je afspraak vaak verzet.

#8. Vertrouw je gevoel

Het gevoel bij een gesprek is net zo belangrijk als de inhoud van het gesprek. Acclimatiseer eventjes. Begin niet direct over moeilijke onderwerpen of mogelijke samenwerkingsverbanden. Leer elkaar eerst een beetje kennen, dat zorgt voor een relaxtere sfeer tijdens het gesprek.

Daarnaast moet je zin hebben in het gesprek, bijna vlinders in je buik ervan krijgen. Een teken van gezonde spanning is alleen maar goed. Dat houdt in dat het gesprek echt wat gaat betekenen. Het is heus niet erg als je een keer een foutje maakt, dat houdt het gesprek ook menselijk en misschien kunnen jullie er hartelijk om lachen.

#9. Verzamel inside-information

Als aanvulling op tip #2 en #6: spreek bekenden van degene die je wilt gaan spreken. Misschien ben je wel geïntroduceerd en kan diegene je ook van de nodige inside-information voorzien. Zo weet je wat voor vlees je in de kuip hebt. Inside-information is de beste vorm van research die je maar kunt hebben. Het verschaft jou namelijk informatie die normaal gesproken niet toegankelijk is. Gebruik dit dus in jouw voordeel.

#10. Ontwikkel een passie

Het belangrijkste aan netwerken: je moet het leuk vinden. Niet iedereen is van nature een gepassioneerde netwerker. Zorg dan dat je het leuk gaat vinden. Verdiep je in mensen en hun communicatie. Communicatie is de mooiste ontdekkingsreis van je leven en je leert ontzettend veel van elkaar. Hoe kan je daar nou een hekel aan hebben? 

Natuurlijk is netwerken soms spannend of heb je er even geen zin in, maar zet je daar gewoon overheen. Zeg tegen jezelf: ik heb er wel zin in! Ik ga weer een hoop leren vandaag en dat gaat mij verder helpen. Nieuwe mensen ontmoeten verrast mij altijd positief.

Een goede motivatie en de bovenstaande tips hebben mij vaak ontzettend geholpen tijdens het netwerken. Met deze tips ben ik ervan overtuigd dat jij die netwerktijger in je los gaat laten!

Ben heel benieuwd naar hoe jullie netwerken ervaren. Wat is jullie ultieme netwerk tip en hebben jullie nog een tip #11 die je aan de lijst toe zou willen voegen? Ik kijk uit naar jullie reacties.