You are here:

Hoe word je een goede dagvoorzitter in 8 stappen

Het dagvoorzitterschap vind ik één van de leukste dingen om te doen. De lichte spanning van tevoren, de interactie met het publiek en inspirerende sprekers maken het voor mij een feest om te presenteren. Wat maakt nou een goede dagvoorzitter? Dat wordt mij nog weleensn gevraagd. In dit artikel zet ik daarom mijn beste tips op een rij. 

#1 Bereid je voor

Spreekt voor zich, maar het is belangrijk dat je dit tot in details voorbereidt. Weet de laatste wijzigingen in het programma, check de actualiteiten om te kijken of je het kan gebruiken voor het event en ken je publiek. Waarom zijn de mensen aanwezig? Wat zijn hun doelen? Hier kan je vervolgens op in spelen.

#2 Heb plezier

Zorg ervoor dat je geen stress uitstraalt, daar wordt het publiek onrustig van. Mensen houden van humor en van lol maken. Wees daar niet te onzeker over, maar gebruik het met mate. Gebruik het soms door zware, serieuze discussie en presentaties heen. Dit maakt het geheel wat luchtiger. Humor is echter wat lastig te oefenen, de ene dagvoorzitter bezit er wat meer talent voor dan de ander.

#3 Voel het publiek aan

Houd altijd oog voor het publiek in de zaal. Merk je dat mensen inzakken, onderbreek een spreker dan met een vraag of opmerking. Weet met welke vragen jouw publiek zich bezighoudt en stel net die éne prangende vraag aan een spreker. Het gaat altijd om het publiek. Zij zijn de reden dat het event wordt gehouden en zij bepalen het succes.

#4 Betrek het publiek

Probeer zoveel mogelijk het publiek erin te betrekken. Stel ze een vraag aan het begin van je show en de toon is gezet. De kans is dan een stuk groter dat ze de rest van de dag vragen blijven stellen.

#5 Improviseer

Het gaat nooit helemaal zoals gepland, dus improviseer! Speel met een glimlach in op dat technische probleem, de zieke spreker of die val van iemand uit het publiek. Lach erom, je bent ook maar een mens. Dit geeft een prachtige dynamiek aan de dag.

#6 Respect

Op een podium mag je gevatte opmerkingen of brutale vragen stellen, maar respect staat voorop. Nooit iemand afzeiken, nooit iemand niet serieus nemen. Dat is een absolute no-go. 

#7 Houd je aan de tijd

Erg praktisch, maar waar. Bespreek van tevoren met de opdrachtgever hoe belangrijk ‘aan de tijd houden’ is en als dat zo is: houd je hieraan. Er is altijd wel wat: een spreker praat veel te lang, te veel onderbrekingen of te lange pauzes. Houd dit in de gaten!

#8 Geef alles

Als je eenmaal op het podium staat, geef dan alles. Laat zien dat je geniet en ga mee met het publiek. Laat je niet door cliché tips hinderen zoals rustig praten of niet bewegen. Dit is jouw moment.