BID-Magazine

Greenport Westland heeft een deel van de oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk in handen

Door innovatieve technieken in de glastuinbouw wordt in gemeente Westland drie keer zoveel voedsel geproduceerd dan in de rest van de wereld. Om de wereldvoedselproblematiek aan te pakken, is het noodzaak dat bedrijfsleven en overheden samenwerken. ‘’Innovatieve kennis van voedselproductie moet worden gebundeld en gedeeld voordat het te laat is’’, aldus Greenport voorzitter en burgemeester van Westland Sjaak van der Tak.

De huidige mondiale voedselproductie is niet voldoende voor de verwachtte groei die de wereldbevolking doormaakt. De verwachting is namelijk dat de wereldbevolking van 6 naar 9 miljard groeit in 35 jaar. Naast te weinig voedsel, is er wereldwijd een gebrek aan schoon water. Het is daarom nu van groot belang dat er innovatieve oplossingen worden gevonden voor het verhogen van de productie met zo min mogelijk watergebruik.

Greenport Westland, het grootste internationaal opererende glastuinbouwcluster ter wereld, ziet een grote kans voor innovatieve technieken in de glastuinbouw om dit wereldvoedselprobleem aan te pakken. Innovatieve glastuinbouw produceert verse groenten en fruit met minder gebruik van water, minder grondstoffen en minder energie. Een voorbeeld is de Westlandse hightech kas. Deze kas kan met slechts 4 liter water een kilo tomaten produceren, terwijl dit in andere landen kan oplopen tot 60 liter. De impact van zo’n hightech kas kan in landen met een watertekort of extreme droogte enorm zijn.
Burgemeester van der Tak stelt dat Westlandse innovatie zeker impact heeft, maar dat de bestaande kansen wel met beiden handen moeten worden aangepakt. ‘’Dat begint allemaal met samenwerkingen tot stand brengen met het bedrijfsleven om zo nieuwe producten te ontwikkelen. Hierbij is het zaak dat innovatieve kennis mondiaal wordt gedeeld, zodat de technieken wereldwijd toegepast kunnen worden’’.

Het belang van samenwerkingen en initiatieven op het gebied van glastuinbouwkunde werd tijdens de Big Improvement Day eerder dit jaar al aangehaald. Voormalig wethouder Arne Weverling lichtte toe dat het lijntje tussen overheid en het bedrijfsleven in de gemeente Westland kort is. Logisch ook stelt van der Tak, de glastuinbouw biedt zo’n 150.000 directe en 450.000 indirecte banen. Daarnaast is er ook nog eens sprake van een ondernemersbijdrage van 16 miljard op het landelijk bruto nationaal product. ‘’De aantallen zijn op elk vlak gigantisch, het zou dus eerder raar zijn als we níet met het bedrijfsleven zouden samenwerken”. Echter waakt van der Tak voor verzadigdheid. “Stilstand is achteruitgang. We zullen moeten blijven innoveren en samenwerken om zowel landelijke als mondiale problemen de das om te doen. Maar dat wij bij gemeente Westland daarin een belangrijke rol kunnen spelen moge duidelijke zijn”.

Bron: Haagmedia.nl

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.