BID-Magazine

Digitalisering en vooruitgang tijdens het tweede BID Adviesraaddiner

Op maandag 4 juni vond het tweede BID-diner plaats, in aanloop naar de BID 2019.  24 leden van de adviesraad verzamelden zich in de zonnige tuin van Kasteel de Wittenburg, te Wassenaar. Na een aperitief in de tuin, betrad de adviesraad rond 19.00 het kasteel. In de Kasteelzaal beet Kasteelheer Ralf Meppelder het spits af en lichtte hij de nieuwe positionering van het kasteel toe. Los van een ontmoetingsplaats voor leden van de Wittenburg-vereniging, is het kasteel nu toegankelijk voor iedereen en een multifunctionele ruimte waar bruiloften, congressen en feesten gehouden kunnen worden. Ook heeft à la carte restaurant Sophie net haar deuren geopend in het kasteel voor liefhebbers van de Franse keuken met een Aziatische twist.

 

Als initiatiefnemer van de BID nam vervolgens Mr. Positivo, Ralph van Hessen, het woord, en zorgde hij ervoor dat iedereen al voor het voorgerecht – geroosterde zalm – de BID-smaak goed te pakken had. Hij deed een rondje langs de velden en iedereen werd kort, krachtig en to the point geïntroduceerd. Vervolgens benoemde Ralph nog een keer zijn BID-ambities voor Nederland.  Zo vindt hij dat het woord begroting vervangen zou moeten worden door ‘bekleining’, en is hij van mening dat het NOS Journaal eigenlijk iedere dag 30 seconden aan innovatie zou moeten besteden. Zo werd de stap gemaakt naar 13 juni, wanneer het AVROTROS Innovatiediner plaatsvindt in het Kurhaus. Dit diner komt net zoals Nederland innoveert en de BID uit de innovatiefamilie, waarbij Ralph zelf aan de wieg stond. Voor het AVROTROS Innovatiediner zijn drie bedrijven genomineerd voor de prijs ‘Meest Innovatieve Bedrijf van Nederland’. Na een filmpje over het TROS Innovatiediner, waarvoor overigens alle leden van de adviesraad uitgenodigd zijn, genoot iedereen van de eerste gang.

 

Toen de borden leeg waren, kwam Mark Bressers, Directeur Regeldruk en ICT-beleid van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan het woord. Hij stelde de vraag: “Hoe maken we van Nederland een digitaliserend land en hoe kan de digitalisering bijdragen aan groei?”. Op BID 2019 gaan we hier antwoord op geven, met voorbeelden van het positieve effect van robots als tegenwicht tegen alle negatieve berichtgeving over robots die onze banen gaan afpakken. De adviesraadleden waren enthousiast over het idee om hier iemand over te laten spreken tijdens BID 2019. Mark Bressers kaartte hiernaast aan dat Nederland druk bezig is met de komst van de zelfrijdende auto. De vraag die hier luidt is: hoe zorgen we dat we voorbereid zijn op de zelfrijdende auto en hoe creëren we hiervoor het juiste klimaat?

 

Met deze vraagstukken in het hoofd, werd het hoofdgerecht opgediend en werd er per tafel gebrainstormd over mogelijke thema’s en sprekers voor de BID 2019 en koppelden zij vervolgens plenair hun ideeën terug. Martin van Pernis, oud-CEO van Siemens, noemde een aantal bedrijven die hij was tegengekomen als jurylid voor de Koning Willem I Prijs en interessant vond. Ook kaartte hij aan dat innovatie vaak wordt geassocieerd met beginnende bedrijven, maar dat gevestigde bedrijven ook zeker innovatief kunnen zijn.

 

Het BID-diner zou het BID-diner niet zijn als de cadeaubonnen niet uit de kast getoverd zouden worden. Ieder kon iets aanbieden en een cadeaubon van een ander in ontvangst nemen. Onder meer golfclinics en advies- en meeloopdagen werden met elkaar geruild en na het kopje koffie, vergezeld door heerlijke friandises, ging iedereen geïnspireerd huiswaarts. Zo ook Ralph ‘’Mr. Positivo” van Hessen, die weer veel inspiratie en ideeën op heeft kunnen doen voor de komende editie, en namens de BID terugkijkt op wederom een geslaagde avond.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.