You are here:

Digitalisering en vooruitgang tijdens het tweede BID Adviesraaddiner

Op maandag 4 juni vond het tweede BID-diner plaats, in aanloop naar de BID 2019.  24 leden van de adviesraad verzamelden zich in de zonnige tuin van Kasteel de Wittenburg, te Wassenaar. Na een aperitief in de tuin, betrad de adviesraad rond 19.00 het kasteel. In de Kasteelzaal beet Kasteelheer Ralf Meppelder het spits af en lichtte hij de nieuwe positionering van het kasteel toe. Los van een ontmoetingsplaats voor leden van de Wittenburg-vereniging, is het kasteel nu toegankelijk voor iedereen en een multifunctionele ruimte waar bruiloften, congressen en feesten gehouden kunnen worden. Ook heeft à la carte restaurant Sophie net haar deuren geopend in het kasteel voor liefhebbers van de Franse keuken met een Aziatische twist.

 

Als initiatiefnemer van de BID nam vervolgens Mr. Positivo, Ralph van Hessen, het woord, en zorgde hij ervoor dat iedereen al voor het voorgerecht – geroosterde zalm – de BID-smaak goed te pakken had. Hij deed een rondje langs de velden en iedereen werd kort, krachtig en to the point geïntroduceerd. Vervolgens benoemde Ralph nog een keer zijn BID-ambities voor Nederland.  Zo vindt hij dat het woord begroting vervangen zou moeten worden door ‘bekleining’, en is hij van mening dat het NOS Journaal eigenlijk iedere dag 30 seconden aan innovatie zou moeten besteden. Zo werd de stap gemaakt naar 13 juni, wanneer het AVROTROS Innovatiediner plaatsvindt in het Kurhaus. Dit diner komt net zoals Nederland innoveert en de BID uit de innovatiefamilie, waarbij Ralph zelf aan de wieg stond. Voor het AVROTROS Innovatiediner zijn drie bedrijven genomineerd voor de prijs ‘Meest Innovatieve Bedrijf van Nederland’. Na een filmpje over het TROS Innovatiediner, waarvoor overigens alle leden van de adviesraad uitgenodigd zijn, genoot iedereen van de eerste gang.

 

Toen de borden leeg waren, kwam Mark Bressers, Directeur Regeldruk en ICT-beleid van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan het woord. Hij stelde de vraag: “Hoe maken we van Nederland een digitaliserend land en hoe kan de digitalisering bijdragen aan groei?”. Op BID 2019 gaan we hier antwoord op geven, met voorbeelden van het positieve effect van robots als tegenwicht tegen alle negatieve berichtgeving over robots die onze banen gaan afpakken. De adviesraadleden waren enthousiast over het idee om hier iemand over te laten spreken tijdens BID 2019. Mark Bressers kaartte hiernaast aan dat Nederland druk bezig is met de komst van de zelfrijdende auto. De vraag die hier luidt is: hoe zorgen we dat we voorbereid zijn op de zelfrijdende auto en hoe creëren we hiervoor het juiste klimaat?

 

Met deze vraagstukken in het hoofd, werd het hoofdgerecht opgediend en werd er per tafel gebrainstormd over mogelijke thema’s en sprekers voor de BID 2019 en koppelden zij vervolgens plenair hun ideeën terug. Martin van Pernis, oud-CEO van Siemens, noemde een aantal bedrijven die hij was tegengekomen als jurylid voor de Koning Willem I Prijs en interessant vond. Ook kaartte hij aan dat innovatie vaak wordt geassocieerd met beginnende bedrijven, maar dat gevestigde bedrijven ook zeker innovatief kunnen zijn.

 

Het BID-diner zou het BID-diner niet zijn als de cadeaubonnen niet uit de kast getoverd zouden worden. Ieder kon iets aanbieden en een cadeaubon van een ander in ontvangst nemen. Onder meer golfclinics en advies- en meeloopdagen werden met elkaar geruild en na het kopje koffie, vergezeld door heerlijke friandises, ging iedereen geïnspireerd huiswaarts. Zo ook Ralph ‘’Mr. Positivo” van Hessen, die weer veel inspiratie en ideeën op heeft kunnen doen voor de komende editie, en namens de BID terugkijkt op wederom een geslaagde avond.