BID-Magazine

Tips voor startende ondernemers

Starten met ondernemen is niet makkelijk. Een steuntje in de rug kan helpen om optimistisch te blijven en een onderneming de beste kans te geven op een positief verloop. In de aanloop naar BID2018 gaven wij via Facebook en Twitter elke week een tip aan startende ondernemers aan de hand van het alfabet. In dit artikel staan alle tips op een rijtje: de ultieme starters guide.

De A van: Aandacht
Aandacht is een cruciaal onderdeel in alles wat je doet. Als ondernemer wil je het beste uit je bedrijf halen en bepaalde taken te snel willen afronden of afraffelen is hierbij geen goede match.
Als je wat doet, doe het dan goed!
 
De B van: Betrokkenheid
Wees betrokken bij je personeel. Luister naar hun input, spar samen over de toekomst van je onderneming en toon je waardering. Dan gaan ze voor je door het vuur.
 
De C van: Collega's
Ondernemen doe je niet in je eentje. Zoek de juiste collega’s voor jouw bedrijf. Zorg dat je bedrijf alle competenties bezit die nodig zijn om te groeien.
 
De D van: Doelen
Stel de juiste doelen en handel hiernaar. Spreekt voor zich, maar vergeet niet zo nu en dan te controleren of je nog op het juiste spoor zit.
 
De E van: Eigenwijs
Ondernemers zijn eigenwijs en creëren hun eigen wegen. Een brutaal mens heeft de halve wereld.
 
De F van: Financiën
Een tip voor de startende ondernemers: heb je wel eens gedacht aan een gestapelde financiering? Geef je onderneming de beste kans door risico’s te spreiden.
 
De G van: Geven
Het gaat bij ondernemen niet alleen om ontvangen en winst maken, maar vooral ook wat je teruggeeft aan je omgeving. Uiteindelijk zal je terugkrijgen wat je geeft.
 
De H van: Hulp
Dit geldt eigenlijk voor alle onderdelen uit dit Ondernemers-ABC. Zoek hulp als je ergens niet uitkomt. Dit kost misschien wat, maar is vaak efficiënter dan het zelf doen.
 
De I van: Intuïtie
Als ondernemer is er geen betere raadgever dan je intuïtie. Die zal je nooit verraden.
 
De J van: Jeugd
Richt je onderneming zich op de jeugd of jongere doelgroepen? Vergeet dan niet om internet en sociale mediakanalen te integreren binnen je communicatieaanpak.
 
De K van: Kamer van Koophandel
Een belangrijke stap in het oprichten van je onderneming: de inschrijving bij de KvK. Behalve de inschrijving, kunnen zij je ook adviseren.
 
De L van: Locatie
Bedenk van tevoren wat de beste plek is voor jouw onderneming om kantoor te houden. Kun je dit vanuit huis of heb je echt een ruimte nodig? Door het hele land zijn ook veel
flexplekken te huur, waar je je tussen andere ondernemers beweegt. Inspiratie!
 
De M van: Marketing
Je hebt een goed product of een goede dienst, maar hoe breng je dit aan de man? Verdiep je in de basis van marketing.
 
De N van: Netwerk
Onderschat niet wat je netwerk voor je kan betekenen. Via-via kan je vaak veel gedaan krijgen.
 
De O van: Octrooi
Heb je een nieuw product ontwikkeld? Bescherm je idee door een octrooibescherming aan te vragen.
 
De P van: Plan
Alles begint met een goed plan. Je businessplan wel te verstaan. Dit geeft richting aan je organisatie, maar kan ook een belangrijke indicator zijn voor investeerders om zich bij je onderneming aan te sluiten.
 
De Q van: Quiter
Ondernemers zijn geen quiters. Ga door tot je je doel hebt bereikt, ook na een tegenslag.
 
De R van: Rechtsvormen
Er zijn verschillende rechtsvormen die kunt kiezen bij het opstarten van je onderneming. Bespreek met een adviseur welke voor jouw onderneming de beste match is.
 
De S van: Strijd
Ga de strijd aan met je concurrenten. Kijk wat zij doen en waarin jij je kunt onderscheiden.
 
De T van: Trends en ontwikkelingen
Blijf een voorloper op de markt door de trends en ontwikkelingen binnen je vakgebied bij te houden.
 
De U van: Uitbesteden
Ben jij bijvoorbeeld geen ster in administratie? Besteed deze taak uit aan een specialist. Hierdoor houd je tijd over die je kan besteden aan die taken waar jij je winst uit haalt!
 
De V van: Verzekeringen
Sluit de juiste verzekeringen af voor je onderneming. Denk aan een aansprakelijkheids-, rechtsbijstands-, arbeidsongeschiktheids-, ziektekosten- of zelfs een
overlijdensrisicoverzekering.
 
De W van: Werkervaring
Zorg dat je voor het starten van je onderneming relevante werkervaring hebt opgedaan. Doe kennis op over alle onderdelen van jouw nieuwe business. Kijk af bij de beste!
 
De X van: X-factor
Bedenk wat jouw onderneming speciaal maakt in de ogen van klanten en communiceer hierover.
 
De Y van: Ysbreker  
Bij een eigen onderneming is het van belang dat je zowel jezelf als je onderneming kunt verkopen in bijvoorbeeld een sales-pitch. Zorg hierbij voor een ysbreker. Een goed begin is het halve werk. 
 
De Z van: Zakelijke rekening
Vergeet niet om een zakelijke rekening te houden. Op die manier houd je je financiën gescheiden.
Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.