You are here:

6 tips voor een carrière én leven vol positiviteit

Hoe behoud je zelf de motivatie en een positieve houding om aan je carrière te werken ? En welke aspecten kunnen je helpen om als optimist te leven? In deze blog geven we zes tips.

  • Stel doelen voor jezelf

Om vol positiviteit en optimisme te bouwen aan je carrière, is het belangrijk om doelen voor jezelf te stellen. Schrijf jouw persoonlijke doelen op en wees zo concreet mogelijk over de aspecten die je wilt bereiken. Waar werk je bijvoorbeeld over drie jaar, in welke positie en wat wil je bereikt hebben? Dit zorgt voor focus en motivatie om ook werkzaamheden te verrichten die op dat moment minder tot de verbeelding spreken, maar wel bijdragen aan het behalen van het uiteindelijke doel.

  • Houd je voortgang bij

Het bijhouden van de voortgang van de door jou gestelde doelen, is minstens zo belangrijk als het stellen van de doelen zelf. Momenten waar je moet doorzetten, omdat ze lastig zijn, of simpelweg weinig resultaat en waardering opleveren, zijn onvermijdelijk. Op deze momenten is het vaak lastig om positief te blijven denken en gemotiveerd te blijven, terwijl dit juist dan het verschil kan maken. Kijk op deze momenten naar wat je wél bereikt hebt en in korte tijd kan bereiken. Door ook tussentijdse milestones te bepalen, houd je oog op het resultaat. Niets geeft meer stimulatie dan het zien dat je op de goede weg bent. Ook al heb je misschien nog even te gaan naar het einddoel, voor iedere milestone mag je jezelf best even een schouderklopje geven om vervolgens vol positiviteit te werken naar het behalen van de volgende milestone.

  • Wees bewust van je gedachten

Dit klinkt misschien als een logisch punt, maar het is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Iedereen heeft gedachtes, maar weinig mensen zijn bewust van de toon hiervan. Wanneer iets niet gaat zoals je het graag zou zien, komen vaak gedachtes naar boven als: “zie je wel, dit is niks voor mij” of “dit gaat nooit lukken”. Wees je bewust van deze gedachtes en geef er een positieve draai aan door te denken in mogelijkheden. Zet de ‘niks voor mij’ om in een leermogelijkheid en verzamel de juiste personen om je heen zodat iets wél zal lukken. Op die manier zorg je dat je gedachten altijd op een positieve manier je gedrag en motivatie beïnvloeden.

  • Toon waardering voor de positieve dingen

Positief in je carrière staan, lukt niet als je negatief in het leven staat. Waardering tonen voor de positieve punten in je leven (waaronder carrière) is key. En dit kan je jezelf aan leren. Zet passieve waardering om in actieve waardering. Bedenk bijvoorbeeld elke ochtend drie positieve aspecten in je leven waar je dankbaar voor bent. Dit zorgt ervoor dat je jezelf dwingt om hierbij stil te staan, je positieve gebeurtenissen bewuster beleeft en uiteindelijk heeft dit een positievere mindset tot gevolg. Een positieve houding heb je dus zelf in de hand.

  • Zorg goed voor jezelf

Naast mentale factoren, is fysieke gezondheid ontzettend belangrijk voor je gemoedstoestand. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt om positief in het leven of in je carrière te staan. Neem je wel voldoende rust?  beweeg je wel genoeg? Eet je wel gezond? Het is belangrijk om ook hier tijd voor te vinden. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor het welzijn van werknemers: organisaties zoals Energy Up helpen bedrijven en hun medewerkers een gezonde levensstijl aan te nemen om stress te verminderen en burn outs tegen te gaan. Zij zien als geen ander in dat een positieve instelling begint bij een goede gezondheid met voldoende beweging en plezier, maar ook voldoende rust.

  • Bouw sterke en waardevolle relaties op

Om een positieve houding verder te stimuleren zijn er ook veel impulsen te vinden in de omgeving. Door sterke en waardevolle relaties om je heen te verzamelen die jou supporten, ondersteunen en aanvullen, kom je in een omgeving vol positiviteit en kansen. Dit leidt tot extra motivatie om het beste uit jezelf te halen. Vergeet hierbij niet dat een relatie wederzijds is; probeer de personen die belangrijk zijn voor jou ook te motiveren en te helpen in het behalen van hun doelen en bouw zo sterke en waardevolle relaties op. Bijdragen aan iemands anders gelukt, leidt tot een goed gevoel.

 

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.