You are here:

Tips voor startende ondernemers

Starten met ondernemen is niet makkelijk. Een steuntje in de rug kan helpen om optimistisch te blijven en een onderneming de beste kans te geven op een positief verloop. In de aanloop naar BID2018 gaven wij via Facebook en Twitter elke week een tip aan startende ondernemers aan de hand van het alfabet. In dit artikel staan alle tips op een rijtje: de ultieme starters guide.

De A van: Aandacht
Aandacht is een cruciaal onderdeel in alles wat je doet. Als ondernemer wil je het beste uit je bedrijf halen en bepaalde taken te snel willen afronden of afraffelen is hierbij geen goede match.
Als je wat doet, doe het dan goed!
 
De B van: Betrokkenheid
Wees betrokken bij je personeel. Luister naar hun input, spar samen over de toekomst van je onderneming en toon je waardering. Dan gaan ze voor je door het vuur.
 
De C van: Collega's
Ondernemen doe je niet in je eentje. Zoek de juiste collega’s voor jouw bedrijf. Zorg dat je bedrijf alle competenties bezit die nodig zijn om te groeien.
 
De D van: Doelen
Stel de juiste doelen en handel hiernaar. Spreekt voor zich, maar vergeet niet zo nu en dan te controleren of je nog op het juiste spoor zit.
 
De E van: Eigenwijs
Ondernemers zijn eigenwijs en creëren hun eigen wegen. Een brutaal mens heeft de halve wereld.
 
De F van: Financiën
Een tip voor de startende ondernemers: heb je wel eens gedacht aan een gestapelde financiering? Geef je onderneming de beste kans door risico’s te spreiden.
 
De G van: Geven
Het gaat bij ondernemen niet alleen om ontvangen en winst maken, maar vooral ook wat je teruggeeft aan je omgeving. Uiteindelijk zal je terugkrijgen wat je geeft.
 
De H van: Hulp
Dit geldt eigenlijk voor alle onderdelen uit dit Ondernemers-ABC. Zoek hulp als je ergens niet uitkomt. Dit kost misschien wat, maar is vaak efficiënter dan het zelf doen.
 
De I van: Intuïtie
Als ondernemer is er geen betere raadgever dan je intuïtie. Die zal je nooit verraden.
 
De J van: Jeugd
Richt je onderneming zich op de jeugd of jongere doelgroepen? Vergeet dan niet om internet en sociale mediakanalen te integreren binnen je communicatieaanpak.
 
De K van: Kamer van Koophandel
Een belangrijke stap in het oprichten van je onderneming: de inschrijving bij de KvK. Behalve de inschrijving, kunnen zij je ook adviseren.
 
De L van: Locatie
Bedenk van tevoren wat de beste plek is voor jouw onderneming om kantoor te houden. Kun je dit vanuit huis of heb je echt een ruimte nodig? Door het hele land zijn ook veel
flexplekken te huur, waar je je tussen andere ondernemers beweegt. Inspiratie!
 
De M van: Marketing
Je hebt een goed product of een goede dienst, maar hoe breng je dit aan de man? Verdiep je in de basis van marketing.
 
De N van: Netwerk
Onderschat niet wat je netwerk voor je kan betekenen. Via-via kan je vaak veel gedaan krijgen.
 
De O van: Octrooi
Heb je een nieuw product ontwikkeld? Bescherm je idee door een octrooibescherming aan te vragen.
 
De P van: Plan
Alles begint met een goed plan. Je businessplan wel te verstaan. Dit geeft richting aan je organisatie, maar kan ook een belangrijke indicator zijn voor investeerders om zich bij je onderneming aan te sluiten.
 
De Q van: Quiter
Ondernemers zijn geen quiters. Ga door tot je je doel hebt bereikt, ook na een tegenslag.
 
De R van: Rechtsvormen
Er zijn verschillende rechtsvormen die kunt kiezen bij het opstarten van je onderneming. Bespreek met een adviseur welke voor jouw onderneming de beste match is.
 
De S van: Strijd
Ga de strijd aan met je concurrenten. Kijk wat zij doen en waarin jij je kunt onderscheiden.
 
De T van: Trends en ontwikkelingen
Blijf een voorloper op de markt door de trends en ontwikkelingen binnen je vakgebied bij te houden.
 
De U van: Uitbesteden
Ben jij bijvoorbeeld geen ster in administratie? Besteed deze taak uit aan een specialist. Hierdoor houd je tijd over die je kan besteden aan die taken waar jij je winst uit haalt!
 
De V van: Verzekeringen
Sluit de juiste verzekeringen af voor je onderneming. Denk aan een aansprakelijkheids-, rechtsbijstands-, arbeidsongeschiktheids-, ziektekosten- of zelfs een
overlijdensrisicoverzekering.
 
De W van: Werkervaring
Zorg dat je voor het starten van je onderneming relevante werkervaring hebt opgedaan. Doe kennis op over alle onderdelen van jouw nieuwe business. Kijk af bij de beste!
 
De X van: X-factor
Bedenk wat jouw onderneming speciaal maakt in de ogen van klanten en communiceer hierover.
 
De Y van: Ysbreker  
Bij een eigen onderneming is het van belang dat je zowel jezelf als je onderneming kunt verkopen in bijvoorbeeld een sales-pitch. Zorg hierbij voor een ysbreker. Een goed begin is het halve werk. 
 
De Z van: Zakelijke rekening
Vergeet niet om een zakelijke rekening te houden. Op die manier houd je je financiën gescheiden.