You are here:

B2-Cleaning: weg met vooroordelen en hiërarchische structuren

Een schone omgeving is voor veel mensen vanzelfsprekend, bijvoorbeeld op scholen of andere openbare plekken. Dat maakt de schoonmaakbranche onmisbaar, maar ook ondergewaardeerd. Er bestaan nog steeds vooroordelen die de plek op de maatschappelijke ladder bepalen. B2-Cleaning doorbreekt deze kaders met hun no-nonsense mentaliteit. Directeur Hemradj Badloe veegt de vloer aan met conventionele organisatiestructuren. Zo zegt hij: “Wij streven naar minder hiërarchie.” Als het even kan haalt hij mee de bezem erdoorheen, letterlijk dan.

De ultieme werksfeer
Van de Bijenkorf tot theaters, van Madurodam tot onderwijsinstellingen. Ongediertebestrijding, verwijderen van graffiti, vloeronderhoud en ga zo maar door, B2-cleaning zorgt ervoor dat Nederland spik en span is en blijft. De mensen die dit mogelijk maken mogen best even in het zonnetje worden gezet. Zo zegt Hemradj Badloe: “Ik merk dat investeren in de mensfactor het verschil maakt.”

Bij B2-Cleaning is iedereen welkom. Iedereen krijgt een eerlijke kans, ook degenen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen of mensen met een andere achtergrond. Meestal wordt eerst een stage aangeboden, waarna samen nagegaan wordt of een baan de juiste keuze is. Diversiteit wordt gestimuleerd, maar geeft ook uitdagingen. “Je moet je leren verplaatsen in de mensen die voor je werken,’ zegt Badloe. Want hoe ga je om met taalbarrières en verschillende religieuze overtuigingen?”. Je moet er respect voor hebben dat de mensen met een buitenlandse achtergrond eens in de paar jaar zes weken naar hun thuisland gaan, aangezien ze hun familie missen. Indien je geen respect hebt voor je werknemers, gaan ze bij je weg. Volgens hem is energie stoppen in je werknemers de beste investering voor de toekomst.

Behalve het verbeteren van processen en ondernemerschap is het dus heel belangrijk om intern de mensen faciliteren. B2-Cleaning heeft het afgelopen jaar een enorme groei doorgemaakt, wat de nodige veranderingen met zich meebrengt. Werknemers worden gauw onzeker, dus is het van belang om onduidelijkheden weg te nemen, ontwikkelingen met elkaar af te stemmen en als management op de werkvloer te staan. Bij alle opstart is het gehele management op de werkvloer aanwezig. Op deze manier wordt er een sfeer gecreëerd waarin hiërarchie onbelangrijk is. Badloe: ‘‘Wij zeggen niet wat je moet doen, wij laten het zien.’

Naast bestaanszekerheid, is eigen verantwoordelijkheid, ontwikkeling en gevoel van maatschappelijke betrokkenheid belangrijk voor de werknemers. ‘Als schoonmaker draag je bij aan een schone en veilige leefomgeving, dat geeft voldoening,’ aldus Badloe. ‘We maken stappen met elkaar, deze positiviteit draag je ook uit naar je klanten.’

Ontwikkeling
B2-cleaning heeft het afgelopen jaar een enorme groei doorgemaakt en een verdubbeling van de omzet gerealiseerd. Daarnaast zijn er veel logistieke ontwikkelingen doorgevoerd en heeft vooral het technische proces een upgrade gehad. B2-Cleaning werkt met geavanceerde communicatiemiddelen die geleid hebben tot een verhoging van de reactiesnelheid en een betere dienstverlening. Klanten kunnen bijvoorbeeld makkelijk melding maken van facilitaire vragen door het maken van een foto waardoor B2-Cleaning nóg sneller oplossingen kan bieden.

Dankzij de overname van schoonmaakbedrijf Vrolijk kwam B2-Cleaning als partner bij de Big Improvement Day, die op 15 januari 2019 zal plaatsvinden. Tijdens de Big Improvement Day komen de overheid, het bedrijfsleven en andere organisaties samen om tot nieuwe inzichten en samenwerkingen te komen. De werkwijze van B2-Cleaning sluit aan op de positiviteit die de Big Improvement Day uitdraagt. ‘Tijdens de Big Improvement Day kunnen we nieuwe dingen leren van bedrijven die vele malen groter zijn dan wij,’ aldus Badloe.

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.