You are here:

Het faciliteren van studenten om hun dromen waar te maken.

Eric
In het huidige onderwijs is veelal een gebrek aan ruimte voor jongeren om hun passie in het leven te ontdekken. Het draait te veel om het stampen van kennis binnen het desbetreffende vakgebied en te weinig om de voorbereiding op een gelukkig leven. Dat werd Eric Fransen, Chief Commercial Officer van inepro bv- marktleider op het gebied van authenticatie- en betaaloplossingen – duidelijk, mede door de verschillen tussen zijn eigen dochters. Verandering realiseren is zijn missie en om dit kracht bij te zetten, nam hij het voortouw in het vernieuwende initiatief ‘Het Schoolgebouw van de Toekomst’. Op de Big Improvement Day sprak Eric over dit initiatief, zijn doelen en toekomstambities.

Eric vertelt over zijn twee dochters; één dochter ondervond al snel wat haar passie was, ging deze droom achterna en blinkt hier volledig in uit. Zijn andere dochter wist nog niet waar haar hart lag. Waar het onderwijs haar volgens Eric sturing en ruimte had moeten geven om dit te ontdekken, werd het tegenovergestelde werkelijkheid. Haar opleiding kwam een jaar on hold te staan om ervaringen in ‘het echte leven’ op te doen en zo haar volgende stappen in kaart te brengen. Hier startte Eric zijn missie om stap voor stap het onderwijs in Nederland te optimaliseren en van het schoolgebouw een inspirerende omgeving te creëren waar studenten zich thuis voelen. Als het ware een clubhuis om dromen te ontdekken en middels begeleiding van docenten te realiseren; bijvoorbeeld door uren vrij te maken voor een les levensgeluk en geïnspireerd te worden door professionals en bedrijven. Kortom: een maatschappelijk betrokken ontmoetingsplaats gericht op het opleiden van gelukkige personen, in plaats van enkel geschoolden.

Een community voor de realisatie van het toekomstig onderwijs.

Dit doet hij enerzijds in zijn baan als Chief Commercial Officer bij inepro bv door onderwijsinstellingen de juiste faciliteiten te bieden voor meer gebruiksgemak en efficiëntie binnen het schoolgebouw. Anderzijds startte hij ‘Het Schoolgebouw van de Toekomst’ waar hij bouwt aan een community waarin stakeholders binnen het onderwijs samenkomen, hun visies delen en met elkaar sparren om vorm te kunnen geven aan alle facetten van toekomstige educatie en tot praktische handvatten te komen. Hoe kunnen het gebouw, de omgeving, inrichting, producten, diensten en de rol van docenten worden geoptimaliseerd met de ontwikkeling van studenten als vertrekpunt? Op 7 juli 2021 was het zo ver: de eerste topdialoog waarin docenten, facilitair managers en beslissers van onder andere Hogeschool Avans, Albeda, Esprit Scholen, Universiteit van Amsterdam, Microsoft en ROC Nijmegen tezamen kwamen om – onder leiding van business adviseur, spreker en auteur Wessel Berkman – de wensen voor het toekomstig onderwijs in kaart te brengen op het gebied van inrichting, producten en diensten.

Daarnaast sloot Eric zich aan bij de Educatie Werkgroep van de Big Improvement Day en was hij aanwezig bij de bijeenkomst op 9 juli 2021. Hier kaartte hij zijn missie aan en deelde hij de uitkomsten van de eerdere topdialoog, waarna ook onder andere Prins Constantijn, Hans Schutte (ROC Mondriaan), Jaap Versfelt (Stichting Leerkracht), Patrick Bannis (CAOP), Anette Kil (Gooische Scholen) en een aantal ‘Leraren van het jaar’ hun visie deelden. In de werkgroep zag Eric een groep van oprecht betrokken personen met inspirerende visies die achter zijn missie staan; voor studenten de optimale omgeving ontwikkelen en hier, samen met hem, concrete stappen in willen maken. Zo werkt hij inmiddels samen met ROC Mondriaan om de huidige verbouwingsplannen te optimaliseren conform de inzichten van de dialogen.

Meedenken en -doen? Graag!

Als het aan Eric ligt, volgen er komend jaar nog veel meer van dit soort projecten. Daarnaast staat 2022 in het teken van het uitbreiden van de community en de organisatie van meer topdialogen waarin verschillende thema’s zoals duurzaamheid, gezonde voeding en technologie worden uitgediept. Hiermee doet Eric direct een oproep aan mensen die ook hun steentje bij willen dragen aan de realisatie van het schoolgebouw van de toekomst. Door hun visie te delen tijdens een van de topdialogen, of door vernieuwende ideeën met hem te delen tijdens een kop koffie. Want een leven lang leren, daar geeft Eric nog iedere dag uiting aan.

BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.