BID-Magazine

Ralph van Dam – hoe zijn faillissement leidde tot zijn meest betekenisvolle initiatief.

Ralph van Dam - BID

Ditmaal spraken wij met Ralph van Dam. Een naam die velen van jullie bekend in de oren zal klinken, al dan niet omdat hij al jarenlang betrokken is bij de BID. Van Dam is een ondernemer pur sang en heeft de afgelopen 25 jaar meerdere bedrijven gestart waarbij het ene succes het andere opvolgde. Tot in 2011 het tij keerde en een van zijn bedrijven failliet ging. Een gebeurtenis die zowel privé als zakelijk grote gevolgen had voor Van Dam, maar hij kwam er sterker uit en het leidde uiteindelijk tot zijn passie waar hij zich nu vol voor in zet: ondernemers bijstaan in goede én slechte tijden ter bevordering van groei, continuïteit en de weerbaarheid van het MKB in Nederland.

90% van de MKB bedrijven in zwaar weer heeft de potentie voor een doorstart 

Van Dam ondervond aan den lijve welke impact een faillissement met zich mee kan brengen. Niet alleen voor de onderneming met haar medewerkers, klanten en leveranciers, maar vooral ook voor de ondernemer zelf en zijn gezin. Om nog maar niet te spreken over het verlies voor de Nederlandse economie als geheel, waarbij ondernemerschap, werkgelegenheid en toegevoegde waarde verloren gaat. Als dit kan worden voorkomen dan is dat van grote waarde en voorkomt het veel zakelijk en persoonlijk leed. Om die reden bundelde Ralph zijn persoonlijke ervaring met die van andere ondernemers in het boek ‘Langs de afgrond’- lessons learned van een ondernemer en bracht hij zijn verhaal onder de aandacht op het BID-podium in 2019. Zijn oproep tot het opzetten van een landelijk loket voor ondernemer in financieel zwaar weer en het opstarten van een nationaal herstelfonds bleek niet direct een publiek en privaat draagvlak te krijgen.

Totdat enkele maanden later Covid-19 uitbrak en honderdduizenden ondernemers in Nederland financieel knel kwamen te zitten. Het bleek het ideale startschot voor Geldfit Zakelijk; een vangnet om ondernemers, die in financieel zwaar weer zitten kosteloos bij te staan met 24/7 een luisterend oor en diverse interventies om de moeilijke periode door te komen. Van Dam geeft aan dat dit met stip het meest betekenisvolle initiatief is dat hij in zijn carrière als ondernemer heeft opgezet. Met de juiste ondersteuning kan namelijk maar liefst 90% van de ondernemers die zich in zwaar weer bevinden een succesvolle doorstart maken.

Geldfit Zakelijk werkt samen met diverse publieke en private organisaties zoals: Ministeries, brancheverenigingen, De Nederlandse Vereniging van Banken, Het Verbond van Verzekeraars en diverse corporate organisaties. Doel is via deze partijen ondernemers in financieel zwaar weer door te verwijzen naar het platform. Als een ondernemer zich dan aanmeldt krijgt hij direct een luisterend oor om vervolgens de juiste ondersteuning te krijgen. Dit kan zijn financieel, juridisch, of op HR gebied, maar ook een warme doorverwijzing naar de juiste afdeling bij hun gemeente. Er zijn inmiddels tientallen gemeenten via de VNG aangesloten.

Van Dam’s initiatief heeft vorig jaar en dit jaar al meer dan 150.000 ondernemers geholpen, waarbij hij verwacht dat er dit jaar nog een veel grotere impact zal worden gemaakt door de gevolgen van de oorlog en ook door het feit dat per 1 oktober as de Belastingdienst de uitstaande vorderingen van totaal 20 miljard gaat incasseren. Vooral de klein en middelgrote MKB ondernemers krijgen het zwaar te verduren.

Het beste van beide werelden; MKB mentaliteit en de corporate als hefboom  

Alsof van Dam zijn dagen nog niet genoeg gevuld zijn; vijf jaar geleden zei hij ja op het aanbod van Achmea om dit concern op het gebied van ondernemerschap te ondersteunen en te vertegenwoordigen als Business Partner Ondernemerschap. Sindsdien zet hij zich in als thought leader om ondernemerschap binnen het bedrijf te laten groeien en een betere aansluiting te realiseren met de MKB markt voor oa het merk Centraal Beheer. Een beslissing waar hij tot op de dag van vandaag geen spijt van heeft en het succes van Geldfit Zakelijk mede mogelijk heeft gemaakt. Een initiatief gestart vanuit een MKB mindset en daarna opgeschaald via de assets van Achmea blijkt een ideale combinatie. Naar eigen zeggen combineert dit volgens Van Dam het beste van beide werelden.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.