You are here:

Ralph van Dam – hoe zijn faillissement leidde tot zijn meest betekenisvolle initiatief.

Ralph van Dam - BID

Ditmaal spraken wij met Ralph van Dam. Een naam die velen van jullie bekend in de oren zal klinken, al dan niet omdat hij al jarenlang betrokken is bij de BID. Van Dam is een ondernemer pur sang en heeft de afgelopen 25 jaar meerdere bedrijven gestart waarbij het ene succes het andere opvolgde. Tot in 2011 het tij keerde en een van zijn bedrijven failliet ging. Een gebeurtenis die zowel privé als zakelijk grote gevolgen had voor Van Dam, maar hij kwam er sterker uit en het leidde uiteindelijk tot zijn passie waar hij zich nu vol voor in zet: ondernemers bijstaan in goede én slechte tijden ter bevordering van groei, continuïteit en de weerbaarheid van het MKB in Nederland.

90% van de MKB bedrijven in zwaar weer heeft de potentie voor een doorstart 

Van Dam ondervond aan den lijve welke impact een faillissement met zich mee kan brengen. Niet alleen voor de onderneming met haar medewerkers, klanten en leveranciers, maar vooral ook voor de ondernemer zelf en zijn gezin. Om nog maar niet te spreken over het verlies voor de Nederlandse economie als geheel, waarbij ondernemerschap, werkgelegenheid en toegevoegde waarde verloren gaat. Als dit kan worden voorkomen dan is dat van grote waarde en voorkomt het veel zakelijk en persoonlijk leed. Om die reden bundelde Ralph zijn persoonlijke ervaring met die van andere ondernemers in het boek ‘Langs de afgrond’- lessons learned van een ondernemer en bracht hij zijn verhaal onder de aandacht op het BID-podium in 2019. Zijn oproep tot het opzetten van een landelijk loket voor ondernemer in financieel zwaar weer en het opstarten van een nationaal herstelfonds bleek niet direct een publiek en privaat draagvlak te krijgen.

Totdat enkele maanden later Covid-19 uitbrak en honderdduizenden ondernemers in Nederland financieel knel kwamen te zitten. Het bleek het ideale startschot voor Geldfit Zakelijk; een vangnet om ondernemers, die in financieel zwaar weer zitten kosteloos bij te staan met 24/7 een luisterend oor en diverse interventies om de moeilijke periode door te komen. Van Dam geeft aan dat dit met stip het meest betekenisvolle initiatief is dat hij in zijn carrière als ondernemer heeft opgezet. Met de juiste ondersteuning kan namelijk maar liefst 90% van de ondernemers die zich in zwaar weer bevinden een succesvolle doorstart maken.

Geldfit Zakelijk werkt samen met diverse publieke en private organisaties zoals: Ministeries, brancheverenigingen, De Nederlandse Vereniging van Banken, Het Verbond van Verzekeraars en diverse corporate organisaties. Doel is via deze partijen ondernemers in financieel zwaar weer door te verwijzen naar het platform. Als een ondernemer zich dan aanmeldt krijgt hij direct een luisterend oor om vervolgens de juiste ondersteuning te krijgen. Dit kan zijn financieel, juridisch, of op HR gebied, maar ook een warme doorverwijzing naar de juiste afdeling bij hun gemeente. Er zijn inmiddels tientallen gemeenten via de VNG aangesloten.

Van Dam’s initiatief heeft vorig jaar en dit jaar al meer dan 150.000 ondernemers geholpen, waarbij hij verwacht dat er dit jaar nog een veel grotere impact zal worden gemaakt door de gevolgen van de oorlog en ook door het feit dat per 1 oktober as de Belastingdienst de uitstaande vorderingen van totaal 20 miljard gaat incasseren. Vooral de klein en middelgrote MKB ondernemers krijgen het zwaar te verduren.

Het beste van beide werelden; MKB mentaliteit en de corporate als hefboom  

Alsof van Dam zijn dagen nog niet genoeg gevuld zijn; vijf jaar geleden zei hij ja op het aanbod van Achmea om dit concern op het gebied van ondernemerschap te ondersteunen en te vertegenwoordigen als Business Partner Ondernemerschap. Sindsdien zet hij zich in als thought leader om ondernemerschap binnen het bedrijf te laten groeien en een betere aansluiting te realiseren met de MKB markt voor oa het merk Centraal Beheer. Een beslissing waar hij tot op de dag van vandaag geen spijt van heeft en het succes van Geldfit Zakelijk mede mogelijk heeft gemaakt. Een initiatief gestart vanuit een MKB mindset en daarna opgeschaald via de assets van Achmea blijkt een ideale combinatie. Naar eigen zeggen combineert dit volgens Van Dam het beste van beide werelden.