You are here:

Marianne Timmer – van de topsport naar het bedrijfsleven.

Marianne Timmer - BID

Heel Nederland zal haar naam kennen: Marianne Timmer. Al in 1994 won deze schaatsster een bronzen plak op het junioren WK, waarna een succesvolle sportcarrière met nog drie Olympische medailles volgden. Na meer dan 20 jaar maakt de sportwereld plaats voor het bedrijfsleven en staat Timmer in de startblokken om met De Timmerfabriek haar kwaliteiten en ervaringen in te zetten voor een vitale en gelukkige beroepsbevolking.

De Timmerfabriek is opgericht met één missie: timmeren aan de vitaliteit van de Nederlandse beroepsbevolking om daarmee het ziekteverzuim terug te dringen. Samen met een team van deskundigen helpt Timmer organisaties en hun medewerkers op het gebied van leefstijl en zelfontwikkeling. Zo ondersteunt De Timmerfabriek op het gebied van voeding, sport, mindfulness en mentale gezondheid, maar ook over de energie binnen de organisatie, relaties tussen medewerkers uit diverse lagen, en of medewerkers goed op hun plek zitten. Hiervoor zijn modules in diverse gradaties ontwikkeld op basis van wetenschappelijke kennis. “We starten altijd met een nul meting, zodat we weten waar we staan en nog belangrijker: waar we naar toe willen. Samen bepalen we dan wat er voor nodig is om de gewenste resultaten te behalen”, aldus Timmer.

Bewustwording is de eerste stap 

Op welk vlak organisaties dan ook willen verbeteren; het ontwikkelen van gezonde patronen bij medewerkers is het uitgangspunt en staat centraal. Het doorbreken van patronen is daarbij belangrijk, wat op z’n zachts gezegd geen makkelijke taak is, geeft Timmer aan. Bewustwording is de sleutel. Pas als je weet wat je doet en wat daarvan de resultaten of juist consequenties zijn, kun je hiernaar handelen en de juiste of betere keuzes maken. Timmer geeft een voorbeeld: stel je hebt elke dag opnieuw rond 16:00 uur de welbekende dip op werk. Wanneer je meer te weten komt over welke rol voeding hierin speelt – waarbij de kans in deze situatie groot is dat een suikerrijke snack de boosdoener is – en bijbehorende effecten op lichaam en geest, denk je vervolgens twee keer na of je naar de koektrommel of fruitschaal grijpt. Hetzelfde gaat op voor training. Ben je buiten werktijd fanatiek wielrenner en maak je drie keer per week hetzelfde rondje met als doel een betere tijd? Dan denk je goed bezig te zijn, maar ook deze gewoonte kan onder de loep genomen worden voor verbetering. Door continu op dezelfde wijze en intensiteit te trainen, is de kans groot dat je systeem uitgeput raakt. Het kan zelfs zo ver gaan dat je overtraind raakt wat negatieve gevolgen kan hebben voor zowel de weerbaarheid van je lichaam als je mentale gesteldheid. Met kennis van diverse sportvormen en bijbehorende energiesystemen die worden aangesproken en het nut van afwisseling en rust kan de beste fundering worden gecreëerd en kan je het maximale uit je lichamelijke gezond- en fitheid halen. De specialisten van De Timmerfabriek nemen het Nederlandse bedrijfsleven mee in alle aspecten van vitaliteit, prestaties en (werk)geluk. Hierbij wordt de informatie in hapklare brokken aangereikt waardoor het gemakkelijk in de praktijk kan worden gebracht en huidige routines plaats kunnen maken voor nieuwe gezonde(re) gewoontes. Uiteindelijk moet je het immers zelf kunnen doen.

Sportteam bedrijf 

Het idee voor De Timmerfabriek was al langer een droom van Timmer. Behalve de sport en voedingskennis die zij opdeed tijdens haar 20-jarige individuele sportcarrière, heeft Timmer ook vijf jaar lang het damesteam gecoacht en was zij Chef de Mission van de jeugd van TeamNL. Hier zag ze de gelijkenissen tussen de sport en het bedrijfsleven. In beide werelden is het doel hetzelfde: het team zo goed mogelijk laten presteren en elk aspect regelen, organiseren en managen om dit resultaat te bereiken. Beide ervaringen zijn enorm waardevol geweest om De Timmerfabriek te kunnen starten. De afgelopen maanden heeft Timmer hard gewerkt om een team van specialisten op allerlei vlakken van vitaliteit en werk om zich heen te verzamelen en zijn op basis van ervaring en wetenschappelijke kennis de diverse modules die door het bedrijf worden aangeboden ontwikkeld. Op korte termijn wordt de eerste pilot gestart, waarna De Timmerfabriek officieel zal worden gelanceerd.