Waar Marloes Puik zelf het levende voorbeeld is van de titel van dit artikel, definieert dit ook haar baan als Algemeen Directeur van Secretary Plus. Samen met haar teams zet ze zich dagelijks in om de beste matches te creëren tussen de assistants in Nederland en hun opdrachtgevers. Wij gingen met haar in gesprek over haar visie en voorwaarden voor succes.
Marloes keerde anderhalf jaar geleden voor de derde keer in haar carrière terug bij Secretary Plus. Dit toont direct hoe enthousiast zij is over de organisatie. Als Algemeen Directeur is het haar doel om het volgende niveau te bereiken, intern door de juiste teams en werksfeer te creëren, en extern door het merk nog beter op de kaart te zetten en Secretary Plus te positioneren als organisatie waar alle stakeholders graag voor en met willen werken.
Investeren in mensen
Dat is volgens Marloes de manier om deze doelen te bereiken. Allereerst door te investeren in het juiste personeel met de benodigde kennis en kunde, maar belangrijker nog: het investeren van tijd, aandacht en begrip in deze personen. Oprechte aandacht voor elkaar leidt tot een werksfeer die gekenmerkt wordt door waardering, een sterke verbinding en goede communicatie. Zij zet zich in om dit binnen het bedrijf te realiseren, waarbij het via de medewerkers wordt overgebracht naar de assistants en uiteindelijk bij de opdrachtgever terechtkomt. Dit maakt de cirkel rond.
De perfecte match
Diezelfde aandacht zorgt er ook voor dat Secretary Plus in staat is om de perfecte matches tussen opdrachtgevers en assistants te creëren – waar de 33 jaar aan ervaring logischerwijs ook een rol in speelt. Door zowel met de assistants als met de opdrachtgevers persoonlijk in gesprek te gaan en niet enkel via cv’s te werken, wordt continu gezocht naar de klik tussen beide partijen. Volgens Marloes het aspect wat een match maakt of breekt, in een baan waarin je nauw met elkaar in contact bent.
Oog op ontwikkeling
Daarnaast komt dit terug in een ander belangrijk onderdeel van de organisatie: ontwikkeling. Waar er bij Secretary Plus 15 jaar geleden nog sprake was van een academie met een vast cursus pakket, mogen assistants hier nu volledig zelf richting aangeven, zolang het maar aan het vakgebied gekoppeld is. Dit kan gaan over het leren of versterken van de basis van het assistant vak, maar ook over bijvoorbeeld het verbeteren van gesprekstechnieken, het opdoen van diepere kennis over bepaalde technologieën, of met betrekking tot de personen die de assistants op dagelijkse basis ondersteunen. Bieden zij bijvoorbeeld ondersteuning aan een advocatenkantoor? Dan is basiskennis van de wet logischerwijs een waardevolle toevoeging.
Omarm externe omstandigheden
Een continue focus op de ontwikkeling van de assistants zorgt daarbij niet enkel voor betere vaardigheden en meer werkgeluk, ook houdt het hen toekomstbestendig. “Het vak van assistants ontwikkelt continu. Denk maar eens aan de opkomst van generative AI zoals ChatGPT. Waar sommige taken hierdoor in de toekomst weg zullen vallen, biedt dit voor assistants ook een kans om zich verder te ontwikkelen op andere vlakken van hun werk en hun takenpakket uit te breiden”. Het omarmen van alle ontwikkelingen in de wereld en kijken hoe je daar goed mee om kunt gaat is volgens Marloes dan ook altijd de beste insteek. Ze geeft het thuiswerken naar aanleiding van de komst van het coronavirus als voorbeeld. Net als in velen vakgebieden, bleken er ook voor de assistants voldoende taken die evengoed – als dan niet efficiënter – op afstand worden uitgevoerd. Marloes ziet deze ontwikkeling als kans om nog betere matches te kunnen creëren en vertelt dat er zelfs assistants zijn die nu volledig op afstand werken.
De ontwikkelingen die voor assistants gelden, gelden evengoed voor onze organisatie. Want waar het vak verandert, zal ook de organisatie zich doorlopend moeten blijven ontwikkelen.