BID-Magazine

Een merktransformatie valt of staat met de juiste implementatie.

Arjan Kapteijns

Bij verandering in branding bij bedrijven wordt veelal gedacht aan de creatieve kant, zoals de strategie en het ontwerp van logo’s en brandassets, passend bij de nieuwe positionering. Onterecht is het grootste onderdeel van een merktransformatie, de implementatie, onderbelicht. VIM Group ondersteunt grote bedrijven op internationale schaal op dit gebied. Wij spraken Client Partner, Arjan Kapteijns.

Ook Kapteijns heeft een achtergrond als merkstrateeg en belandde daarmee in een carrière aan de creatieve kant van branding. Drie jaar geleden veranderde dit toen hij aan de slag ging als Client Partner bij VIM Group. Hier zag hij met eigen ogen wat de business zijde inhoudt en wat voor substantieel onderdeel dit is voor een succesvolle rebranding. Er kan immers nog zo’n mooi idee en design worden bedacht, net als zoveel dingen in het leven heb je er niets aan wanneer dit niet op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Ofwel: een succesvolle merktransformatie valt of staat met de juiste implementatie. Dat bij branding met name aan de creatieve onderdelen wordt gedacht is volgens Kapteijns dan ook het eerste misverstand in de branche. Hij beschrijft het als de welbekende ijsberg; het kleine zichtbare gedeelte is de positionering, strategie en creatie, maar organisatie, implementatie, executie en technologie vervult het overgrote onzichtbare gedeelte. Als verbinder zet Kapteijns zich dan ook vol in om de brug tussen de creatieve- en businesswereld te versterken en zoals hij het zelf omschrijft de ‘blauwe’ mensen te verenigen met de creatievelingen.

Onderschatting van de complexiteit 

VIM Group zorgt dat de gekozen strategie, positionering en creativiteit niet verloren gaat en dat dit door het gehele bedrijf zichtbaar wordt; in brandassets zoals gebouwen, bedrijfsvoertuigen en signing, maar ook op het technische vlak waaronder vaste templates, de website en brand portals. Zo ondersteunde het bedrijf de fusie tussen kinderopvangorganisaties Kidsfoundation en Partou, leidde het bedrijf de transformatie van NUON naar Vattenfall, en zorgde VIM Group voor een succesvolle ombouw van zo’n 3000 geldautomaten van diverse banken naar Geldmaat. Stuk voor stuk transformaties die nogal wat voeten in de aarde hebben. Het tweede misverstand van branding is volgens Kapteijns dan ook het idee van ‘dat doen we wel even’. Wanneer er concreet aan de slag wordt gegaan met de implementatie wordt hier gelukkig snel op terug gekomen. Het traject van Geldmaat maakt het duidelijk. VIM Group werd ingeschakeld, nadat er een 2D design voor de omkasting van de geldautomaten was ontwikkeld door de Amsterdamse vestiging van het leading design netwerk Superunion (voorheen VBAT). Aan het bedrijf om de implementatie in goede banen te leiden. De engineers zorgden allereerst voor een compleet 3D ontwerp, inclusief materialisatie met de juiste prijs-kwaliteitverhouding, de juiste producent voor de automaten werd geselecteerd en de installatie werd gecoördineerd. Maar ook aspecten waar veelal niet aan wordt gedacht, zoals akkoord van alle stakeholders na iedere eventuele wijzigingen, contact met gebouweigenaren en het verkrijgen van de juiste vergunningen werden door VIM Group uit handen genomen. En dat voor elk van de 3000 locaties. Dat dit soort grootschalige en complexe projecten, specialistische kennis vereisen is een understatement.

Goede voorbereiding is het halve werk 

Bij uitstek een spreekwoord dat bij branding van toepassing is. Kapteijns vertelt dat bij een verandering van een merkidentiteit van elke euro die wordt geïnvesteerd in de wijzigingen op het creatieve en strategische vlak, er rekening gehouden moet worden met €20 aan de implementatie. Een soort van 1/20 regel dus. Een van de redenen om de op het oog verschillende werelden van creativiteit en implementatie bijeen te brengen en de onderkant van de ijsberg al in een vroeg stadium mee te nemen. Het maken van een impact analyse en business case voordat de brainstorm over de strategie überhaupt van start gaat, inclusief alle benodigde recourses, budgetten is een must. Zo weet iedereen direct waar zij aan toe zijn, kan akkoord worden gegeven op het gehele traject en vooral: voorkom je dat de fantastische identiteit die is ontwikkeld het licht uiteindelijk niet zal zien.

De meerwaarde van een sterk merk 

Op het gebied van branding ziet Kapteijns meerdere ontwikkelingen die de groei van het vakgebied van VIM Group ondersteunen. Zo komt er steeds meer oog voor de businesswaarde die een sterk merk kan opleveren. Zo geeft hij het voorbeeld van de CEO van McDonalds die aangaf dat wanneer alle brandassets van het merk zouden worden vernietigd, het bewezen merk een garantie zou zijn voor financiering voor de heropbouw. Het merk wordt steeds meer gezien en erkent als onderdeel van de strategie en de uitgebreide portfolio’s van moederbedrijven maken steeds vaker plaats voor een integratie strategie, waarbij vol wordt ingezet op een handjevol merken of zelf één merk. Ten slotte transformeert duurzaamheid tot een hygiëne factor binnen de strategie, waarbij menig merk probeert om hier ook een value driver van te maken, geïntegreerd binnen de strategie en het merkverhaal

Wil je een écht sterk merk opbouwen? Dan zal dat verder moeten gaan dan enkel de functionele voordelen, geeft Kapteijns aan. Daarbij draait het om ‘loyalty beyond reason’, ofwel de emotionele relatie die klanten hebben met het bedrijf. En dat creëer je niet zonder een goede strategie, maximale creativiteit én de juiste implementatie.

Picture of BID Redactie

BID Redactie

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Vind ons op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Magda Pattiiha

Leraar van het Jaar SO

Magda Pattiiha is Leraar van het Jaar 2023 voor het gespecialiseerd onderwijs. Haar speerpunt is kansengelijkheid en dat doet ze door aandacht voor het leren leren op school: leerlingen leren hun kennis te verwerken en zijn niet afhankelijk van betaalde bijlessen na schooltijd.  Ook wil ze aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en identiteitsvorming van leerlingen: leraren krijgen handvatten om beter verbinding te maken met leerlingen en samen te kunnen werken vanuit hoge verwachtingen. “Leren lukt pas als je lekker in je vel zit”. 

Pantea Kiani

CEO PanGenix

Pantea Kiani staat symbool voor passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in de gezondheidszorg. Met meer dan vijf jaar ervaring als apotheker heeft ze een diepgaand inzicht verworven in de essentie van patiëntenzorg. Voor Pantea gaat gezondheidszorg verder dan alleen medicatie; het draait om vertrouwen, geruststelling en empathie.

Haar visie heeft geleid tot de oprichting van PanGenix, een bedrijf dat zich specialiseert in farmacogenetische testen. Deze tests, die het unieke DNA van een individu onderzoeken, bieden artsen en apothekers cruciale informatie over hoe patiënten mogelijk reageren op medicijnen. Door deze kennis kunnen zorgverleners de meest effectieve medicatie en dosering kiezen, wat resulteert in verminderde bijwerkingen en verhoogde behandelingseffectiviteit.

Pantea is een fervent voorstander van het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. Ze ziet farmacogenetica als een sleutel tot gepersonaliseerde zorg, waardoor behandelingen nauwkeuriger en effectiever worden. PanGenix, onder haar leiding, streeft ernaar om deze geavanceerde technologie toegankelijk te maken voor iedereen, zodat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Big Improvement Day 2024

Wilt u de meest positieve dag van het jaar bijwonen? Laat het ons weten, dan nemen wij spoedig contact met u op!

BID Nationaal Innovatiediner 2023

Wilt u het meest innovatieve diner van 2023 bijwonen? Laat uw gegevens achter, dan nemen we spoedig contact met u op!

Gregory Sedoc

Innovatieadviseur Sportinnovator

Katachtig als een jachtluipaard stoof Gregory Sedoc jarenlang over hordes, wat hem drie keer op de Olympische Spelen bracht. Wat hij op én naast de baan overwon, past qua ervaringen niet in een rugzak. De hoogste hordes vormden de uitsluiting van een jaar voor wedstrijden, de blessure op de daaropvolgende Spelen van Londen 2012 en de depressie die nadien het zwarte gat vulde. Gregory  herpakte zich en vond zijn passie op de baan terug, waarna de cirkel rond kwam. Het jongetje dat, wanneer hij de bus naar huis miste, vanaf de basisschool aan het Olympiaplein naar huis rende, eindigde zijn imposante loopbaan op het EK 2016 in het Olympisch Stadion.

Gregory was naast zijn carrière als topsporter jarenlang in dienst bij Defensie. Sinds enkele jaren is hij analist bij de NOS en werkzaam voor de politie. Met zijn Olympische ervaring én militaire discipline weet hij iedere clinic, lezing of symposium te voorzien van extra power. Gregory vertelt op inspirerende wijze zijn verhaal over talentontwikkeling, het verleggen van grenzen, het omgaan met tegenslagen en zijn ervaringen met het meten en gebruiken van data in de sport.

Constantijn van Oranje-Nassau

Special Envoy bij Techleap.nl

Constantijn van Oranje is Special Envoy bij Techleap.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid om het Nederlandse tech ecosysteem voor ondernemers te versterken. Techleap.nl richt zich op het verbeteren van toegang tot talent, kapitaal, (nationale en internationale) markten en technologieën voor scaleups.

Constantijn was medeoprichter van StartupFest Europe, nog steeds het grootste start-up-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd. Voorheen was hij kabinetschef van vice-president Neelie Kroes bij de Europese Commissie. Daar was hij verantwoordelijk voor de Digitale Agenda en leidde hij het Brusselse kantoor van de RAND Corporation.

Ook is hij aanjager voor de BID Educatiegroep, Director Digital Technology & Macro Strategy bij Macro Advisory Partners in Londen en New York en Edge Fellow bij Deloitte Centre for the Edge.

Hakan Bulgurlu

CEO Arçelik

Hakan Bulgurlu is een vooraanstaand internationaal zakenman en milieubeschermer. Hij staat aan het hoofd van Arçelik, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van huishoudelijke apparaten, waar hij sinds 2015 CEO is. Arçelik heeft een jaarlijkse omzet van vijf miljard euro, staat genoteerd aan de beurs van Istanbul en haar merken hebben prominente leiderschapsposities op wereldmarkten.


Onder zijn leiderschap heeft Hakan het bedrijf helpen groeien tot een inclusieve, duurzame en verantwoordelijke onderneming. Zijn visie heeft Arçelik veranderd in een industrieleider op de Dow Jones Sustainability Index en het bedrijf werd vijf jaar op rij opgenomen in de FTSE4Good Index. Arçelik is erin geslaagd om klimaatneutraal te worden in wereldwijde productie met eigen CO2-credits, een grote stap en een primeur in de industrie.


Om de inspanningen voor een overgang naar een koolstofarme economie te ondersteunen, sloot hij zich aan bij de High-Level Commission on Carbon Pricing van de Wereldbank. Hakan is lid van de Young Presidents Organization en een van de oprichters van Amstel Dialogues, een CEO rondetafel van Europese leiders die tot doel heeft de snelheid van Europese innovatie te verhogen.